Opinii: Suporter intr-un stat politienesc

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 15:17
5061 citiri
Opinii: Suporter intr-un stat politienesc

Imaginile vazute de o lume intreaga joi seara, cand un grup de aproximativ 400 de oameni este evacuat din tribune in acompaniamentul bastoanelor de cauciuc, a bocancilor si a nelipsitelor "capace" aplicate de bravii aparatori ai legii, intregesc imaginea statului politienesc care devine, usor-usor, Romania.

La cald, sau chiar si acum, la multe ore distanta, multi dintre cei care au vazut imaginile, trist de multi, afirma cu mana pe inima ca interventia Jandarmeriei a fost absolut necesara, in acea forma groteasca. Adica huliganii au primit ce-au meritat; au vrut scandal, s-au ales cu mainile, picioarele sau coastele rupte, "sa se invete minte".

Nu mai conteaza ca vorbim de un abuz grosolan al celor care, probabil, isi primesc acele salarii, prime, suplimente de hrana si orice altceva poate chiar din impozitele platite de huliganii pe care i-au altoit joi seara in tribunele din Giulesti. Nu mai conteaza nici ca violenta, ca raspuns la violenta, nu face decat ca un conflict sa escaladeze. Tot ce conteaza e ca "aia au primit ce-au meritat".

De fapt, conform legii pe care baietii atat de comod mascati ar trebui s-o apere, huliganii care au aruncat cu torte sau petarde in teren sau in alt sector de tribuna merita dosare penale. Merita identificati, condusi la o sectie in mod civilizat, cam cum se intampla in Uniunea Europeana, stranse probe impotriva lor, trimisi in judeca si, in final, daca sunt vinovati, condamnati.

Bataia nu este pedeapsa complementara in Codul Penal si nici jandarmii nu sunt trimisii judecatorilor in strada sau pe stadioane!

Cum tupeul si nesimtirea sunt ridicate la rang de virtute in statul politienesc in care traim, patronul firmei de paza care se ocupa cu securitatea pe stadion ne serveste o poveste lacrimogena. Distinsul domn ar intrat printre jandarmii care presau o mare masa de oameni catre o iesire de maxim doua persoane pentru a "salva" cateva fete pe care le vazuse acolo. Chiar daca se astepta la multumiri, acesta a fost injurat de una dintre ele. Desigur, imagine care demonstreaza unora ca bataia era necesara, cum sa injure o fata care nu are probabil masina de 100.000 de euro un mare patron de firma de securitate? Deloc curios, marele sef de bodyguarzi nu a precizat nimic in legatura cu controlul execrabil efectuat de baietii lui la intrarea in stadion, control ce a permis ambelor galerii sa introduca adevarate arsenale in tribune.

Sigur, detaliile astea minore nu mai conteaza in acest moment, chiar daca celebra lege, ironic numita pentru "PREVENIREA si combaterea violentei in sport", 4 din 2008 ii obliga pe organizatori sa controleze in amanunt fiecare spectator si de a interzice accesul celor care vor sa introduca in arena torte, petarde si alte asemenea obiecte.

Statul de drept a mai primit o palma joi seara in Giulesti, una puternica, data in direct la televizor si aplaudata de o mare parte a locuitorilor acestei tari. In aceste conditii, nu are rost sa ne mai intrebam de ce stenogramele din dosare penale sunt facute publice, de ce un presedinte de Camera din Parlament isi permite sa fure fara o urma de rusine sau de ce pensionari, violenti desiguri, sunt bruscati de "oamenii legii" la diverse mitinguri. Asta e tara pe care ne-o dorim, in care orice abuz devine brusc lege.

Imagini precum cele de joi seara, cu zeci de oameni iesind, cu mainile ridicate, intr-un tunel de caschete, bastoane, picioare si pumni poate par desprinse dintr-un trecut de care tot mai multi isi amintesc cu placere, dar ele sut cat se poate de actuale si tot mai prezente in viata cotidiana.

Si cum o imagine face cat 1000 de cuvinte:

(Foto: fcsteaua.ro)

#suporteri batuti Rapid Steaua, #galerie Steaua evacuata Rapid, #jandarmi abuz Rapid Steaua , #suporteri