Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de „Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: „E nevoie de un juriu"

Joi, 13 Iunie 2024, ora 13:01
13412 citiri
Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de „Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: „E nevoie de un juriu"
Marcel Ciolacu - premierul României, Cristina Bâtlan - antreprenoare, Dragoș Anastasiu - antreprenor / Colaj Ziare.com [capturi „În Arenă by Dragoș Anastasiu", Facebook]

Ghidurile referitoare la Start-Up Nation 2024 au fost lansate în dezbatere publică. Antreprenorii vor primi mai mulți bani prin intermediul acestui program, pentru lansarea propriei afaceri, de la zero: 50.000 de euro, cu condiția unei cofinanțări de minimum 10%. În 2017, la prima ediție, suma pentru finanțare era de 44.000 de euro, însă într-o perioadă mult mai stabilă din punct de vedere economic.

Start-Up Nation 2024 a fost analizat, în linii mari, de către "Leii" Dragoș Anastasiu („Arena Leilor") și Cristina Bâtlan („Imperiul Leilor"), pentru Ziare.com.

Probleme la programul prin care Guvernul Marcel Ciolacu vrea să creeze noi patroni. Dragoș Anastasiu: „Condiția de două locuri de muncă se transformă de obicei în propria persoană și mama, tata sau alt apropiat"

În opinia lui Dragoș Anastasiu, Start-Up Nation 2024 prezintă multiple probleme. Aplicanților li se cere o contribuție prea mică, ceea ce înseamnă că riscul pe care și-l asumă este minim. Implicit, există posibilitate și unei tratări mai superficiale a proiectului. De asemenea, șeful de la Eurolines crede că impunerea unui anumit număr de angajați este o greșeală.

„De principiu, ajutoarele de la stat pentru start-up-uri nu sunt un lucru rău. Dar cred că 10% este o coparticipare prea mică. Dar bine că este, înainte nu era deloc. Condiția de două locuri de muncă se transformă de obicei în propria persoană și mama, tata sau alt apropiat. Nu cred că asta ar trebui să fie o condiție, să angajezi pe cineva. Ar trebui pus mai mult accentul pe eficiență, pe sustenabilitate. Realitatea este că multe dintre noile afaceri rezistă mai mult de trei ani de zile. Altele, nici măcar de primul an nu trec”, a declarat Anastasiu, pentru Ziare.com.

Avertismentul lui Dragoș Anastasiu: "Trebuie să investim în oameni, nu în hârtii!"

Creatorii programului nu evaluează suficient de meticulos aplicanții, ce diferă din perspectiva competențelor și a aptitudinilor. Astfel, cei mai nepotriviți, care totuși primesc finanțare, sunt predispuși mult mai mult la eșec.

„O altă problemă a programului este că nu se uită la antreprenori, la capabilitățile acestora. Noi, și la ‘Arena Leilor’, investeam în oameni, nu în hârtii, în niște proiecte care primesc niște punctaje și care, de regulă, sunt făcute de altcineva. Finanțările ar trebui acordate cam ca la ‘Arena Leilor’. E nevoie de un juriu (n.r. - avizat), care da, trebuie să se uite și pe proiecte - dar în multe cazuri, aceste proiecte nu sunt făcute de aplicanți, ci de niște consultanți, ne dăm seama în două minute. Sunt făcute ca să primească punctaje. Nu sunt făcute nici pentru aptitudinile, competențele celor care aplică, ci pentru niște punctaje.

Îmi aduc aminte când era doamna Grapini ministru și să lăuda că ‘tot procesul este atât de obiectiv încât nici nu vedem oamenii’. Dar asta e cea mai mare problemă. Trebuie să investim în oameni, nu în hârtii”, a mai punctat Anastasiu.

Prea puțini bani pentru crearea unei afaceri. Cristina Bâtlan: „Aceste programe sunt gândite în mod greșit"

În opinia Cristinei Bâtlan, sumele de care pot beneficia noii antreprenori, prin intermediul creditelor bancare garantate de stat, sunt mult prea mici. Astfel, cei care nu au bani cu care să vină de acasă au mari șanse de a da chix.

„Este foarte dificil, o bună parte din sumă se duce cu salariile. Prioritatea acestor programe ar trebui să fie dezvoltarea unor proiecte, nu doar integrarea unor oameni în câmpul muncii, pentru o anumită perioadă.

Proiectele gândite astfel nu sunt realiste. Sunt de părere că oamenii care accesează astfel de programe nu reușesc ceea ce-și propun nu neapărat din cauza lor, ci a faptului că aceste programe sunt gândite în mod greșit”, a comentat pentru Ziare.com cunoscuta antreprenoare.

Citește și: Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști

Proiectul prin care Guvernul oferă 50.000 de euro, aspru contestat de un cunoscut economist: „Unul dintre cele mai proaste din lume”
Proiectul prin care Guvernul oferă 50.000 de euro, aspru contestat de un cunoscut economist: „Unul dintre cele mai proaste din lume”
Pe de-o parte, Guvernul PSD+PNL susține că sprijină IMM-urile românești, prin programe precum Start-Up Nation. Pe de altă parte, introduce și majorează taxe și impozite la foc automat....
Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
Șeful Companiei Naționale de Administrare a Autostrăzilor (CNAIR),Cristian Pistol, se declară mulțumit de ritmul lucrărilor de defrișare de pe Valea Oltului. Oficialul CNAIR susține că...
#Start Up Nation, #cristina batlan, #Dragos Anastasiu , #stiri afaceri
  1. Detaliile majore la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm un apartament. „Să nu ne trezim că există cerere de retrocedare”
  2. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  3. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  4. Aplicația WhatsApp nu va mai funcționa pentru anumiți utilizatori. Află care sunt modelele de telefoane care vor avea probleme
  5. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  6. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  7. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  8. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  9. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  10. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană