"Bulioanele" judecatorului din toaleta (Opinie)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 23:55
15403 citiri
"Bulioanele" judecatorului din toaleta (Opinie)
Foto: Arhiva

Stan Mustata are 67 de ani. Castiga lunar, ca judecator de Curte de Apel, in jur de 10 mii de lei.

In urma cu doi ani putea sa se retraga, cu o pensie lunara egala cu salariul. A facut totusi cerere de prelungire pentru inca doi ani si CSM i-a aprobat-o. A continuat, asadar, sa lucreze pentru exact aceiasi bani pe care i-ar fi primit stand linistit acasa. De ce?

Luand in considerare probele zdrobitoare ale procurorilor din dosarul judecatorului Mustata, probe in baza carora a fost arestat preventiv, putem face o presupunere...

Cazul lui Stan Mustata arata ca intre saracie si coruptie nu e o legatura directa. Pentru ca domnia sa nu e vreun functionar necajit cu un salariu de mizerie care cade in pacat ca sa-si plateasca rata la banca pentru a nu-si pierde casa. Nu ca saracia ar scuza coruptia, dar macar o poate explica. Nu e cazul judecatorului Mustata.

Stan Mustata nu are nici macar scuza unei tentatii extraordinare, a unei presiuni teribile la care sa fi fost supus pentru a accepta o mita de nerefuzat. Potrivit interceptarilor de la dosar, nu a fost doar cumparat, ci s-a oferit la vanzare, pe sume nu atat de mari.

Stan Mustata era cel care alerga dupa mituitori. Unii il refuzau, precum MM Stoica, spre marea lui iritare. Nu trebuia corupt, era deja corupt si el insusi corupea cu ajutorul unui sistem foarte bine pus la punct, al unui grup infractional organizat ca la carte. Ca la cartea de drept penal.

De la MM Stoica a pretins 50 de mii de lei pentru un verdict favorabil. Era dispus sa mai scada din pret pana la 30 de mii. Pe atat de putin se vinde un judecator din Romania? Pe trei salarii? Un judecator de Curte de Apel? Dar, pe de alta parte, cand o faci pe banda rulanta probabil nu mai e nicio problema, devine deja un mod de viata.

Omor, accidente rutiere cu victime, fraude informatice, delapidare, pentru toate Stan Mustata isi oferea serviciile, culegand clientii din sistemul ECRIS. Chiar daca nu era in completul de judecata.

Potrivit procurorilor, Stan Mustata a invocat intr-o discutie interceptata si numele colegei sale de instanta, Viorica Costiniu:

"Identitatea judecatorului Costiniu Viorica, pe langa care Boraciu a sustinut ca putea interveni pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti favorabile, a rezultat din cuprinsul discutiei cu Moraru Ciprian: 'Da. Direct la baba... [neinteligibil]... Baba sta la etajul doi. Si el la barbatu-sau s-a dus, s-a dus la bulau... [neinteligibil]... Fii-sa e avocata... [neinteligibil]... birou de avocatura... [neinteligibil]... A fost eminent, eminent', 'Ala a cazut cu aia, cu asfaltul'".

Stan Mustata nu neaga interceptarile, ci spune ca au fost doar discutii intre prieteni, la un pahar de vin, despre "bulioanele" pentru iarna. In baie? Cu apa de la robinet curgand? Cu apa toaletei trasa din timp in timp? Toate acestea nu arata decat mentalitatea de infractor de drept comun.

Poate ca Stan Mustata a deprins-o in anii dinainte de 1990 cand era militian. Sau poate dupa aceea, in cei vreo 15 ani de cariera de judecator numai de penal.

Imediat dupa punerea lui sub acuzare, Dan Voiculescu, inculpatul in al carui dosar Stan Mustata urma sa se pronunte, a lansat acuzatii dure la adresa DNA, care ar fi actionat ca un grup infractional organizat pentru a intimida si santaja magistratul.

Daca DNA voia sa il santajeze pe Stan Mustata, ii arata cateva, doar cateva dintre discutiile interceptate, si judecatorul probabil ca il condamana si la moarte pe Dan Voiculescu daca i se cerea.

Acesta este un judecator nedreptatit, un om vertical supus presiunii unui sistem care vrea sa condamne nevinovati, acesta este un judecator care ar mai fi trebuit pastrat chiar si o secunda in functie? Ar fi trebuit lasat pe mana lui dosarul Voiculescu? Pentru ca, de exemplu, o eventuala decizie de restituire a cauzei la Parchet ar fi insemnat impingerea ei dincolo de luna octombrie cand intervine prescriptia.

Nu cred ca in fata probelor zdrobitoare, socante pe alocuri, cuprinse in dosarul lui Stan Mustata cineva poate afirma ca ne aflam in fata unei victime a procurorilor care ar vrea sa sperie judecatorii din dosarul Voiculescu.

Procurorii au scos la iveala cancerul primar, dar ma tem ca este posibil sa mai descoperim metastaze, pe masura ce am putea afla daca a influentat si alti judecatori si ce sentinte au fost viciate in tot acest timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Stan Mustata mita Voiculescu, #Stan Mustata DNA , #mita