Steaua Bucuresti, profit urias in 2011

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 17 Iulie 2012, ora 08:30
3275 citiri
Steaua Bucuresti, profit urias in 2011

Steaua Bucuresti este, probabil, cel mai performant club din Romania, "ros-albastrii" terminand anul 2011 cu un profit urias - 4,14 milioane de euro net!

Desi nu au reusit vreo performanta notabila, cu exceptia castigarii Cupei Romaniei - competitie cu premii in bani totusi insignifiante la nivelul Ligii 1 - stelistii au reusit sa burduseasca portofelul patronului.

Potrivit Ministerului Finantelor, Fotbal Club Steaua Bucuresti S.A. se mandreste cu o cifra de afaceri impresionanta in 2011, 66,247 milioane de lei sau 15,6 milioane de euro. Performanta este cu atat mai mare cu cat, in urma cu doi ani, echipa din Ghencea raporta o pierdere de 4,6 milioane de euro si o cifra de afaceri mult mai mica - 10 milioane si jumatate de euro.

De altfel, 2011 este primul an in care Steaua iese "pe plus" dupa 2006, atunci cand echipa lui Becali a avut un profit de un milion de euro.

Care este explicatia?

Un profit net de peste 4 milioane de euro raportat la un an dupa o pierdere de mai bine de 4 milioane si jumatate poate si ar trebui sa nasca anumite intrebari. In mod cert, exista o suma de factori care conduc la aceasta evolutie oscilanta .

Primul, si probabil cel mai important, este finantatorul Gigi Becali. Acesta nu figureaza in actele societatii comerciale care administreaza Steaua, insa actionarii sunt impusi de el si ii respecta ordinele la litera. In plus, Becali a imprumutat clubul, in decursul anilor, cu o suma considerabila, de aproximativ 15 milioane de euro, iar pe patronul din acte al "ros-albastrilor" cu alte 18 milioane de euro.

Prin urmare, latifundiarul poate cere oricand sume in contul acestor creante. Este foarte probabil ca acest lucru sa se fi intamplat in 2010, an de criza acuta pe plan financiar pentru Becali, spre deosebire de 2011.

Apoi, in 2011 Steaua a beneficiat de noul stadion din Bucuresti, National Arena. Gruparea din Ghencea a evoluat cu zeci de mii de oameni in tribune atat in Europa League, cat si in Liga 1, atragand sume considerabile din vanzarea biletelor. Spre exemplu, la meciul cu AEK Larnaca, din faza grupelor intrecerii continentale, echipa lui Becali a incasat peste 200.000 de euro numai din vanzarea tichetelor.

Nu putem trece nici peste premiile venite de la UEFA si de la LPF, care au adus in conturi milioane bune de euro. In ultimul rand, vanzarea de jucatori isi aduce de asemenea aportul la profit.

Profitul net de 4,1 milioane de euro raportat de Steaua in 2011 vine sa spulbere un mit propagat cu insistenta de patronii de cluburi din Liga 1, si nu numai. Anume, faptul ca "la fotbal se pierd bani, nimeni nu iese in castig". Iata ca fotbalul poate fi si profitabil, chiar foarte profitabil, mai ales ca nu sunt multe firmele din Romania care se pot mandri cu asemenea cifra in plina criza economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Steaua profit 2011, #Steaua Becali profit 2011, #Gigi Becali datorie Steaua, #cifra afaceri Steaua , #Gigi Becali