Ilie Savu a murit

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 09:49
6377 citiri
Ilie Savu a murit

Ilie Savu, fostul mare fotbalist si antrenor al Stelei, a murit in noaptea de luni spre marti, la varsta de 91 de ani.

Internat de urgenta la Spitalul Militar Central, fostul mare sportiv a fost diagnosticat de medici cu ciroza hepatica in ultima faza, el pierzand lupta cu boala noaptea trecuta.

Cine a fost Ilie Savu?

Veteran de razboi, general locotenent in Armata Romana si unul din intemeietorii Stelei. Ilie Savu se confunda cu istoria "ros-albastrilor", el fiind prezent inca de la infiintarea echipei, in 1947.

Si-a inceput cariera de sportiv in 1934, la Prahova Ploiesti, dupa care a jucat Venus Bucuresti si Corvinul Deva, inainte de a ajunge in Ghencea, unde si-a incheiat activitatea competitionala.

A urmat apoi o lunga perioada in care Savu a antrenat formatia "ros-albastra", incepand cu 1953. "Principal" sau "secund", el a contribuit din plin la formarea primei mari echipe a Stelei, CCA-ul de atunci. Savu a fost indepartat in 1958, insa a revenit la Steaua in 1964, reusind sa isi imbogateasca palmaresul de antrenor cu inca doua Cupe ale Romaniei, pe langa titlul cucerit in '56.

Cum a uimit Anglia

Apogeul carierei l-a atins cu siguranta in timpul turneului efectuat cu CCA in Anglia. Gruparea britanica Lutton Town a jucat un amical cu formatia pregatita atunci de Savu in 1955. Invinsi cu 5-1 in Romania, englezii au solicitat revansa, astfel ca CCA devenea prima echipa din Romania comunista ce efectua un turneu de pregatire in Marea Britanie.

"Ros-albastrii" de atunci i-au impresionat teribil pe englezi, invingand din nou Lutton, scor 4-3, remizand cu Arsenal si Shefield United si pierzand la scor disputa cu Wolverhampton.

Ne-au facut cu arbitrii in ultimul meci. Ii speriaseram, ca nu ne puteau invinge. Aveam o echipa formidabila atunci. Toata presa sportiva din Anglia vuia, isi amintea Savu nu cu mult timp in urma.

In ultimii ani, Ilie Savu a fost angajat al Ligii Profesioniste de Fotbal, el fiind adus de Dumitru Dragomir in cadrul Comisiei de Statitica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Ilie Savu murit, #Ilie Savu mort, #Ilie Savu deces, #Ilie Savu Steaua , #stiri Steaua