Cum se plangea judecatorul Stan Mustata de preturile la martisoare

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 14:26
5605 citiri
Cum se plangea judecatorul Stan Mustata de preturile la martisoare
Foto: captura TV

Judecatorul suspendat Stan Mustata se plangea ca trebuie sa plateasca multi bani pentru a cumpara martisoare pentru grefierele si sefele de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), spunand ca "n-a fost niciodata asa de scump", potrivit informatiilor prezente in motivarea condamnarii a magistratului.

Stan Mustata, acuzat ca a primit mita pentru a da solutii favorabile in dosare pe care le judeca, a fost condamnat, in 24 aprilie, la zece ani si opt luni de inchisoare.

In cadrul motivarii deciziei de condamnare, judecatorul precizeaza ca Stan Mustata se plangea de problemele provocate de cumpararea martisoarelor de 1 martie.

"In continuare, inculpatul Mustata Stan a adus in discutie dificultatile financiare cu care se confrunta din cauza obligatiilor generate de ziua de 1 martie: 'saptezeci si cinci de martisoare, manca-ti-as gura ta!', 'Pai, sunt douazeci si cinci de grefiere', 'N-a fost pana acum asa scump. Cel mai ieftin martisor cinci lei?', 'Inainte dadeam zece milioane, cand eram sef! Zece milioane dadeam, ca trebuia sa dau si la sefe pe sus. Si acuma dau si la sefe pe sus. Pe cuvant daca te mint!' ", se arata in documentul citat.

Magistratul care l-a condamnat pe Mustata mentioneaza ca, desi implinise varsta de pensionare, acesta a solicitat sa ramana in activitate. "Motivul pentru care Mustata Stan nu se pensionase era acela de a continua sa se foloseasca de functia sa pentru a comite infractiuni de coruptie si astfel de a obtine venituri suplimentare ilicite", conform sursei mentionate

"La stabilirea pedepsei, instanta va avea in vedere si faptul ca inculpatul savarsea infractiunile de coruptie pentru a-si suplimenta veniturile obtinute de la locul de munca intrucat pretentiile sotiei, a fiului si a amantei erau mari. (...) ", potrivit sursei citate.

In motivarea sentintei, magistratul care l-a condamnat precizeaza ca Stan Mustata a fost deranjat si de anumite sentinte judecatoresti date de colegii de la CAB.

"Inculpatii Curea Mariana, Mustata Stan si Alexandru Florian. Cu aceasta ocazie, Mustata Stan si-a exprimat opinia cu privire la condamnarile din 'dosarul fotbalistilor', in sensul ca pedepsele au fost dure, cu atat mai mult cu cat au achitat prejudiciul din dosar: 'Ba! Eu tie ce ti-am spus ba, ca e dementa! N.! Ce ti-am spus eu tie, ma, ca e dementa! Si cu P. Au platit banii, ba, daca au platit banii, da-i ma cu suspendare da-l in... [injura]... de om! Hai, ma, ce dracu, e si el o valoare, ma!' ", conform documentului precizat.

Judecatorul suspendat Stan Mustata, acuzat ca a primit mita pentru a da solutii favorabile in dosare pe care le judeca,a fost condamnat, in 24 aprilie, de CAB, la zece ani si opt luni de inchisoare, in cazul grefierei Mariana Curea, complicea magistratului, fiind aplicata o pedeapsa de patru ani si patru luni de inchisoare.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus ca din pedeapsa de zece ani si opt luni, aplicata lui Stan Mustata, sa fie scazuta perioada in care acesta a fost retinut si arestat preventiv sau la domiciliu, respectiv intre 20 aprilie 2014 si 10 martie.

In acelasi dosar au fost judecati si Ion Boraciu, Florian Alexandru si Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost trimis in judecata pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.

In urma analizarii probelor de la dosar, judecatorii i-au condamnat pe Boraciu la noua ani de inchisoare, pe Alexandru la sase ani si patru luni, iar pe Moraru la doi ani.

Decizia CAB nu a fost definitiva si a fost contestata la instanta suprema.

Mustata a sustinut ca dosarul sau a fost fabricat

Stan Mustata, judecator suspendat al Curtii de Apel Bucuresti, este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Pe parcursul procesului, Stan Mustata le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca este "bautor de vin" si ca, daca nu ar fi consumat alcool, ar fi constientizat "pericolul" si nu ar mai fi ajuns in boxa acuzatilor.

Mustata a sustinut in fata instantei ca dosarul sau a fost "fabricat artificial", pornind de la banuiala ca el ar fi incercat sa tergiverseze dosarul ICA.

"A spus-o si procurorul sef al DNA. Din comportamentul meu nu rezulta asa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis ca as tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici impotriva lui", afirma Mustata.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in 8 mai 2014, sa il suspende din magistratura pe judecatorul Stan Mustata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Stan Mustata stenograme, #Stan Mustata bani martisoare , #stiri Stan Mustata