De câtă mișcare avem nevoie pentru a „compensa" o zi de stat jos. Concluzia oamenilor de știință

Joi, 19 Septembrie 2024, ora 21:47
14075 citiri
De câtă mișcare avem nevoie pentru a „compensa" o zi de stat jos. Concluzia oamenilor de știință
Angajat care stă toată ziua pe scaun la birou FOTO Pixabay

Știm că nu ne face bine să petrecem mult timp stând jos, iar ultimele cercetări arată că aproximativ 30-40 de minute pe zi de exerciții care provoacă transpirație ar trebui să fie suficiente.

Potrivit unui studiu, până la 40 de minute de "activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă" în fiecare zi sunt suficiente pentru a contrabalansa cele 10 ore de stat pe scaun - deși orice exercițiu fizic sau chiar doar statul în picioare ajută într-o anumită măsură.

Acest lucru se bazează pe un studiu de meta-analiză publicat în 2020, care a analizat nouă studii anterioare, implicând un total de 44 370 de persoane din patru țări diferite care purtau un dispozitiv de urmărire a activității fizice.

Analiza a constatat că riscul de deces în rândul persoanelor cu un stil de viață mai sedentar a crescut pe măsură ce timpul petrecut implicându-se în activități fizice de intensitate moderată până la viguroasă a scăzut.

"La persoanele active care fac aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, asocierea dintre timpul de sedentarism ridicat și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cea dintre persoanele cu timp de sedentarism redus", au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte, desfășurarea unor activități cu o intensitate rezonabilă - mersul pe bicicletă, mersul pe jos rapid, grădinăritul - vă poate reduce riscul de a muri mai devreme până la nivelul pe care l-ar avea dacă nu ați sta atât de mult pe jos, în măsura în care această legătură poate fi observată în datele acumulate de mai multe mii de persoane.

În timp ce meta-analizele de acest tip necesită întotdeauna o îmbinare elaborată a punctelor între studii separate cu voluntari, intervale de timp și condiții diferite, avantajul acestei cercetări specifice este că s-a bazat pe date relativ obiective de la dispozitive purtabile, nu pe date raportate de participanți.

La momentul respectiv, studiul a fost publicat în paralel cu publicarea Orientărilor globale 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, elaborate de 40 de oameni de știință de pe șase continente. British Journal of Sports Medicine (BHSM) a scos, de asemenea, o ediție specială pentru a prezenta atât studiul, cât și orientările revizuite.

"După cum subliniază aceste orientări, orice activitate fizică contează și orice cantitate este mai bună decât niciuna", a declarat Emmanuel Stamatakis, cercetător în domeniul activității fizice și al sănătății populației de la Universitatea din Sydney, Australia.

"Oamenii își pot proteja în continuare sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice".

Cercetările bazate pe dispozitive de urmărire a activității fizice sunt în mare parte în conformitate cu orientările OMS din 2020, care recomandă 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă în fiecare săptămână pentru a contracara comportamentul sedentar.

Fără lift, yoga, dans

Urcarea scărilor în loc de a lua liftul, joaca cu copiii și animalele de companie, yoga sau dansul, treburile casnice, mersul pe jos și mersul pe bicicletă sunt tot atâtea moduri în care oamenii pot fi mai activi - iar dacă nu puteți gestiona imediat cele 30-40 de minute, cercetătorii spun să începeți cu puțin.

Este dificil să se facă recomandări pentru toate vârstele și toate tipurile de corp, deși intervalul de 40 de minute pentru activitate este în concordanță cu cercetările anterioare. Pe măsură ce se publică mai multe date, ar trebui să aflăm mai multe despre cum să rămânem sănătoși chiar dacă trebuie să petrecem perioade lungi de timp la un birou.

"Deși noile orientări reflectă cele mai bune date științifice disponibile, există încă unele lacune în cunoștințele noastre", a declarat Stamatakis, potrivit sciencealert.com.

.

"De exemplu, încă nu ne este clar unde se situează exact pragul pentru "prea multă ședere". Dar acesta este un domeniu de cercetare care avansează rapid și sperăm că vom avea răspunsuri în câțiva ani."

Lasconi, atacuri dure la adresa ÎPS Teodosie: „Este aripa rusă din Biserica Ortodoxă. Trebuia exclus de mult timp”
Lasconi, atacuri dure la adresa ÎPS Teodosie: „Este aripa rusă din Biserica Ortodoxă. Trebuia exclus de mult timp”
Candidatul USR pentru preşedinţia României, Elena Lasconi, îl critică pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, spunând că sfaturile date de acesta în ceea ce priveşte relaţiile dintre femei...
ALDE Europe cere aderarea imediată a României la Schengen. ”Nu este o favoare, ci un drept câştigat”
ALDE Europe cere aderarea imediată a României la Schengen. ”Nu este o favoare, ci un drept câştigat”
Partidul liberal-democrat european (ALDE Europe) a adoptat o rezoluţie depusă de USR împreună cu partidul bulgar MRF, prin care se solicită oricărui stat membru să îşi ridice veto-ul la...
#stat jos, #miscare, #zilnic, #nevoie, #compensare, #calcule , #stiri sanatate
  1. Cei din generația Z vor propria afacere. Miliardarul Richard Branson spune că ar fi mai bine să sară peste facultate și să "treacă direct la treabă"
  2. Acuzații grave: Vloggerița Marilu Dobrescu ar fi fost agresată sexual de patronul unui resort din Bali: „Nu o să uit momentul acesta"
  3. Meniu spectaculos la nunta Monicăi Bîrlădeanu și a lui Valeriu Gheorghiță. Cine a cântat și cine sunt nașii
  4. Primele imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Ce vedete au luat parte și pe ce piesă au dansat „valsul mirilor"
  5. Horoscop zilnic. Duminică, 6 octombrie. Zodia care primește un cadou
  6. Bancul zilei: De ce este nervoasă mama lui Bulă
  7. Jeff Bezos spune că "regula de o oră" îl face mai inteligent. Noile cercetări în neuroștiință îi dau dreptate
  8. Căzăturile traumatice pot crește riscul de demență la vârstnici. Ce arată datele unui nou studiu din Statele Unite
  9. Cum s-a pregătit Monica Bârlădeanu de nunta cu Valeriu Gheorghiță: „Am voință"
  10. Emoționant: care este starea de sănătate a lui Schumacher și cum reușește să comunice cu cei din jur