Miliardarii din fotbal, invidiosi pe Steaua lui Becali

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 24 Mai 2012, ora 14:10
4600 citiri
Miliardarii din fotbal, invidiosi pe Steaua lui Becali

Daca stirile despre fotbalul romanesc ar "razbate" in strainatate, miliardarii care investesc in acest sport, incepand cu arabii de la Manchester City si terminand cu rusul Abramovici de la Chelsea, s-ar uita cu invidie catre cartierul Ghencea, acolo unde isi are baza de antrenament Steaua lui Gigi Becali.

Latifundiarul nu este unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta, abia figureaza in topul oamenilor cu bani din Romania, desi gurile rele sustin ca din sutele de milioane de euro estimate de specialisti nu mai e aproape nimic de cand cu criza imobiliara.

Totusi, Becali a pus la dispozitia angajatilor sai de la Steaua un buget de transferuri nelimitat! Nu cateva milioane de euro, cum se practica la echipele decente din estul Europei, nu zeci de milioane, ca la "granzii" din Vest, nici macar sute de milioane ca seicii lui City. Ci nelimitat!

"Ne trebuie un jucator de mare valoare. Bugetul este nelimitat, in momentul cand Gigi isi pune ceva in cap, de regula realizeaza", a trambitat Meme Stoica.

Repet, daca un strain ar asculta doar aceasta declaratie s-ar minuna si poate ca s-ar intreba ce cauta Becali in Romania, cand echipe uriase ca Monaco, United, Valencia, Sevilla, si lista poate continua, ar avea nevoie de un investitor atat de potent.

Daca insa ar verifica macar contextul interventiei lui Meme, probabil ca ar izbucni in ras. De ce? Pentru ca managerul Stelei a anuntat bugetul "nelimitat" imediat dupa ce a marturisit ca transferul brazilianului Wesley, de la Vaslui, a picat. De ce? Din cauza banilor!

Astfel de interventii emfatice sunt obisnuite in fotbalul romanesc, acolo unde finantatori cu averi discutabile, atat ca valoare, cat, mai ales, ca mod de obtinere, se lauda in fiecare perioada de transferuri cu fel de fel de povesti vanatoresti.

Bunaoara, Becali "ameninta" de aproape cinci ani ca va cumpara un atacant "de 10 milioane de euro" si un mijlocas, obligatoriu de creatie si putin mai bun ca Messi, daca se poate, "de 5-6 milioane de euro". Timpul s-a scurs si in curtea "ros-albastrilor" au ajuns jucatori ca Tibi Balan, Bourceanu, Radut, fratii Costea, Chipciu etc., care impreuna nu ajung la sumele de transfer estimate de finantatorul Stelei.

In acelasi timp, insa mult mai ferit de public, cluburile din Liga 1, si nu numai, acumuleaza datorii de zeci de milioane de euro catre propriii patroni, situatie in care nu poti sa nu te intrebi de ce acesti oameni, foarte bogati pentru nivelul Romaniei, sunt numiti "investitori in fotbal", din moment ce ei doar imprumuta echipele si se bazeaza pe aceeasi infrastructura comunista, veche de zeci de ani.

Revenind la Steaua, pentru ca echipa din Ghencea nu este exceptia, ci cea care da tonul si traseaza tendintele in fotbalul nostru, fiecare perioada de transferuri seamana perfect cu cea precedenta - in prima faza se vorbeste mult, apoi se cumpara (e cam fortat termenul "cumpara" in conditiile in care majoritatea jucatorilor sunt luati liberi de contract iar salariile li se platesc dupa luni intregi de asteptare) cativa fotbalisti "umflati" imediat in presa dupa care totul se sparge, ca un balon de sapun. Ultima faza a acestui ciclu este interventia aceluiasi Becali care ii anunta pe "atacantul de 10 milioane" si pe "mijlocasul de 5-6 milioane" pentru urmatoarea perioada de transferuri.

Ingrijorator este faptul ca aceasta stare este preluata de mai toate cluburile din Liga 1, in timp ce formatiile comparabile ca valoare si forta financiara din vecini se lupta sa isi creasca tinerii si sa aduca straini numai dupa scountig temeinic, vezi cazul sarbilor si croatilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Becali transferuri Steaua, #bani transferuri Steaua, #Meme Stoica transferuri Steaua , #Gigi Becali