Cheltuieli foarte mari, zero rezultate. Steaua, o echipa care moare sub privirile fanilor

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 24 August 2018, ora 07:33
12540 citiri
Cheltuieli foarte mari, zero rezultate. Steaua, o echipa care moare sub privirile fanilor

Dupa un sezon ratat, in care s-a cheltuit foarte mult si nu au fost obtinute rezultate, incep sa iasa la suprafata lucrurile mai putin curate care s-au intamplat si se intampla in culisele Stelei, cel mai mare brand din istoria fotbalului romanesc.

In momentul in care au anuntat reinfiintarea sectiei de fotbal, sefii Clubului Sportiv al Armatei Steaua au prezentat un plan ambitios, dar care parea realizabil. Inscrierea campioanei Europei din 1986 in liga a patra, desi, practic, echipa nu a retrogradat niciodata din prima divizie, parea un pas necesar pentru a construi o fundatie solida.

Apoi, aducerea unui nume ca Marius Lacatus, care n-a fost niciodata un mare tehnician, dar care si-ar fi gasit cu siguranta locul pe la o formatie din Liga 1, a fost prezentata ca o lovitura de imagine, dar si ca o garantie a succesului acestui proiect.

Si sa nu uitam de fani, care si-au facut o noua asociatie si au sprijinit concret, cu bani, echipa de fotbal. Pe langa abonamentele cumparate integral din primele zile de la punerea in vanzare, suporterii au investit propriii lor bani in echipa, devenind sponsori, parteneri comerciali.

Ceea ce a inceput atat de bine s-a terminat insa extrem de prost, asa cum am vazut in ultimele zile.

Garantul succesului, Marius Lacatus, a primit un salariu urias pentru nivelul la care este echipa, dar dupa ce a semnat al doilea contract n-a mai avut clauze de performanta. "Fiarei" i se cerea pur si simplu sa se prezinte la club un numar de ore pe zi si sa astepte momentul in care ii intrau in conturi cateva mii de euro. Nu spun ca asta a facut, ci ca asta i-a cerut clubul. Iar dupa ce echipa a ratat atat promovarea, cat si calificarea in faza nationala a Cupei, Lacatus nu si-a asumat responsabilitatea si a primit un alt contract.

Am vorbit de multe ori despre timpul pe care trebuie sa il dai unui antrenor, insa nu poti ca dupa un an in care ai pe mana cel mai mare buget din liga, sa ratezi tot, echipa sa joace la fel de slab ca in prima zi, iar tu sa nu iti asumi responsabilitatea pentru asta macar cu o demisie de onoare. Ca apoi te razgandesti, ca te fac suporterii sa continui, e deja altceva.

Ceea ce se intampla la Steaua ma face sa cred ca succesul echipelor de traditie reinfiintate sta in lipsa implicarii statului. Acolo unde intervine statul, se alege praful. Iar prin stat ma refer la institutiile publice care sprijina sau chiar patroneaza diverse echipe si care sufoca pana la urma proiectul.

Steaua a cheltuit in sezonul trecut peste 300 de mii de euro, conform mai multor surse. Bugetul declarat a fost la jumatate, insa cheltuielile s-au tot adunat. Bugetul acesta este nu mare, nu foarte mare, ci enorm. Nu se poate ca, avand la dispozitie atatia bani, sa ratezi o amarata de promovare in Liga 3. Sunt bani cu care rezista, si inca bine, echipe decente din Liga 2. Ca sa va faceti o idee, din noul contract al drepturilor TV pentru esalonul secund, fiecare echipa va primi cate 25 de mii de euro. Iar acesti bani sunt mina de aur pentru majoritatea cluburilor! Ori cu 300 de mii de euro pe an, suma pe care nu o obtii de la un finantator capricios, ci pe care o ai bugetata, esti la un nivel excelent, cu putin noroc te bati la promovare.

Ei bine, acesti bani au fost insuficienti pentru ca Steaua sa promoveze. Sigur, discutam despre un caz specific, despre o lupta cu si mai bogata Academia Rapid, insa nu va imaginati ca giulestenii au investit milioane de euro in sezonul de Liga 4. Dimpotriva, bugetele celor doua au fost destul de asemanatoare, diferenta fiind facuta de modul in care au fost investiti banii.

In timp ce la Steaua conducatorii au bagat nu se stie exact cat in amenajarea unor amarate de gradene de lemn pe un teren de antrenament, la Academie s-a jucat pe Giulesti, cu mii de oameni - platitori de bilete - la fiecare partida. Iar asta e numai una dintre diferentele fundamentale de abordare a sezonului.

Steaua moare incet si, aparent, sigur si din cauza fanilor. Suporterii aceia minunati si principiali care s-au razboit cu bogatul Gigi Becali ani la rand au ajuns acum sa inchida ochii si sa accepte lucruri de neacceptat. Sponsori ai echipei de fotbal, investind deci zeci de mii de euro in aceasta formatie, fanii Stelei s-au complacut in mediocritate.

Dupa ce au stat ani de zile departe de fotbal, au constatat ca sunt putini. Departe de milioanele de stelisti declarati, sunt cateva mii, putine, de stelisti activi. Au primit senini vestea ca echipa nu va juca pe stadionul mare si s-au multumit sa aprinda fumigene si torte in gradenele de lemn amenajate langa terenul de antrenament. Au primit dreptul de a se ocupa de imaginea echipei si n-au reusit sa treaca de nivelul de programe de meci. Au ajuns implicati in procesul decizional, macar ca observatori, si au inchis ochii la cheltuielile enorme.

Mi se pare in continuare incredibil cum oameni care se luptau, nu fizic, bineinteles, cu Becali accepta acum lucruri similare. Ceea ce ma face sa cred ca, daca ar fi cedat putin si le-ar fi permis unele lucruri, latifundiarul avea si acum galeria alaturi de el la FCSB.

Dupa un sezon ratat, in care metehnele vechi si urate ale fotbalului romanesc au (re) aparut in Ghencea, sunt aproape convins ca Steaua va muri. Foarte putini sunt cei care vor binele echipei si foarte multi sunt cei care isi vad numai interesul personal. In aceste conditii nu m-as mira ca, dupa o perioada de timp, marca Steaua sa revina la Gigi Becali, de aceasta data cedata legal, iar sectia de fotbal a "ros-albastrilor" sa dispara sub privirile tuturor celor care, macar declarativ, o voiau la cel mai inalt nivel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Steaua rezultate Liga 4, #Steaua Liga 4 buget, #Steaua bani Liga 4 , #stiri Steaua