Se intampla in Romania: Steaua Armatei poate juca in cupele europene, dar are interzis in Liga 1!

Vineri, 31 Martie 2017, ora 19:20
5515 citiri
Se intampla in Romania: Steaua Armatei poate juca in cupele europene, dar are interzis in Liga 1!

Steaua, echipa reinfiintata de Clubul Sportiv al Armatei, se va afla intr-o situatie probabil unica in fotbalul european, avand voie sa joace in competitiile UEFA, dar fiind interzisa in Liga 1.

Directorul de comunicare al LPF, Marius Mitran, a anuntat vineri ca CSA Steaua nu poate evolua in Liga 1 nici daca va castiga pe teren acest drept.

"Acel club al Armatei nu va putea juca niciodata in prima liga profesionista, pentru ca nu se poate prin statut", a anuntat Mitran la Sport.ro.

Directorul tehnic al Stelei, Marius Lacatus, este insa convins ca se poate si aduce in sprijinul sau declaratii facute de oficiali UEFA si FRF.

"Eu tind sa-l cred pe Ionut Lupescu, nu pe Marius Mitran. Lupescu lucreaza la UEFA. Si juristul FRF a spus ca am avea dreptul sa jucam in Liga 1. Asa putem sa spunem ca s-a facut o greseala si cu Gazprom, care e sponsor Champions League. Si Partizan Belgrad apartine de un Minister si joaca in prima liga si in cupele europene", a declarat Lacatus la Dolce Sport.

In toata acesta disputa regulamentara a intervenit si fostul jurnalist Andrei Vochin, in prezent consilier al presedintelui FRF, care a explicat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

"Din perspectiva UEFA e asa cum a spus Lupescu. Insa, in Romania, exista legea sportului, care ar spune ca sa poti participa in competitii organizate in ligi profesioniste trebuie sa fii organizat fie ca ONG, fie ca SA. Singura organizatie de fotbal din Romania care are competitii profesioniste e Federatia de Fotbal.

Numai la fotbal e liga profesionista, de aceea poti participa la alte sporturi si printr-o alta organizare. In legea sportului scrie clar ca nu poti participa in competitii interne la cel mai inalt nivel sub o altfel de organizare si ca sa poti juca in cupele europene trebuie sa castigi Cupa Romaniei", a explicat Vochin.

Pe scurt, Romania admite numai doua forme de organizare pentru echipele de fotbal din Liga 1, in timp ce UEFA accepta pe toata lumea in cupele europene.

Cu toate acestea, in ianuarie 2017, seful departamentului juridic din cadrul FRF, Adrian Stangaciu, anunta ca Steaua Armatei nu are nicio interdictie regulamentara.

"Nu exista nicio interdictie din punct de vedere regulamentar. Daca ministerul e capabil sa plateasca jucatorii profesionisti care sa obtina meritul de a se clasa in Liga 1 pe locurile care dau dreptul de participare in competitii europene, nu exista nicio regula care sa interzica participarea in cupele europene", spunea Stangaciu.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: Ziare.com