SRI spune că există dovezi clare că serviciile secrete ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României. „Poate au și reușit”

Vineri, 06 Mai 2022, ora 16:15
4920 citiri
SRI spune că există dovezi clare că serviciile secrete ruse au încercat să atace cibernetic Guvernul României. „Poate au și reușit”
FOTO Facebook/ SRI - Serviciul Român de Informații

Directorul Cyberint din cadrul SRI a vorbit într-un interviu pentru Știrile PRO TV despre atacurile cibernetice asupra României lansate din Rusia.

Anton Rog, directorul Cyberint a spus că există dovezi clare că serviciile ruse au încercat să atace guvernul României.

„Avem dovezi clare, tehnice, că în Guvernul României au existat încercări și poate și reușite, că nu le-am găsit noi pe toate, a cel puțin trei grupări criminalitate cibernetică care sunt asociate cu cele trei servicii de informații relevante, FSB, SVR și GRU. Cea mai recentă alertă este din zilele trecute”, a spus Rog, potrivit stirileprotv.ro.

Directorul Cyberint a declarat că rușii duc un război hibrid.

„Ei caută întotdeauna informația strategică scopul lor nu este să pună jos rețeaua, s-o facă să funcționeze mai greu, ba mai mult cânt penetrează o rețea optimizează toate procesele din administrare de rețea, ca rețeaua să funcționeze foarte bine pentru ca tu, care ești victimă să nu îți dai seama”, a adăugat specialistul.

Mai multe atacuri au avut loc asupra site-urilor româneși, inclusiv ale site-urilor care aparțin unor instituții publice.

Un român din Marea Britanie este suspectat de implicare în recentele atacuri cibernetice asupra mai multor site-uri din România. Autoritățile îl bănuiesc pe bărbat că a tradus pentru o grupare rusă mai multe materiale.

Începând cu data de 29 aprilie a.c., o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

Conform unui comunicat din partea autorităților, imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT.

În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

Eveniment Quarterly Report

Imagini inedite cu Vladimir Putin când făcea primii pași în politică. Vacanța în Finlanda petrecută cu șeful său VIDEO
Imagini inedite cu Vladimir Putin când făcea primii pași în politică. Vacanța în Finlanda petrecută cu șeful său VIDEO
Imagini video inedite cu Vladimir Putin pe când era doar un umil funcționar public la Sankt Petersburg, purtând o tunsoare mai lungă și jucând tenis de masă, într-o vizită în Finlanda la...
Arma pe care au folosit-o ucrainenii pentru a trece de „linia Surovikin“
Arma pe care au folosit-o ucrainenii pentru a trece de „linia Surovikin“
Oficialii ucraineni au declarat că au depășit o linie cheie de apărare a Rusiei în sud-estul țării datorită în mare parte vehiculelor blindate furnizate de SUA. Forțele ucrainene au...
#SRI, #servicii secrete, #Rusia, #atac cibernetic, #Guvernul Romaniei , #sri
Comentarii
Poza Ionut175
Ionut175
rank 5
serviciul roman de informatii este un gunoi platit din bani publici
S
SidneyCratier
rank 1