Despre Stefan Iordache

Stefan Iordache a fost un cunoscut actor roman de teatru, film si televiziune. Dupa 49 de ani petrecuti pe scena sau pe platourile de filmare, a lasat in urma roluri memorabile precum Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore. Insa va ramane in amintirea publicului roman drept “Cel mai iubit dintre pamanteni”, dupa ce a interpretat magistral rolul lui Victor Petrini, din adaptarea pe pelicula a romanului lui Marin Preda.

Nascut pe 3 februarie 1941, la Calafat, marele actor a fost casatorit timp de 40 de ani cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela, teatrolog si profesor universitar. Marele sau regret a fost ca nu au avut copii.

A murit pe 14 septembrie 2008, la Viena, in Austria, pe fondul unei boli necrutatoare de care suferea, leucemie. A fost inmormantat cu onoruri militare la Gruiu.

Viata

Desi s-a nascut la Calafat, Stefan Iordache a copilarit in Rahova, cartier pe care il considera adevarata sa „patrie“.

La 16 ani, a dat examen la Facultatea de Medicinasi a picat.

Dupa acest esec, intamplarea a facut sa fie inclus in brigada artistica a unei cooperative. In 1959 a intrat la Institutul de Arte Teatrale si Cinematografie ultimul si l-a absolvit printre primii, cu nota 10, la Actorie.

Colegi de an i-au fost Irina Petrescu, Cornel Coman, Valentin Uritescu. Primul rol dupa absolvire a fost Arturo Ui, din „Ascensiunea lui Arturo Ui nu poate fi oprita“, de Brecht.

Cariera

A debutat in film in 1964 cu rolul titular din „Strainul“. Dupa incheierea filmarilor ar fi trebuit sa plece in armata, dar a scapat de ea, pentru ca a primit un rol in pelicula „Gaudeamus Igitur“, la Cluj.

Atunci s-a imprietenit cu Sebastian Papaiani. Atat de tare, ca si-au taiat cu furculita incheietura mainii stangi si s-au facut frati de cruce.

In teatru a jucat mult sub bagheta Catalinei Buzoianu, ultima colaborare dintre cei doi creatori fiind la spectacolul „Lolita“, montat la Teatrul Mic. Printre rolurile sale memorabile se numara Titus Andronicus in regia lui Silviu Purcarete si Barrymore, in regia lui Gelu Colceag, rol pentru care a primit si Premiul UNITER.

Stefan Iordache a devenit actor de teatru adevarat in perioada de glorie a Teatrului Nottara. A interpretat roluri precum Hamlet, Regele din "Viziuni flamande", Raskolnikov din "Crima si pedeapsa", Maestrul din "Maestrul si Margareta", Richard de Gloucester din "Richard al III-lea", Nae Catavencu din "O scrisoare pierduta".

Timp de aproape jumatate de secol a interpretat roluri memorabile si in film: „Glissando“, pelicula ce a facut furori in epoca, apoi „Editie speciala“, in regia lui Mircea Daneliuc, „De ce trag clopotele, Mitica?“, realizat de Lucian Pintilie, „Hotel de lux“, „Concurs“, „Noiembrie, ultimul bal“, in regia lui Dan Pita, film al carui titlu a fost considerat o prevestire a caderii comunismului, „Cel mai iubit dintre pamanteni“, in regia lui Serban Marinescu.

Ultimul sau rol a fost Printul Potemkin, in piesa Ecaterina cea Mare, de George Bernard Shaw, pusa in scena, in 2008 la Teatrul National Bucuresti.

Filmografie

- Ticalosii (2007)

- Faraonul (2004)

- Omul zilei (1997)

- Eu sunt Adam (1996)

- Cel mai iubit dintre pamanteni (1993)

- Oglinda (1993)

- Hotel de lux (1992)

- Cei care platesc cu viata (1991)

- Noiembrie, ultimul bal (1989)

- Printul negru (1988) (film TV)

- O clipa de ragaz (1986)

- Ciuleandra (1985)

- Glissando (1985)

- Concurs (1982)

- De ce trag clopotele, Mitica? (1981)

- Inghititorul de sabii (1981)

- Intoarce-te si mai priveste o data (1981)

- Pruncul, petrolul si ardelenii (1981)

- Buna seara, Irina (1980)

- Bietul Ioanide (1979)

- Avaria (1978)

- Doctorul Poenaru (1978)

- Editie speciala (1978)

- Proprietarii (1973)

- Adio, draga Nela! (1972)

- Un film cu o fata fermecatoare (1966)

- Calea Victoriei sau cheia visurilor (1965)

- Gaudeamus igitur (1965)

- Strainul (1964)

Premii

• 2006 - Premiul de Excelenta in cinematografia romaneasca la Festivalul International de Film Transilvania

• 2001 - Premiul UNITER pentru cel mai bun actor, pentru rolul titular din Barrymore, in regia lui Gelu Colceag

• 1989 - Premiul ACIN, pentru rolul sau din filmul Noiembrie, ultimul bal, regizat de Dan Pita

• 1984 - Premiul ACIN, pentru rolul sau din filmul Glissando, regizat de Mircea Daneliuc

• 1978 - Premiul ACIN pentru rolul sau din filmul Editie speciala, regizat de Mircea Daneliuc.

Moartea

Actorul Stefan Iordache a incetat din viata, pe 14 septembrie 2008, la o clinica din Viena, in urma unui stop cardio-respirator.

Inainte cu cateva zile fusese internat la Spitalul Elias din Bucuresti, insa a decis sa plece la o clinica privata de la Viena, pentru ca a fost deranjat de faptul ca in spitalul romanesc nu se putea bucura de intimitate si nu i-a putut fi garantata confidentialitatea diagnosticului.

Din pacate, deplasarea la Viena nu l-a putut ajuta sa se intoarca in viata in tara. Marele actor Stefan Iordache a fost inmormantat cu onoruri militare la Gruiu.

Trupul neinsufletit al artistului a fost inhumat in cavoul pe care Stefan Iordache si l-a construit in cimitirul din localitatea in care avea si o casa de vacanta.

Ultimul interviu

Stefan Iordache a acordat, in iulie 2008, cu doua luni inainte sa moara, un interviu despre care a spus ca este ultimul pentru ca s-a saturat de trancaneala care nu ajuta la nimic.

"Este ultima mea aparitie in public, in afara scenei, acolo unde bate inima mea. Nu mai vreau sa trancanesc. La ce foloseste? Sunt mahnit. Nici vehement si nici suparat. Mahnit. Vorbim cu totii in vant, pentru ca nimic nu se schimba.

Aleg sa nu ma mai implic in societate. O fac pentru prima si ultima oara. Ceea ce traim este o telenovela. Dar nici sensul peiorativ al ideii de telenovela nu mai este suficient pentru ce traim. E o manea. De prost gust", explica Stefan Iordache de ce acesta este ultimul sau interviu, acordat ziaristilor de la "Jurnalul National".

"Lumea ma stie mai degraba pentru ca am cantat cu Sanda Ladosi si mai putin pentru Hamlet, Richard sau ce am mai facut eu. Nu ma indigneaza asta, ba chiar privesc situatia cu umor. Nu-mi doresc popularitate. Au altii destula", mai spune actorul.

Stefan Iordache a recunoscut ca una dintre cele mai mari greseli ale vietii sale este ca nu are urmasi. "Regret foarte mult. Dar m-a luat viltoarea vietii. Ma gandeam mereu sa treaca si anul in care eram, sa-mi fac meseria bine. Si a trecut vremea. E cea mai mare tampenie din viata mea".

Despre prietenie, cel care l-a interpretat pe Hamlet spune ca nu exista, ci ca avem parte "doar de momente de prietenie".

"Nu mi-am dorit sa devin mare actor, Dumnezeu m-a impins aici"

Eu joc teatru, pentru ca nu stiu sa fac altceva! Daca stiam sa montez prize, asta eram, electrician. Eu nu am dorit sa devin mare actor, dar soarta, Dumnezeu m-a impins aici. Cand am dat admitere la Medicina, am facut vizita medicala la facultatea de teatru.

Iar cand am iesit de acolo, mi-am notat intr-un jurnal ca niciodata nu as vrea sa traiesc printre asemenea oameni. Daca teatrul e inima mea, atunci afla ca inima mea a fost cucerita treptat, in timp. Hmmm, am senzatia ca Dumnezeu m-a luat de par si m-a tras in sus. Stii, in adolescenta eram foarte jos", mai povesteste Stefan Iordache.

"Copiii de azi nu mai au respect pentru meserie. Nu stiu cum sa plece mai repede de acolo. E adevarat, au si multe tentatii. Joaca la TV, in reclame. Unii fac facultatea de teatru ca sa ajunga prezentatori, manechini, secretare. Sigur, in societatea moderna, trebuie sa stii teatru ca sa vinzi un produs. Pe vremuri, avocatura era in aceasta postura".

"Am terminat facultatea acum 45 de ani, plus patru ani de scoala rezulta ca sunt pe scena de 49 de ani. Eu imi fac meseria asa cum am pornit-o. Vin la teatru cu trei ore inainte de spectacol, repet textul, intru in stare. Numai Mitica Popescu face ca mine. Este si el un maniac al teatrului.

Si, de 30 de ani, nu mi s-a intamplat sa joc cu sala goala. Dar publicul s-a schimbat, s-a pervertit. Vrea sa rada la teatru, lucru care a intrat subliminal in urma influentei unor trupe ca "Vacanta Mare", "La bloc".

Actorii tineri gresesc si ei. Cred ca si daca ar juca Hamlet ar vrea sa faca lumea sa rada. Daca tinerii se simt frustrati de ce a zis Marin Moraru (ca nu vede pe nimeni ca un demn urmas al generatiei sale), sa arate, nu sa-l critice!", a mai povestit Iordache.

"Cred ca sensul vietii il stie doar Dumnezeu"

"Nu am decat nostalgia tineretii. E lucru de mare pret tineretea si tarziu am inteles asta. Dar fiecare virsta are rostul ei. Mi-a placut carciuma, mai corect spus. Intr-o anumita perioada, mergeam in carciumi ca sa observ oamenii, ca pregatire pentru un anumit rol. Placerea a fost sa stau la suete, pentru a comunica. Si ca iesire din starea rolului", a explicat Stefan Iordache una dintre provocarile meseriei de actor.

Despre oamenii din Romania spune ca nu-i place de nimeni. "Vad doar oameni destepti, dar necinstiti. La noi, gura bate scaunul, ca sa nu zic altfel".

"Cred ca sensul vietii il stie doar Dumnezeu. Noi nu putem decat sa incercam sa influentam nitel ce ne-a dat el. Asta e important, sa slujim viata. Sunt unul dintre oamenii care dau extemporal seara de seara, la spectacol", a explicat actorul.

Stefan Iordache
Stefan Iordache

Data nasterii: 3 februarie 1941

Decedat: 14 septembrie 2008

Cariera:  - actor de teatru si film

Evenimente importante:  - a ramas in memoria publicului drept "Cel mai iubit dintre pamanteni"

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Stefan Iordache, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.