Un general de top american avertizează: aripa ISIS din Afganistan va putea comite atacuri în Europa în 6 luni

Vineri, 17 Martie 2023, ora 14:20
2612 citiri
Un general de top american avertizează: aripa ISIS din Afganistan va putea comite atacuri în Europa în 6 luni

Filiala din Afganistan a Statului Islamic va fi capabilă să atace interesele occidentale în Europa și Asia în cel puțin șase luni, avertizează un general american de vârf.

ISIS-K, cunoscut oficial ca Statul Islamic-Khorasan, este afiliatul din Afganistan al renumitului grup terorist și și-a revendicat responsabilitatea pentru mai multe atacuri mortale și de mare profil în toată țara de la retragerea haotică a SUA în august 2021 și preluarea puterii de către inamicul său, talibanii.

Generalul Michael Kurilla, comandantul Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), le-a spus joi, 16 martie, parlamentarilor că grupurile extremiste care operează în Afganistan văd „o oportunitate” în gestionarea slabă a talibanilor a securității. Mai exact, el a spus că ISIS-K a devenit mai puternic și mai angajat în orchestrarea atacurilor în regiune și nu numai și are „scopul final de a lovi SUA”.

ISIS-K va fi capabil să desfășoare „o operațiune externă împotriva intereselor SUA sau occidentale în străinătate în mai puțin de șase luni, fără niciun avertisment”, a spus Kurilla într-o mărturie transmisă Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, clarificând ulterior că acest lucru înseamnă Europa sau Asia. . „Le este mult mai greu să poată face asta în pe teritoriul SUA”.

Întrebat de senatorul de Arkansas Tom Cotton despre probabilitatea unui atac terorist împotriva SUA sau a aliaților săi, Kurilla a spus că există o „probabilitate mai mare” ca acest lucru să se întâmple peste ocean decât pe teritoriul SUA.

Kurilla a adăugat, de asemenea, că armata americană își sporește eforturile pentru a putea obține acces la rețele specifice și că este, de asemenea, nevoie de muniții suplimentare.

ISIS-K s-a făcut cunoscut pentru prima dată în regiune în 2015 și a luptat împotriva talibanilor ani de zile, ciocnindu-se și cu forțele de securitate americane, afgane și pakistaneze. Gruparea teroristă a lansat zeci de atacuri în lunile care au precedat prăbușirea guvernului afgan în august 2021 și a revendicat un atentat sinucigaș devastator pe aeroportul din Kabul în ultimele zile ale retragerii SUA, care a ucis cel puțin 169 de afgani și 13 soldați americani.

Gruparea teroristă a continuat să desfășoare atacuri în Afganistan în 2022 - vizând orice, de la școli la moschei și ucigând zeci de oameni.

Retragerea SUA din Afganistan și refuzul său ulterior de a recunoaște talibanii au limitat opțiunile de a contracara ISIS-K. Forțele americane au vizat activele, liderii și luptătorii ISIS în țări precum Somalia, Irak și Siria. În ultimele două țări, SUA și forțele partenere au desfășurat aproape 100 de operațiuni împotriva grupării teroriste de la începutul anului 2023, potrivit CENTCOM.

„SUA își mențin angajamentul să asigure înfrângerea de durată a ISIS pentru a menține securitatea și stabilitatea regională”, a declarat generalul-maior Matthew McFarlane, comandantul Combined Joint Task Force – Operațiunea Inherent Resolve, la începutul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#statul islamic isis k, #Afganistan, #atacuri, #Europa, #Asia, #SUA , #Afganistan
Comentarii
T
TaicaBelcu
rank 2
RE:"aripa ISIS din Afganistan va putea comite atacuri