Romania impreuna: Mii de oameni in strada dupa cea mai mare victorie din istoria fotbalului romanesc

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 19:30
14061 citiri
Romania impreuna: Mii de oameni in strada dupa cea mai mare victorie din istoria fotbalului romanesc
Foto: Montaj Ziare.com

Cel mai mare succes din istoria fotbalului romanesc, victoria Stelei din finala Cupei Campionilor Europeni, a scos in strada mii de bucuresteni intr-una dintre foarte putinele manifestari spontane de bucurie din timpul regimului comunist.

Despre parcursul fabulos al "ros-albastrilor" s-a scris enorm de mult de-a lungul anilor si cred ca putini sunt cei care nu cunosc la virgula traseul pana in finala de la Sevilla.

A fost "dubla" cu Vejle, inceputa cu o remiza datatare de emotii si incheiata cu o victorie la scor, a urmat duelul cu Honved si acea infrangere de la Budapesta care ne-a dat multe emotii, emotii ce au fost risipite cu ploaia de goluri din retur.

In primavara a venit surprinzatoarea campioana a Finlandei, Kuusysi Lahti, adversar pe care multi l-au minimalizat de-a lungul anilor uitand comod ca nordicii eliminasera pana atunci campioanele din Uniunea Sovietica si Iugoslavia. Am avut aceeasi desfasurare, cu o remiza ce nu spunea prea multe lucruri pozitive in tur, de data aceasta acasa, urmata de o victorie in deplasare, cu un gol marcat de Piturca pe final de meci.

Nu putem uita de "dubla" cu Anderlecht, unde am avut din nou un meci pierdut in tur, in deplasare, pentru ca returul din Ghencea sa fie o adevarata lectie de fotbal pentru belgieni, lectie incheiata cu acel mesaj istoric de pe tabela, "Notre respect Anderlecht".

Finala de la Sevilla, in care elevii lui Ienei si Iordanescu au jucat de la egal la egal cu FC Barcelona chiar in Spania, nu mai are niciun secret. Jocul a fost intors pe toate partile, tactica noastra a fost una perfecta, iar Duckadam si-a castigat locul intre stelele fotbalului mondial cu cele patru parade consecutive de la penaltiuri.

Una dintre povestile poate mai putin cunoscute vine de acasa, de la Bucuresti. Inainte de primirea triumfala, de pe 8 mai, capitala Romaniei a avut parte de o manifestare spontana de bucurie cum rar s-a intamplat in timpul valului rosu pus pe tara de regimul comunist instaurat dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Totul a plecat de la o gafa, imediat dupa finala transmisa in direct in Romania, lucru extrem de rar, comentatorul Teoharie Coca-Cosma anuntand ca echipa va reveni in aceeasi seara in tara. Fanii Stelei si microbisti bucurosi dupa victoria superba din Spania ies din case si se intreapta spre Aeroportul Otopeni, acolo unde era asteptata delegatia Stelei. Sunt din ce in ce mai multi si, dupa tentative esuate de a incerca sa-i convinga pe soferii autobuzelor de pe rutele de noapte sa ii duca pana la aeroport, pleaca pe jos.

Cele doua, poate trei mii de oameni ajung la Otopeni si incep sa isi strige bucuria cu scandari despre si pentru Steaua. Surpriza vine pentru ei destul de repede pentru ca militienii intra in dispozitiv si le transmit ca a fost o greseala, ca echipa urma sa ajunga acasa abia in ziua urmatoare. Urmeaza momente tensionate, unele relatari vorbesc inclusiv despre dispute fizice intre cele doua tabere, dar pana la urma spiritele se linistesc si oamenii se risipesc.

A doua zi scenariul se repeta, insa de data aceasta nu mai este vorba despre ceva spontan. Sunt mai multi oameni, peste cinci mii, insa se vede organizarea, unii dintre ei avand pancarte inscriptionate special pentru aceasta ocazie. Se intampla ceva, avionul intarzie si apar vociferari. Regretatul Cristian Topescu este adus de autoritatile comuniste in uniforma militara si pus sa vorbeasca multimii pentru ca situatia sa nu degenereze.

Doua ore mai tarziu aterizeaza si aeronava care aducea Steaua si Cupa Campionilor la Bucuresti, Tudorel Stoica, Fane Iovan si eroul Duckadam prezentand trofeul suprem din fotbalul european la nivel de cluburi in usa avionului.

Dupa opt ani, romanii din toata tara, de data aceasta liberi sa se exprime asa cum isi doresc, sarbatoresc in pietele publice din orasele mari victoriile de poveste obtinute de echipa nationala la Cupa Mondiala din 1994, din Statele Unite.

Articolul face parte din proiectul Romania din inima pe care Ziare.com il dedica cititorilor cu ocazia Zilei Romaniei. La multi ani!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Steaua 1986 victorie, #Steaua sosire aeroport Otopeni, #oameni strada Bucuresti 1986, #Steaua Cupa Campionilor 1986 , #stiri Steaua