Edi Iordanescu, despre Steaua, Piturca, Dosarul Transferurilor... - Interviu

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 09:48
4448 citiri
Edi Iordanescu, despre Steaua, Piturca, Dosarul Transferurilor... - Interviu

In unul din rarele interviuri acordate, Edi Iordanescu a vorbit pe larg despre Steaua, Victor Piturca, schimbarile din fruntea fotbalului romanesc si condamnarile in Dosarul Transferurilor.

Edi Iordanescu e sigur ca Steaua va cuceri titlul si in sezonul viitor, dar avertizeaza ca pentru a avea succes in sezonul urmator al Ligii Campionilor trebuie multa atentie in perioada de transferuri din vara.

"Va fi foarte important modul in care va fi gestionata perioada de transferuri din vara, daca va reusi sa pastreze jucatorii importanti si sa mai completeze acolo unde e nevoie", a declarat Edi Iordanescu pentru Ziare.com.

Fiul lui Anghel Iordanescu ne-a vorbit si despre mandatul la nationala Romaniei al lui Victor Piturca: "Stiu ca selectionerul are multi contestatari. Inse el are un contract in care au fost stipulate niste obiective, printre care nu se regasea calificarea la Campionatul Mondial. A avut timpul necesar sa construiasca o echipa, pentru ca am inteles ca asta a fost ideea initiala, cand s-a sacrificat calificarea la Mondial. Practic, de acum ar trebui sa fie analizat si judecat".

In ceea ce priveste condamnarile in Dosarul Transferurilor, Edi Iordanescu spune ca: "Fotbalul romanesc a primit o mare lovitura de imagine".

Ajuns la 35 de ani, Edi Iordanescu se declara pregatit pentru cariera de antrenor principal. De altfel, in ultimul an, pe banca echipelor Fortuna Brazi si ASA Targu Mures, a reusit performanta de a pierde doar un meci din 32 disputate!

"Sunt deschis oricarei propuneri, insa nu voi spune 'da' decat unui proiect serios, realist si realizabil", a conchis Edi.

Dar iata interviul complet pe care ni l-a acordat Edi Iordanescu:

Doar o singura echipa din cele 18 din Liga 1 nu si-a schimbat antrenorul in acest sezon. E greu sa fii antrenor in Romania?

E foarte greu si nu e normal. Se creeaza un mediu neadecvat pentru progres si performanta. Conducatorii trebuie sa constientizeze ca lipsa de rabdare are un efect bumerang pe termen mediu-lung. Daca nu dau timp antrenorilor sa lucreze si sa construiasca, totul se va resfrange intr-un final asupra lor si a investiilor lor. In niciun domeniu nu se construieste nimic bun si de durata decat in timp, cu strategie si planificare. Munca unui antrenor e foarte profunda si tine de detalii, iar asta nu se poate face de pe o zi pe alta.

Un antrenor pe termen scurt nu poate sa schimbe decat eventual starea de spirit la o echipa, in rest totul se face in timp si etapizat. Cine se angajeaza ca face o munca adevarata intr-un termen foarte scurt, ori nu isi cunoaste cu adevarat, ori minte. O varianta pe care personal o imbratisez e cea a obiectivelor intermediare, pentru siguranta patronilor, munca sa-ti fie evaluata periodic, dar in mod obiectiv. Totusi, cred ca si antrenorii au o vin a in toata aceasta treaba si ma refer la faptul ca accepta sa preia echipe in orice conditii.

9 puncte avans cu 5 etape ramase. O mai poate opri cineva pe Steaua? Dar in sezonul viitor?

Steaua a plecat in aceasta editie ca favorita clara, iar acum este deja campioana, chiar daca inca nu matematic. Faptul ca cei de acolo au o pozitie echilibrata si nu se hazardeaza sa se declare deja campioni e un lucru normal pentru a putea sa tina jucatorii motivati. Teoretic, pleaca ca favorita si in sezonul viitor, pentru ca are un loc valoros, o experienta importanta, in special in a gestiona presiunea in partidele cu miza si, nu in ultimul rand, un stil de joc bine definit. O forta de joc pe care nimeni nu a mai aratat-o in campionatul nostru in ultima perioada.In plus, are constanta. Chiar si in jocurile in care a jucat mai putin bine, a luat puncte.

Va fi foarte important modul in care va fi gestionata perioada de transferuri din vara, daca va reusi sa pastreze jucatorii importanti si sa mai completeze acolo unde e nevoie. E adevarat ca teoretiv e mai usor cand Dinamo transfera din ligile inferioare, cand Rapid e in Liga a 2-a, cand CFR Cluj are problemele financiare pe care le are sau cand FC Vaslui e aproape de desfiintare, insa acestea nu sunt problemele Stelei. Nu ii ia cu nimic din merite. Acolo s-a muncit bine si profesionist. E de apreciat ce s-a intamplat la Astra si Petrolul, dar s-a dovedit insuficient pentru a tine pasul.

Reghecampf a afirmat ca Steaua n-a avut rezultate in Liga Campionilor din cauza lipsei de experienta, dar ca in sezonul viitor altfel vor sta lucururile. Crezi ca Steaua va reusi un parcurs mai bun in Liga?

Sper sa reuseasca, atat pentru Steaua ar fi ceva extraordinar, cat si pentru fotbalul romanesc. Afirmatiile lui Laurentiu au la baza un argument obiectiv. Chiada daca Steaua avea o experienta importanta la nivel international, totul Europa League nu se compara cu Liga Campionilor. Insa, spun din nou ca este foarte important modul in care se gestioneaza perioada de transferuri din vara. Daca vor pleca jucatori importanti, atunci Steaua pierde din calitate. Daca vor vinde multi jucatori, atunci trebuie sa aduca la fel de mult si iar va intampina acelasi obstacol al experientei.

Cum vezi schimbarile la varf din fotbalul romanesc, ma refer la LPF si FRF?

Domnul Iorgulescu e un conducator cu foarte mare experienta. Sunt sigur ca va face lucruri bune pentru fotbalul romanesc. Pe domnul Burleanu nu-l cunosc personal si nu ma pot exprima in niciun fel. Nu sunt genul care sa arunce cu complimente in stanga si in dreapta, dar pare totusi un tanar foarte bine pregatit, cu carisma, un discurs bun si care emana un suflu nou.

Ideea este ca si in trecut s-au facut lucruri bune in fotbalul rmanesc si daca dansul va reusi sa consolideze ce e bun si sa schimbe ce nu e bun, si Slava Domnului are multe de schimbat, atunci va avea succes. Oricum, toti trebuie sa ne dorim sa reuseasca, pentru ca succesul dansului ar insemna un fotbal mai bun si un mediu mai bun. Deci la toti ne-ar fi mai bine.

Crezi ca ar fi trebuit o schimbare si la nivelul echipei nationale?

Stiu ca selectionerul are multi contestatari. Inse el are un contract in care au fost stipulate niste obiective, printre care nu se regasea calificarea la Campionatul Mondial. Daca e normal asta sau nu, nu sunt eu cel in masura sa comentez. Daca as face o analiza personala, as spune ca in faza grupelor a obtinut maxim si asta este in mare parte meritul sau. Insa in dubla cu Grecia, din playoff, cred ca puteam face mai mult. Pentru minte nu a fost frustrant ca nu ne-am calificat, ci maniera in care am pierdut. Parca nu am luptat cu adevarat.

Acum incepe o noua campanie si asta se regaseste in obiectivul dansului. A avut timpul necesar sa construiasca o echipa, pentru ca am inteles ca asta a fost ideea initiala, cand s-a sacrificat calificarea la Mondial. Practic, de acum ar trebui sa fie analizat si judecat.

Fotbalul romanesc a fost lovit de condamnarile in Dosarul Transferurilor. Crezi ca fotbalul nostru va avea de suferit in urma acestor pedepse?

Fotbalul romanesc a primit deja o mare lovitura de imagine. Nu pot sa comentez eu justitia, nu e treaba mea. Cert e ca acesti oameni au fost condamnati pentru ca au scos bani din fotbal, dar trebuie sa fim sinceri, au si bagat multi in fotbal. Cu toate astea e normal ca toti ne dorim un fotbal curat, cu o imagine bune, cu credibilitate...

Sa trecem putin si la fotbalul international. Liga Campionilor si Europa League, care crezi ca vor fi castigatoarele?

Favorita mea pentru castigarea Ligii Campionilor inca de la debutul competitiei a fost Real Madrid. Acum este foarte aproape si mi-as dori sa castige. In ceea ce priveste Europa League, imi doresc sa castige Juventus, pentru ca e o echipa pentru care am o slabiciune inca din copilarie.

Ce mai face Edi Iordanescu si pe cand sa ne asteptam la o revenire pe banca?

Sper cat mai repede, insa nu depinde doar de mine. Mi-as dori din vara sa iu inapoi la munca. Imi pare rau ca nu am putut sa duc la bun sfarsit proiectul de la ASA Tg. Mures. Am avut ceva probleme personale, care m-au fortat sa plec, chiar daca mi-a fost foarte greu sa las in spate o munca de 5 luni, foarte grea. Am luat totul de la 9. Am aus 16-17 jucatori noi acolo, practic o echipa. Aveam o medie de varsta de sub 23 de ani, adica cea mai taanara echipa din Serie la acea ora. La fiecare joc am avut 5 jucatori sub 21 de ani in primul "11". Am gasit multe datorii din urma si nu a fost usor. M-am confruntat practic cu partea cea mai grea, cu initierea proiectului.

Rezultatele au fost bune si desi nu avea obiectiv promovarea din primul an, echipa a terminat turul pe locul 1 si aici un merit foarte mare il au jucatorii si Nelutu Sabau, care a venit dupa mine si a facut la randul lui o munca foarte buna. In iarna insa au fost adusi foarte multi jucatori din Liga 1 si echipa ar acum o alta forta. Sper sa reuseasca promovarea.

Eu personal sunt deschis oricarei propuneri, insa nu voi spune 'da' decat unui proiect serios, realist si realizabil. Mi-am dorit sa o iau de jos in cariera, de la Liga a 3-a si a 2-a, in ciuda ofertelor pe care le-am avut din Liga 1, care de altfel au fost facute si publice. Chiar daca ca antrenor principal am o experienta totala de doar un an calendaristic, ma laud ca in acest an am avut un total de 32 de jocuri cu Fortuna si ASA, cu tot cu amicale, din care am pierdut doar unul. Cred ca asta spune ceva.

Cariera lui Edi Iordanescu ca antrenor:

2010-2011 Steaua (antrenor secund)

2010 Steaua (interimar pentru doua etape)

2011-2013 Steaua (antrenor secund)

2012 FC Vaslui (antrenor secund)

2013 Fortuna Brazi (principal)

2013 ASA Targu Mures (principal)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Edi Iordanescu despre Steaua, #Edi Iordanescu cariera , #Edi Iordanescu