Steaua - Middlesbrough. 5 ani de la "finala care n-a mai fost"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 12:01
25138 citiri
Steaua - Middlesbrough. 5 ani de la "finala care n-a mai fost"

Steaua Bucuresti este clubul romanesc care a fost cel mai aproape de a juca o finala de cupa europeana dupa 1989, "ros-albastrii" pierzand insa dramatic in semifinala cu gruparea britanica Middlesbrough.

Sezonul 2005/2006 din defuncta Cupa UEFA a avut la start doar 3 formatii romanesti, "granzii" Bucurestiului - Steaua, Dinamo si Rapid. Formatia din bulevardul Ghencea a fost repartizata intr-o grupa destul de dificila, cu RC Lens, Hertha Berlin, Halmstad si Sampdoria (in perioada aceea erau grupe formate din cate 5 echipe, primele 3 calificandu-se in faza eliminatorie).

Steaua a obtinut doua victorii, ambele pe teren propriu, 4-0 cu Lens si 3-0 cu Halmstad, si doua rezultate de egalitate, 0-0 in deplasarile de la Sampdoria si

Berlin.In saisprezecimile de finala, "ros-albastrii" au avut o misiune relativ usoara

in fata olandezilor de la Heerenven. "Dubla" cu batavii a fost insa foarte disputata, bucurestenii impunandu-se cu 3-1 in deplasare, dar fiind invinsi "acasa" cu 1-0. Optimile au adus un adversar cu nume pentru Steaua, insa Betis Sevilla a fost rapusa scurt, cu un 3-0 care a inghetat tribunele lui "Manuel Ruiz de Lopera".

In sferturile de finala Steaua si Rapid s-au duelat pentru un loc in semifinale, elevii de atunci ai lui Cosmin Olaroiu reusind sa se califice dupa doua rezultate de egalitate, golul lui Nicolita de pe "Giulesti" facand diferenta.

Cosmarul de Boro

In semifinalele Cupei UEFA, Steaua urma sa joace impotriva englezilor de la Middlesbroughm echipa ce uimise in acel sezon european prin revenirile de senzatie din faza eliminatorie.

Pe 20 aprilie 2006, "ros-albastrii" faceau un pas urias catre finala mult visata, invingand pe Boro in Ghencea cu scorul de 1-0, gol Dica in minutul 30. Evolutia sigura a baietilor lui Olaroiu si avantajul luat in tur au dat curaj bucurestenilor, care visau deja la ultimul act de pe "Philips Stadium" din Eindhoven.

Returul disputei cu Boro a inceput senzational pentru romani. Era minutul 16 cand Petre Marin a finalizat o cursa frumoasa in banda stanga cu un sut de la 25 de metri. Portarul a reusit sa apere, insa mingea a ajuns la acelasi Dica, "decarul" Stelei deschizand scorul cu un sut frumos. Nici 10 minute mai tarziu, la un corner executat bine de pe partea dreapta, Goian reia slab cu capul, defensiva englezilor respinge slab, pana la acelasi Goian care nu iarta a doua oara si dubleaza avantajul echipei sale.

2-0 in retur, 3-0 la "general" si visul stelistilor de a juca finala era mai aproape ca niciodata.

Defensiva stelista se relaxeaza nepermis iar Boro, specialista a revenirilor senzationale, trage primul semnal de alarma prin Massimo Maccarone, italianul fiind scapat din marcaj de Petre Marin. Totusi, stelistii au intrat la pauza cu 3-1 la "general", astfel ca aveau calificarea in maini.

O gafa de proportii a portarului Carlos, iesit complet aiurea pe centrare desi zona era acoperita de fundasi, i-a permis australianului Viduka sa restabileasca egalitatea. Imediat, englezii au apasat acceleratia pe fondul unei caderi evidente si de neexplicat a stelistilor. Chris Riggott a marcat pentru 3-2 dupa o noua eroare mare in defensiva, "ros-albastrii" nereusind sa respinga un balon care s-a plimbat prin careul propriu.

Chiar si la 3-2 in favoarea englezilor, Steaua era calificata in finala pentru ca marcase in deplasare. Asa ca Olaroiu a incercat sa salveze ce se mai putea, si-a cantonat echipa in aparare si a incercat sa "tina" de rezultat pana la final. A venit fatidicul minut 89, atunci cand "killerul" Maccarone a lovit crunt, de langa Paraschiv, reusind sa-si duca echipa in finala.

Steaua a terminat meciul in genunchi, Middlesbrough a mers la Eindhoven si a fost demolata de FC Sevilla, care a castigat Cupa UEFA in urma unei victorii fara emotii - 4-0.

Parcursul Stelei din Cupa UEFA 2005/2006:

- in faza grupelor

Steaua - Lens 4-0

Sampdoria - Steaua 0-0

Steaua - Halmstad 3-0

Hertha BSC Berlin - Steaua 0-0

- in saisprezecimi

SC Heerenven - Steaua Bucuresti 2-3 (1-3 in tur, 1-0 in retur)

- in optimi

Steaua Bucuresti - Betis Sevilla 3-0 (0-0 in tur, 3-0 in retur)

- in sferturi

Rapid - Steaua 1-1 (1-1 in tur, 0-0 in retur)

- in semifinale

Steaua - Middlesbrough 3-4 (1-0 in tur, 2-4 in retur)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Steaua Middlesbrough, #Steaua finala Cupa UEFA, #Steaua Middlesbrough Cupa UEFA, #Steaua invinsa Middlesbrough , #stiri Steaua