Portretul lui Avram Iancu lângă statuia unui principe maghiar. Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia

Autor: N.G.
Sambata, 21 Mai 2022, ora 16:56
24097 citiri
Portretul lui Avram Iancu lângă statuia unui principe maghiar. Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia
Statuia lui Behlen Gabor și portretul lui Avram Iancu. Foto: alba24.ro

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a fost protagonistul unui moment tensionat ce a avut loc în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, la Alba Iulia, în cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare.

Matieș a oferit un buchet de flori președintelui Ungariei, Katalin Novak, după care a scos un portret al eroului național român Avram Iancu și l-a așezat la baza statuii principelui Gabriel Bethlen, pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

Potrivit alba24.ro, în momentul în care senatorul Călin Matieș s-a apropiat de președintele Ungariei, forțele de ordine i-au atras atenția acestuia. Katalin Novak i-a zâmbit și mulțumit pentru flori.

Matieș a spus că primarul ar fi trebuit să știe că anul acesta se împlinesc și 150 de ani de la moartea eroului Avram Iancu. Portretul lui Avram Iancu a rămas pe gazonul din apropierea statuii lui Bethlen Gabor.

La Alba Iulia a avut loc sâmbătă ceremonialul de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, cel care a întemeiat colegiul reformat din oraș în urmă cu 400 de ani.

Statuia din bronz este amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, în Cetatea Alba Carolina. Statuia Principelui este realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz.

Pe registrul superior va fi inscripţionat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”. Greutatea aproximativă a scolului este de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului este de 3,5 tone.

”Înfiinţat în anul 1622, la iniţiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitaţia principelui, la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuţi la nivel european - Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld.

Principele Bethlen şi-a pus biblioteca personală la dispoziţia celor care învăţau la Colegiul Academic şi tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Eveniment Quarterly Report

Un președinte de club a fost asasinat după un meci al echipei sale
Un președinte de club a fost asasinat după un meci al echipei sale
Edgar Paez a fost împuşcat mortal la Bogota, în timp ce se întorcea acasă după ce echipa pe care o prezidează, Tigres FC, a pierdut în liga secundă columbiană, scrie lequipe.fr. Paez...
Dictatorul unei foste republici sovietice asiatice și-a acordat titlul de ”Erou” în cadrul unei ceremonii grotești
Dictatorul unei foste republici sovietice asiatice și-a acordat titlul de ”Erou” în cadrul unei ceremonii grotești
Preşedintele turkmen, Serdar Berdîmuhamedov, a primit duminică, 24 septembrie, titlul de "Erou al Turkmenistanului", recompensa supremă în această ţară din Asia Centrală, una dintre cele...
#statuie, #maghiari, #alba iulia, #presedinte, #Ungaria , #maghiari