Un ofițer SRI a reclamat instituția la care este angajat la Consiliul de Combatere a Discriminării (CNCD) reclamând faptul că este discriminat de către conducerea unității pe motiv că nu este trecut în rezervă, în condițiile în care suferă de o afecțiune, medicul considerând că este ”apt limitat pe timp de pace și război”.
Anterior, angajatul SRI a dat în judecată instituția, dar a pierdut procesul. Părțile pârâte la CNCD au fost Serviciul Român de Informații și Unitatea Militară UM 0645 Sibiu, de care aparține și SRI Alba. Bărbatul a reclamat ”discriminarea și hărțuirea de la locul de muncă prin refuzul de a fi trecut în rezervă”.
”Petentul sesizează o discriminare directă instituită pe criterii medicale/handicap ce are drept efect neacordarea drepturilor cuvenite prevăzute de Legea nr. 80/1995 și Legea nr. 223/2015, precum și hărțuirea morală și victimizarea ca o consecință a acționării în judecată a SRI și DRI TS, reprezentate de cele două părți reclamate. Ca urmare a clasării „apt limitat pe timp de pace și război de către Comisia de Expertiză Medico-Militară (CEMM) a SRI începând cu data de 19.03.2021 prin Decizia nr. 80902, petentul a formulat 2 rapoarte din datele de 05.04.2021 și 06.04.2021 către directorul SRI cu privire la opțiunea sa privind trecerea în rezervă cu drept de pensie de serviciu anticipată parțială.
Petentul a înaintat cele două rapoarte în contextul în care prima parte reclamată a refuzat să înainteze din oficiu propunerea de trecere în rezervă cu drept de pensie anticipată de serviciu. Menționează că doar la nivelul SRI se adoptă această atitudine discriminatorie pe când celelalte instituții militarizate (MapN, MAI, ANP, STS etc) procedează automat la emiterea ordinului de trecere în rezervă și implicit la acordarea pensiei militare anticipate parțiale după verificarea condițiilor de vechime”, a precizat ofițerul SRI în plângerea depusă la CNCD.
Acesta a mai susținut că ”se află și în situația discriminatorie a victimizării rezultată prin ordinul primei părți reclamate privind efectuarea navetei zilnice între municipiile Alba Iulia și Sibiu, urmare a recepției chemării în judecată a DRI TS în cursul lunii iunie 2021”, el fiind singurul angajat care se deplasează pe această rută.
”Consideră că ordinul trasat impune un tratament discriminatoriu între persoane aflate în situații identice. Nu doar că toți colegii care efectuau naveta au rămas la sediile secundare (unde au domiciliul), dar și celor care au optat pentru chirie li s-a aprobat să își desfășoare activitatea la sediile secundare (pe raza localității unde au și domiciliul).
Arată că fost hărțuit moral, începând cu 04.04.2022 comanda unității a procedat la emiterea unui ordin ilegal de punere la dispoziție prin care a fost demis din funcția de comandă de șef birou pentru motivul de ― situație medicală incertă, iar în data de 11.03.2022 l-a sancționat cu avertisment pentru neprezentarea nemotivată la CEMM fiind programat și primind ordin militar în acest sens pentru data de 05.05.2022”, se mai susține în plângerea depusă de către angajatul SRI.
Reprezentanții instituției au respins acuzațiile și au susținut că există, deja, o hotărâre în instanța de judecată, ”iar deciziile luate cu privire au fost de aplicare strictă a legilor în materie, neputând fi încadrate ca fapte de discriminare săvârșite de SRI”
”Comisia de expertiză medico-militară a stabilit că este apt limitat în timp de pace și de război, cu revizuire în luna martie 2022. La data de 17.03.2022, a fost programat pentru revizuirea deciziei medicale. Unilateral și fără a raporta șefilor nemijlociți, petentul a luat hotărârea personală de a nu se prezenta la comisie, considerând că, de fapt, la această dată ar fi trebuit să fie deja trecut în rezervă din oficiu.
A ales să invoce acest argument numai cu privire la revizuirea deciziei medicale, în celelalte cazuri (desfășurarea activităților specifice) acceptând statutul său de cadru militar activ, statut care presupune respectarea ordinelor primite de la superiori și derularea activităților conform regulilor și procedurilor militare stabilite. La data de 05.04.2021 a solicitat trecerea în rezervă, cerere soluționată nefavorabil de SRI”, au susținut cei de la SRI.
În final, CNCD a respins plângerea angajatului SRI. ”Începând cu data de 15.09.2022 petentul a fost trecut în rezervă, din oficiu, ca urmare a clasării medicale „inapt pentru serviciul militar. Având în vedere că nu a completat petiția cu probele solicitate, se clasează capetele de cerere care vizează hărțuirea, respectiv victimizarea”, se precizează în hotărârea Consiliului de Combatere a Discriminării. Decizia poate fi contestată în instanța de judecată.