Stațiunile proiectate de Ceaușescu să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă, în paragină. Aveau peste 2.800 de locuri de cazare VIDEO

Sambata, 10 August 2024, ora 08:58
7434 citiri
Stațiunile proiectate de Ceaușescu să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă, în paragină. Aveau peste 2.800 de locuri de cazare VIDEO
FOTO captură video PROTV

Stațiunile Voineasa și Vidra, cândva mândria turismului sindical din perioada comunistă, sunt acum în paragină. Au fost construite în anii '70 pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, fiind proiectate de arhitecți elvețieni pentru a deveni centre turistice de top.

Astăzi însă, hotelurile sunt abandonate, infrastructura turistică este deteriorată, iar zona pare părăsită, arată Știrile Pro TV.

În perioada comunistă, stațiunile Voineasa și Vidra erau destinate „oamenilor muncii” și aveau peste 2.800 de locuri de cazare. Cu toate acestea, în prezent, acestea sunt în ruină, cu hoteluri vandalizate și instalații de schi acoperite de vegetație. Primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, a declarat că nu poate interveni deoarece clădirile nu aparțin primăriei, ci sindicatelor.

„Aici, numai, aici e lacătul pe ușă e de prin `98, 2000, oricum. Atunci au clacat, s-au închis toate. Aici erau restaurante, aici jos aveam tot ce înseamnă alimentară, cofetărie”, a spus Năstăsescu.

În ciuda potențialului turistic imens al zonei, care este situată la doar 20 de minute de Transalpina și aproape de pârtia de schi, stațiunile rămân neutilizate. Cel mai mare hotel din Vidra este acum vandalizat, fără uși și geamuri, iar copacii cresc printre ziduri. „Se vede inclusiv noua pârtie, Transalpina”, a spus un paznic al stațiunii, care se arată dezamăgit de starea în care a ajuns locul.

Motivul principal pentru deteriorarea acestor stațiuni este complexitatea retrocedărilor și a proprietății. Sindicatele susțin că un proces de retrocedare ilegală le-ar fi blocat orice investiție în Vidra timp de 13 ani. În cazul Voineasa, nu au fost oferite explicații clare. Primăria a încercat să impoziteze proprietățile neîngrijite cu 500%, iar sindicaliștii au plătit anual acești impozite.

După căderea comunismului, patrimoniul turistic a fost împărțit între trei confederații sindicale, iar în 1990, au început scandalurile legate de validitatea documentelor de transfer. Dragoș Frumosu, președintele UGSR, a declarat că actualii „proprietari” nu pot dovedi dreptul de proprietate, aducând acuzația de fals în documentele de transfer. Pe de altă parte, Adrian Boaje, director general al SIND România, susține că patrimoniul a fost preluat legal și că din 2010, 80% dintre hoteluri au fost renovate.

În contrast, Polonia a reușit să îmbunătățească semnificativ patrimoniul sindical. În urmă cu 8 ani, statul polonez a înființat o companie de stat pentru a prelua și moderniza patrimoniul turistic sindical. Cu un ajutor de 1 milion de zloți, firma a realizat modernizări masive, crescând valoarea patrimoniului de șapte ori. Astfel, în timp ce în România turismul sindical s-a deteriorat, Polonia a reușit să-l transforme într-o afacere de miliarde de euro.

Sportivii din altă țară care așteaptă mașini de la Ion Țiriac? ”Poate ne premiază”
Sportivii din altă țară care așteaptă mașini de la Ion Țiriac? ”Poate ne premiază”
Ion Țiriac a oferit mașini tuturor medaliaților olimpici ai României, de la Jocurile Olimpice. În funcție de premiile obținute, el a oferit autoturisme de zeci de mii de euro. Iar gestul...
Francezii premiați la Jocurile Olimpice au defilat pe Champs-Elysées
Francezii premiați la Jocurile Olimpice au defilat pe Champs-Elysées
După o vară de succes la Jocurile Olimpice de la Paris, câteva sute de sportivi francezi au defilat sâmbătă pe Champs-Elysées şi mai mult de o sută au fost decoraţi în cadrul unei ultime...
#statiuni montane, #paragina, #voineasa, #Vidra, #jocurile olimpice , #turism
  1. Carnea duce la obezitate, în special în cazul copiilor! Avertismentul unui nutriționist celebru
  2. Motivul pentru care Andra ar fi refuzat să cânte la o nuntă după ce a primit avansul: ”Domnul Măruță a tras așa niște signale. Dar eu nu-s rrom...”
  3. Țara care a redus rația zilnică de pâine subvenționată. Penuria extremă de alimente, combustibil și medicamente
  4. Cum afectează sarcina creierul femeilor. Oamenii de știință au reușit să obțină informații în premieră prin multiple scanări RMN STUDIU
  5. Cum au ajuns italienii să stea la coadă la pizzeria unei românce din Suceava. A început cu un restaurant unde se serveau mici românești
  6. Horoscop zilnic. Marți, 17 septembrie. Zodia care ar putea începe o relație nouă
  7. Bancul zilei: Explicația expresiei „răul naște rău”
  8. Holeră într-o țară vecină cu România. Ce elemente favorizează răspândirea acestei boli teribile
  9. Reacție furioasă a Shakirei la un concert în Miami. De ce a părăsit scena celebra cântăreață VIDEO
  10. Scapă rapid de kilogramele în plus cu dieta de toamnă!