Transnistria a prelungit cu încă 30 de zile starea de urgență din cauza crizei energetice

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 17:04
1178 citiri
Transnistria a prelungit cu încă 30 de zile starea de urgență din cauza crizei energetice
Transnistria a rămas fără gaze după sistarea livrărilor Gazprom FOTO Hepta

Din cauza crizei energetice severe provocate de suspendarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, autoritățile din Transnistria au prelungit vineri, 10 ianuarie, cu aproape o lună, până pe 8 februarie, starea de urgență în economie declarată în această regiune separatistă din estul Republicii Moldova, relatează EFE și NewsMaker.

Așa-numitul Consiliu Suprem (legislativul) din Transnistria a "ratificat decretul prezidențial privind prelungirea stării de urgență în economie pentru încă 30 de zile, până la 8 februarie", se arată într-un comunicat al acestui for publicat pe Telegram.

Administrația separatistă de la Tiraspol a recunoscut joi, 9 ianuarie, că regiunea se confruntă cu o criză energetică și umanitară din cauza lipsei gazului rusesc.

În plus, oficiali transnistreni au raportat trei decese cauzate de intoxicării cu monoxid de carbon în urma 'utilizării necorespunzătoare a aragazelor și a echipamentelor electrice'.

"Din păcate, criza umanitară și energetică continuă. Situația nu se normalizează și are tendința de a se agrava", a declarat Vitali Ignatiev, așa-numitul ministru de externe transnistrean.

El a subliniat că, în regiunea locuită de aproximativ o jumătate milion de oameni, furnizarea de apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru consumul zilnic a fost 'total' suspendată, iar gazul este utilizat doar pentru aragaze.

Diplomatul a recunoscut că singura soluție la criză este reluarea livrărilor de gaze rusești către singura centrală termică din teritoriu.

Transnistria, un teritoriu situat între Ucraina și Republica Moldova, ale cărei autorități sunt loiale Moscovei de când au rupt legăturile cu Chișinăul în urmă cu peste 30 de ani, speră să primească gaze rusești pe o rută alternativă, făcând aluzie la Turkish Stream. O variantă asupra căreia autoritățile moldovene au insistat de când Ucraina a anunțat că suspendă tranzitul gazelor rusești prin teritoriul său de la 1 ianuarie.

De la 1 ianuarie, centrala de la Cuciurgan funcționează exclusiv pe cărbune, iar rezervele sunt limitate, astfel încât autoritățile nu consideră această variantă o opțiune pe termen lung.

Chișinăul s-a oferit să ajute Transnistria atât cu ajutoare umanitare, cât și în ceea ce privește căutarea de gaze pe piețele europene.

Până de curând, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan acoperea, de asemenea, 80% din nevoile Republicii Moldova, care importă energie din România de la izbucnirea războiului în Ucraina vecină, deși la un preț mai mare.

Administrația din Transnistria pune criza pe seama guvernului de la Chișinău, care nu a soluționat litigiul cu consorțiul rus Gazprom, care cere Republicii Moldova achitarea unor datorii de peste 700 de milioane de dolari pentru importurile de gaze, din care Chișinăul recunoaște doar creanțe de 8,6 milioane, după un audit internațional.

Kremlinul, care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova înaintea alegerilor parlamentare din acest an, cruciale pentru viitorul republicii, dă vina pe Chișinău și Kiev pentru situația critică din Transnistria.

Maia Sandu promite să ajute Transnistria să nu înghețe de frig, dar pune o condiție imposibilă. Ar însemna sfârșitul regimului de la Tiraspol
Maia Sandu promite să ajute Transnistria să nu înghețe de frig, dar pune o condiție imposibilă. Ar însemna sfârșitul regimului de la Tiraspol
Autoritățile de la Chișinău sunt gata, cu sprijinul donatorilor, să ofere și asistență financiară substanțială cetățenilor din regiunea transnistreană, a spus Maia Sandu într-un...
Analiză: "Gazul umanitar" din capcana rusească
Analiză: "Gazul umanitar" din capcana rusească
Kremlinul lasă ca suferința în Transnistria să atingă cote maxime după care să reiea livrările de gaze, pentru ca „aplauzele” de bucurie ale „transnistrenilor” să se audă până...
#stare de urgenta, #Transnistria, #prelungire, #criza energetica , #Transnistria
  1. Lumea pe cale să reintre în era imperialismului. Cum ciopârțesc planeta marile puteri
  2. De la televiziune, la putere. Administrația Trump, înțesată de foști angajați ai Fox News
  3. Amenințările venite dinspre Silicon Valley și Kremlin. Musk și Dughin, un pericol pentru Europa
  4. Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU
  5. Vile, putere și bani. Oligarhia Trump își face cuib în Washington
  6. Exodul milionarilor din Marea Britanie: peste 10.000 au părăsit țara în 2024
  7. Cum a ajuns tânăra cu cetățenie română, născută în Făgăraș, să fie răpită de teroriștii Hamas. Primul mesaj transmis de familia sa, după ce s-a întors acasă
  8. Elevii claselor primare, excluși de la olimpiadele școlare în 2025: „Trebuie să evităm distorsiuni în dezvoltarea copiilor”
  9. Accident între un TIR și o cisternă care transporta motorină. Sunt scurgeri de combustibil pe carosabil
  10. Vârstnicii din Japonia ajung să prefere închisoarea decât singurătatea de acasă