Statul român a împrumutat în ianuarie o treime din întreg necesarul de finanțare pe 2023. Record absolut în istoria țării

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 11:28
8313 citiri
Statul român a împrumutat în ianuarie o treime din întreg necesarul de finanțare pe 2023. Record absolut în istoria țării
Ministerul Finanțelor, responsabil cu împrumuturile de pe piețele internă și externă FOTO Hepta

Guvernul României a împrumutat în prima lună a anului echivalentul a circa 55 de miliarde de lei, respectiv 34,4% din necesarul total de finanțare din 2023.

Datele reies dintr-o analiză făcută de site-ul cursdeguvernare.ro, în baza datelor financiare oficiale.

Informațiile arată că guvernul a împrumutat luni, 30 ianuarie, 2 miliarde de euro de pe piețele financiare internaționale prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni.

În prima săptămână din ianuarie, statul a atras alte 4 miliarde de dolari din străinătate prin aceeași metodă.

Pe de altă parte, obligațiunile de stat au fost vândute masiv și pe piața internă, cumulând în ianuarie 26,2 miliarde de lei, volum financiar la un nivel fără precendent în prima luna a unui an.

Cuantumul total de 55 de miliarde de lei reprezintă 34,4% din 160 de miliarde de lei, suma totală cu care statul român a estimat că se va împrumuta în 2023, reprezentând un record absolut în istoria financiară a României.

Specialiștii consultați de cursdeguvernare.ro explică mișcarea prin faptul că există o cerere extrem de mare de titluri de stat, fapt care a determinat scăderea dobânzilor.

Din calculele Eurostat, România plătește cele mai mari dobânzi din UE, după Ungaria. Costurile medii de finanțare ale statului pe termen lung au fost, în medie, în decembrie, de 7,2%, duble față de media UE. Totuși, acestea au scăzut față de vârful de 9,1% din octombrie.

Statul are un necesar de finanțare foarte ridicat în 2023, de circa 160 de miliarde de lei (32 de miliarde de euro), echivalentul a 10,3% din PIB, nivel record, potrivit rapoartelor Ministerului Finanțelor Publice (MPF).

Necesarul brut de finanțare din 2023 e determinat de:

  • nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,4% din PIB – aproximativ 68 mld. lei;
  • volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei; acestea reprezintă împrumuturi mai vechi care ajung la scadență în acest an și vor fi înlocuite de noi împrumuturi, cu dobânzi semnificativ mai mari.

Acesta ar putea fi chiar mai ridicat de atât, potrivit unui document al Ministerul de Finanțe din 10 ianuarie, în care este indicat un necesar de finanțare de 168,4 miliarde de lei.

Quarterly Report - Editia 4

Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că este probabilă o reducere a dobânzilor luna viitoare, creşterea rapidă a preţurilor fiind acum în mare parte ţinută...
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a Romaniei e deficitul bugetar in crestere. Cum poate fi redus acesta
Marea problema a acestui an consta in tinerea sub control a cheltuielilor bugetare, a transmis presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu, care a mentionat, si faptul ca in executia bugetara...
#statul roman, #imprumuturi ianuarie 2023, #emisiuni obligatiuni, #dobanzi , #imprumut