Ce cauta romanii in Romania? (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:37
4488 citiri
Ce cauta romanii in Romania? (Opinii)

Asta trebuie ca s-a intrebat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba Ferenc, inainte sa intervina in presa si sa sustina ca arborarea drapelului national ar fi discriminatorie.

Vorbim de finalul derbiului dintre Steaua si CFR Cluj. Jucatorii si oficialii echipei din Bucuresti sarbatoresc pe gazon victoria care ii distanteaza in lupta pentru titlu. Cum se intampla in astfel de ocazii, acestia fac turul stadionului, pentru a multumi publicului pentru sprijin.

La ultimul "popas", in dreptul Peluzei Sud, managerul Mihai Stoica ia un drapel al Romaniei de la unul dintre fani, il flutura in fata galeriei "ros-albastrilor", dupa care il sprijina de poarta in care s-a marcat si pleaca spre vestiare.

Imediat, Asztalos Csaba Ferenc a reactionat:

"Eu sunt si maghiar, dupa cum stiti. Am primit aceasta fotografie si pur si simplu nu inteleg foarte multe lucruri. Am inteles ca s-au luat masuri pentru a nu se scanda, ceea ce e foarte bine, daca oamenii stiu ca sunt monitorizati de UEFA. Cred ca aceste chestiuni smecheresti prin care incercam, nu strigam, dar facem alte gesturi, nu isi au locul. Daca oamenii nu au inteles ca aceste chestiuni sunt serioase, acesta este nivelul dansilor.

Eu nu as dori sa calific acest gest, sa ma antepronunt. S-ar putea sa primim o petitie sau nu. Dar, repet, domnul Mihai Stoica nu era la Steaua cand domnul Emerich Ienei, cetatean roman de etnie maghiara, castiga Cupa Campionilor Europeni. Si sa nu-i uitam pe Helmuth Duckadam sau Ladislau Boloni. Dar acesta este nivelul, este treaba lor. Dar, cu siguranta, aceste gesturi vor avea consecinte odata", a reactionat presedintele CNCD intr-o declaratie acordata agentiei Mediafax.

Asadar, avem un meci de fotbal disputat in cadrul primei ligi din Romania, intre doua echipe din Romania si in fata unui public format, in foarte mare masura, din cetateni romani. Si, totusi, arborarea drapelului Romaniei in aceste conditii se califica, asa cum lasa sa se inteleaga seful organului care se ocupa de asemenea derapaje, ca fiind un gest discriminatoriu.

Intrebarea fireasca, dupa ce treci peste socul fracturii logice, care se pune este "De ce?" Pai pentru ca, in tribunele stadionului, intre cei peste 35.000 de spectatori, s-a aflat si un grup de 70 de suporteri ai lui CFR Cluj. Iar printre acesti suporteri este posibil sa se fi aflat si cativa etnici maghiari. Cetateni romani si ei, de altfel. Iar acesti etnici s-ar fi putut supara, din motive doar de ei stiute, la vederea drapelului tarii lor!

Asztalos Csaba Ferenc a simtit nevoia de a se autosesiza. Asa cum singur a marturisit, este etnic maghiar, iar aceasta "calitate" pare ca ii este suficienta pentru a se simti deranjat si a profita de functia pe care o ocupa pentru a emite astfel de avertismente fara niciun fundament.

Pentru a intelege mai bine aceasta falsa problema, baietii din galeria Stelei reuniti in factiunea denumita generic "Peluza Sud" au o istorie pe stadioane. De ani de zile, in sectoarele de tribuna ocupate de ei, fie ca meciurile au loc la Bucuresti, la Iasi, la Constanta, la Cluj, la Targu Mures sau in orice alt oras, isi face aparitia drapelul national. Pe langa steagurile si bannerele "de fotbal", ei aleg sa arboreze tricolorul. Asa s-a intamplat si la derbiul cu CFR Cluj, iar steagul acesta a fost luat de managerul Stoica si fluturat in fata propriei galerii.

Suporterii celor de la CFR Cluj, care oricum nu ar fi avut vreun motiv sa se simta discriminati, erau plasati la inelul superior al National Arena si cumva mai spre margine, nicidecum in dreptul portii, acolo unde a ramas suspendat drapelul national.

Nu cu mult timp in urma, din cauza unei dispozitii a mai marilor FRF prost inteleasa de fortele de ordine, spectatorii nu au avut voie sa intre cu tricolorul pe stadion la un meci al echipei nationale. Au fost atunci zeci, daca nu chiar sute, de drapele aruncate pur si simplu la cosurile de gunoi.

O imagine extrem de trista, care a indignat si a infuriat multa lume. Acum, seful CNCD spune, chiar daca nu in aceste cuvinte, ca e un gest discriminator sa fluturi drapelul national inainte, in timpul si dupa un meci de fotbal.

O fi mai bine sa-l aruncam la gunoi?

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#drapel Romania Steaua CFR Cluj, #Meme Stoica drapel Steaua CFR Cluj, #discriminare Steaua CFR Cluj, #Asztalos Csaba Ferenc CNCD Steaua , #stiri Steaua