Evolutia Stelei din aceasta editie a preliminariilor Champions League demonstreaza, daca mai era nevoie, amatorismul care domneste la clubul patronat de Gigi Becali.
Dupa doua meciuri cu necunoscutii de la Trencin si unul cu relativ modestii sarbi de la Partizan, sansele campioanei Romaniei de a ajunge in grupele Ligii, iar de acolo mai departe pana in optimile de finala, asa cum isi doreste Becali, sunt destul de asemanatoare cu cele ale oamenilor care joaca saptamana de saptamana la Loto.
Partida cu Partizan, de pe National Arena, a subliniat inca o data deficientele majore din lotul "ros-albastrilor".
Avand in fata o echipa greoaie, mai ales pe faza defensiva, cu aparatori visatori si foarte usor de depasit in dueluri unu la unu, elevii lui Mirel Radoi au aratat ca o echipa de amatori.
Mijlocasii centrali, Muniru si Breeveld, par purtatori ilegali de echipament de fotbal, nefiind in stare sa faca nici faza ofensiva si nici pe cea defensiva, plimbandu-se doar in zona mediana pentru a nu lasa un spatiu gol intre atac si aparare. Intrarea lui Tahar, pe final, a schimbat usor fata jocului, acesta fiind macar mai dispus sa se implice in combinatii, chiar daca nu este neaparat ajutat de abilitatile tehnice.
Mai departe, in fata, il avem pe acelasi Chipciu care da impresia ca s-a retras din activitate de un sezon si jumatate, cu mentiunea ca acum, spre deosebire de perioada in care era antrenat de Costel Galca, nu mai este nici macar individualist. Pur si simplu refuza jocul!
Adi Popa n-a reusit sa isi schimbe mult din stilul bezmetic, alternand fazele bune, cu driblinguri reusite si incursiuni in viteza pe flanc, cu cele absolut comice, in care centreaza in primul om sau in care suteaza in peluza din pozitie ideala.
Nou-venitul Hamroun vrea, insa nu poate. In primele sale meciuri a avut sansa de a intra in repriza secunda si de a nu avea nicio responsabilitate, asa ca a reusit sa evolueze dezinvolt. Din momentul in care Radoi l-a mutat in centru si l-a desemnat playmaker, algerianul s-a zbatut si... cam atat. A coborat mult sa ia baloane, ratand apoi lansarile in adancime, a pasat gresit, n-a deschis jocul asa cum se spera, pana si procentul driblingurilor reusite a scazut drastic.
Golgheterul campionatului trecut, Tade, incearca si el foarte multe lucruri, cu la fel de putine reusite. Fara a fi angajat in careul advers de mijlocasii ofensivi, varful impins este nevoit sa coboare mult si sa joace baloanele pe la 20-25 de metri de poarta adversa, acolo unde nu este periculos. Rezerva sa, Tudorie, este chiar mai slab, neavand nici fizicul, nici determinarea si nici macar tehnica francezului.
Compartimentul defensiv, in sezoanele trecute punctul forte al Stelei, s-a transformat intr-o slabiciune. Varela, uns capitan, este intr-o cadere evidenta de forma, explicabila de accidentarea pe care o "duce" pe picioare, Papp este nesigur, iar Alcenat si Guilherme sunt foarte departe de evolutiile de la Petrolul. Surpriza placuta este Tosca. Pe vremuri rezerva rezervei, fundasul a devenit o piesa importanta in angrenajul Stelei, fie ca este folosit in centru sau in banda. In fine, Cojocaru se dovedeste a fi exact asa cum l-a descris Arlauskis, autosuficient si ezitant.
Daca ne uitam si la cele doua goluri din meciul de miercuri seara putem observa un lucru interesant. Daca sarbii au inscris din actiune, in urma unei faze care pare lucrata la antrenamente, baietii lui Radoi au egalat in urma unei centrari din lovitura libera la care portarul advers a alunecat si a lasat poarta goala.
Steaua culege in aceste preliminarii roadele amatorismului din trecut. Echipa trebuia intarita serios inca din pauza competitionala din iarna, atunci cand au fost vanduti Szukala, Sanmartean si Keseru, pentru ca nou-venitii sa poata fi integrati. In schimb, Steaua a fost peticita cu putin timp inaintea debutului campaniei europene.
In aceasta perioada circula pe site-urile de socializare o anecdota amuzanta si trista in acelasi timp despre Steaua: Antrenorul oficial al echipei este Massimo Pedrazzini, dar toata lumea stie ca antrenorul real este Mirel Radoi. Asa cum se stie ca antrenorul care are ultimul cuvant este Gigi Becali.
Adaptand putin se poate spune ca Steaua are sanse sa se califice in grupele Ligii Campionilor, dar toata lumea vede ca este o echipa slaba. Asa ca doar norocul chior o va duce acolo.