Peste 47 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetatii Vauban

   

Contractul de finantare a celui mai important proiect privind reabilitarea Cetatii Vauban, in valoare de 47,5 milioane de lei, a fost semnat, vineri, la Traseul celor Trei Fortificatii din Alba Iulia, de secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala(ADR) Centru, Simion Cretu, si primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Razvan Murgeanu s-a declarat incantat ca lucrurile se misca si si-a exprimat dorinta ca, in doi ani, Alba Iulia sa fie inaintea Sighisoarei. Cu o contributie nerambursabila de 32,7 milioane de lei alocata de Uniunea Europeana si Guvern, proiectul privind reabilitarea celei mai mari si mai bine conservate fortificatii de tip Vauban din Europa este primul semnat in Regiunea Centru in cadrul Programului Operational Regional - Axa Prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.1., care se refera la restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe.

Proiectul depus la ADR Centru de municipalitatea Alba Iulia in aprilie 2008 prevede modernizarea infrastructurii cultural - istorice aferente Cetatii din Alba Iulia, precum si restaurarea, protectia, conservarea patrimoniului cu potential turistic al fortificatiei. Acest proiect isi propune valorificarea Cetatii pe criterii durabile si competitive, pentru a putea fi integrata in circuite turistice nationale si internationale, sprijinindu-se astfel cresterea economica a Regiunii de Dezvoltare Centru. Durata de realizare a proiectului este de 21 de luni.

Prin derularea acestei initiative se vizeaza crearea a 30 de locuri de munca permanente si extinderea sezonului turistic de evenimente. Astfel, este asteptata cresterea cu cel putin 5% a investitiilor in zona si o crestere semnificativa a numarului de turisti, pana in 2015. Acest proiect reprezinta cel mai mare efort investitional demarat de Primaria si Consiliul Local Alba Iulia in Cetatea Vauban, primul proiect municipal finantat din instrumente structurale pentru generarea unei cresteri economice locale si regionale reale, precum si o valoare adaugata mare dezvoltarii comunitare a orasului, prin valorificarea resurselor sale turistice.

La nivelul Regiunii Centru, este cel de-al saptelea contract semnat de ADR Centru pentru absorbtia fondurilor nerambursabile disponibile prin Programul REGIO. Semnarea contractului de finantare marcheaza un pas inainte pentru realizarea obiectivului strategic al municipiului Alba Iulia, ca orasul sa devina una dintre cele mai atractive capitale ale turismului cultural-istoric, de afaceri sau religios din Romania.

Proiectul isi propune amenajarea unui sistem pietonal si carosabil, in lungime de 6,5 kilometri, suprapus peste traseele de vizitare estic, sudic si nordic, amenajat cu piatra naturala gri deschis si granit rosiatic, andezit si marmura. De asemenea, se vor dota traseele de vizitare cu mobilier urban, compus din 90 de banchete, 70 de jardiniere, 130 cosuri de gunoi, doua ceasuri urbane, doua opere de arta urbana, sase module statii de asteptare, opt sisteme de semnalizare a celor trei trasee de vizitare. Totodata se vor realiza elemente de securizare a traseelor de vizitare, corectii vegetale aplicate la 120 de copaci existenti si vor fi amenajate zone verzi (gazon).

Realizarea unui sistem de iluminat public si arhitectural si reabilitarea colectoarelor de canalizare existente sunt alte obiective ale proiectului. Cetatea din Alba Iulia detine o valoare turistica deosebita prin numarul mare de valori istorice, culturale, naturale si antropice regasibile in acest sit, cu un potential de atractie permanenta a turistilor romani si straini in sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific, care pot fi sustinute pe intreg parcursul unui an.

La ceremonia de semnare au fost prezenti si arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management a Programului Operational Regional, prefectul Stefan Bardan, presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, parlamentari democrat-liberali. Fortificatia Vauban din Alba Iulia a fost construita intre 1714 si 1738, pe o suprafata totala de o suta de hectare, in timpul Imperiului Habsburgic.
Sambata, 14 Martie 2009, ora 01:12
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
OFICIAL| 172 de noi INFECTARI in judetul Alba, in ultimele 24 de ore. Lista LOCALITAEsILOR din care provin noile cazuri de COVID-19
Sambata, 21 noiembrie 2020, in judetul Alba s-au inregistrat 172 de cazuri de infectare cu Covid-19, ...
HARTA| Localitatile din judetul Alba care ar putea fi pasibile de CARANTINARE. Cum se decide instituirea si care sunt masurile adoptate
Localitatile din judetul Alba care ar putea fi pasibile de CARANTINARE. Cum se decide instituirea si ...
De noaptea mintii! Medici anchetati dupa decesul parintelui Ghelasie. A fost tratat pentru COVID-19, desi a fost testat negativ
In noapte de 15 noiembrie, parintele Ghelasie a decedat la spitalul din Targu Mures, cauza mortii ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor