Stan Mustata, la proces: Daca n-ar fi fost efectul vinului, nu eram azi aici

Luni, 20 Octombrie 2014, ora 19:05
4190 citiri
Stan Mustata, la proces: Daca n-ar fi fost efectul vinului, nu eram azi aici
Foto: magistrati.ro

Judecatorul suspendat Stan Mustata, judecat in stare de arest pentru fapte de coruptie, a declarat, la termenul de luni al procesului, ca este "bautor de vin" si ca, daca nu ar fi consumat alcool, ar fi constientizat "pericolul" si nu ar mai fi ajuns in boxa acuzatilor.

Mustata a sustinut ca dosarul sau a fost "fabricat artificial" pornind de la banuiala ca el ar fi incercat sa tergiverseze dosarul ICA.

"A spus-o si procurorul sef al DNA. Din comportamentul meu nu rezulta asa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis ca as tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici impotriva lui", a spus Mustata.

De ce a fost arestat judecatorul Mustata - motivarea instantei

Pe de alta parte, judecatorul suspendat a explicat in fata instantei ca se intampla sa discute cu Ion Boraciu despre dosare intr-un grup sanitar sau pe scari, dupa ce beau impreuna vin adus de complicele magistratului.

Stan Mustata a mai spus ca Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta sa ii vada consumand alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau.

"Eu sunt bautor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleaga limbile, incalzeste inimile. (...) Cand mergeam sa consumam vin, la grupul sanitar se mai infiripau discutii. (...) Seriozitatea disparea la intalnirile cu Boraciu. Intram intr-o lume fantastica. (...) Cu doua saptamani inainte de Paste, dupa ce am baut niste pahare de vin, Boraciu mi-a zis sa solutionez dosarul ICA, altfel sunt arestat si lasat fara pensie. Ceea ce s-a si intamplat. Daca nu as fi baut, as fi constientizat pericolul. Am crezut ca era o farsa de-ale lui Boraciu. Daca nu ar fi fost efectul vinului, nu as fi fost astazi aici", a povestit el.

De asemenea, el a declarat si ca nu a cerut niciodata mita pentru a solutiona favorabil dosarul lui Mihai Stoica, ci a citat din "opera Figaro" atunci cand a fost intrebat cati bani vrea.

"Sunt acuzat ca am luat mita de la Meme Stoica. Pe fondul discutiilor spontane, Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) mi-a zis ca o cunoaste pe avocata lui Meme Stoica. Mi-a spus Boraciu ca i-a spus avocata ca a formulat o contestatie in anulare si ca va avea castig de cauza pentru ca faptele erau prescrise, asa cum sustinea si DNA la judecarea apelulului", a relatat Mustata, in fata instantei.

Judecatorul suspendat de la Curtea de Apel Bucuresti a adaugat ca, la acel moment, nu stia nimic despre acest proces, intrucat cauza nu ii fusese inca repartizata.

Stan Mustata, revoltat de condamnarile in Dosarul Transferurilor

"Peste cateva zile, a venit lista de sedinta si am observat numele lui Mihai Stoica, dar nu era vorba despre Meme Stoica, ci despre un alt Mihai Stoica. Peste alte cateva zile, cu un limbaj licentios, dupa cateva pahare de vin, i-am zis lui Boraciu ca a venit contestatia in anulare a lui Meme Stoica, ca am admis-o in principiu, asa cum zice legea, dar astept sa se pronunte Inalta Curte cu privire la problema de drept privind aplicarea legii penale mai favorabile", a mai spus Stan Mustata, din boxa acuzatilor.

Ulterior, a adaugat el, Ion Boraciu a venit si l-a intrebat cati bani vrea pentru a solutiona favorabil cererea lui Mihai Stoica, prin care acesta dorea anularea pedepsei din dosarul Transferurilor.

"Eu nu mai vorbisem niciodata despre bani, motiv pentru care eram surprins, cu mancarea in gura si cu mainile murdare de la mancarea turceasca. Eu i-am raspuns in gluma, citand din opera Figaro ('Nunta lui Figaro' - n.r.): '10, 20, 30, 400, 500'. El mi-a zis 'da-l in aia a ma-sii' si a iesit", a povestit Stan Mustata.

Judecatorul Stan Mustata, de la Curtea de Apel Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta, alaturi de el fiind deferita justitiei si grefiera Mariana Curea, de la aceeasi instanta, ambii in stare de arest preventiv, incepand din 30 aprilie.

In acelasi dosar sunt judecati si Ion Boraciu, Florian Alexandru si Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost trimis in judecata pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.

Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, conform DNA.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in 8 mai, sa il suspende din magistratura pe judecatorul Stan Mustata.

Surse judiciare au declarat ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Stan Mustata declaratii proces, #Stan Mustata mita Mihai Stoica, #judecator Stan Mustata bautor vin , #Mihai Stoica