Adio Templu

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 28 August 2018, ora 15:58
9889 citiri
Adio Templu
Foto: Ziare.com

Capatul lui 41, "metroul usor" inventat de un primar la Bucurestiului cu simt al umorului si prea putina initiativa, nu mai este la fel. Stadionul Steaua, Ghencea, Templul, oricum vreti sa ii spuneti, a intrat in faza demolarii si asta se vede de departe.

Valul de pamant pe care au fost ridicate tribunele sta inca semet, insa au disparut deja stalpii instalatiei de nocturna, demontati si livrati proprietarului Gigi Becali in urma cu saptamani bune. Ajungand mai aproape dai de parcarea din fata arenei, transformata de mult timp in parcare improvizata de autobuze si microbuze, dar si de casele de bilete dezafectate, care pastreaza amintirea cozilor de sute sau mii de oameni.

Curtea Templului este si ea dezolanta. Panourile montate tot in era lui Becali sunt arse de soare si dezlipite. Spre "oficiala" un excavator isi face de lucru si musca din pamantul ce sustine defuncta Peluza Nord. Undeva mai departe, o basculanta asteapta sa fie incarcata si sa duca pamantul departe de locatie. La intrarea in peluza portile sunt deschise. Vezi chiar si placutele care anunta ca zona e supravegheata video, desi sistemul de monitozare, precum si turnichetii, au fost demontate odata cu nocturna.

Urci scarile de ciment crapate, prin care au crescut buruieni, si ajungi sus, in peluza. Ghencea arata practic la fel. Gazonul nu mai e gazon, ci doar iarba arsa, insa, in mare, lucrurile sunt la fel. In dreapta e oficiala care si-a pastra forma intacta, in stanga e Tribuna II cu tunelul de acces la vestiare, in fata e Peluza Sud cu sectorul destinat oaspetilor si tabela... Tabela de marcaj exista inca fizic, ca forma, insa afisajul electronic a fost luat si el.

Pe suprafata de joc sunt cateva zeci de oameni pentru ca asa a ales clubul Steaua sa isi ia adio de unul dintre simbolurile fotbalului romanesc, anuntand luni ca marti dimineata organizeaza un eveniment. Nu e de mirare ca numai un grup restrans de norocosi a putut participa. Printre zecile, hai sutele, de suporteri s-au aflat si titani ai "sportului rege" de la noi: Lacatus, Iovan, Balint, Iordanescu, nume care fac orice microbist sa tremure de emotii. Au fost si mai tinerii Radoi sau Ogararu, oameni care au jucat atat pentru Steaua, cat si pentru FCSB.

Comandantul Stelei, colonelul Petrea, a impartit caserole de plastic in care se afla gazon, insotite de un certificat de autenticitate care spunea ca e iarba de pe teren. Problema e ca nicaieri nu se vedea locul din care ar fi fost smuls acel gazon, suprafata de joc de pe stadion fiind intacta.

Pentru a patrunde pe suprafata de joc trebuia sa mergi pe la Tribuna a II-a, sa folosesti intrarea in minihotel si apoi sa pasesti pe tunel pana pe gazon. Totul arata deprimant, dezolant sau cum vreti sa ii mai spuneti. Ghencea a fost abandonat, la propriu, dupa evacuarea celor de la FCSB si, daca nu intra in programul Euro 2020 pentru reconstructie, s-ar fi prabusit de la sine in timp.

Demolarea Templului a inceput, pe langa stadion lucrand utilaje grele. Cel mai cunoscut stadion de fotbal al Romaniei se stinge insa in anonimat.

Sefii Clubului Sportiv al Armatei Steaua par complet depasiti de brandul pe care il au in administrare si fac lucrurile foarte prost, atunci cand le fac. La toate formatiile de traditie din Europa, astfel de evenimente sunt folosite pentru a aduce fanii la stadion, pentru a-i apropia si mai mult de culori si pentru a le oferi posibilitatea de a pleca acasa cu parti de istorie.

De aceea nu faci asemenea evenimente intr-o dimineata de zi lucratoare si, cu atat mai putin, nu il faci fara a-l promova. Anuntand luni ca marti dimineata astepti fanii sa isi ia adio de la vechiul stadion te sabotezi singur, iti distrugi imaginea si le dai apa la moara tuturor celor care sustin ca urmaresti numai "banii lui Gigi".

Asa cum scriam intr-o opinie de zilele trecute, Steaua se stinge incet si nu pare ca exista cineva care are interesul de a o tine in viata.

Stadionul va fi reconstruit, exista un angajament in sensul asta, insa asta nu inseamna ca pe el va juca Steaua. Echipa Armatei este in Liga 4, acolo unde cheltuie bani foarte multi fara a avea rezultate, perspectivele fiind sumbre. Conducerea arata un amatorism vecin cu reaua credinta, iar suporterii... Ei bine, suporterii care au ramas langa Steaua lasa impresia unei autosuficiente sinucigase, iar cand se vor trezi la realitate s-ar putea sa fie prea tarziu.

Demolarea stadionului Steaua reprezinta, intr-un fel, demolarea Stelei. Se face fara transparenta, cu concursul tuturor celor care pretind ca ii vor binele si nu ne ramane decat sa speram ca in loc se va construit ceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#stadion Ghencea demolat, #demolare stadion Steaua, #Steaua stadion nou , #stiri Steaua