Colegii despre Stefan Iordache: un geniu modest, un om extraordinar

Duminica, 14 Septembrie 2008, ora 15:40
6210 citiri
Colegii despre Stefan Iordache: un geniu modest, un om extraordinar

Stefan Iordache inca este si nu a fost, spun cei care i-au fost alturi in cei aproape 50 de ani de cariera, cel mai mare actor din ultimele cinci decade, un geniu modest, care desi a vrut sa fie "ingropat in pamant romanesc, sa creasca peste el iarba romanesca, sa calce pe el un roman care sa spuna "Aici se odihneste un actor: Stefan Iordache", a murit la Viena.

"Serios, de o mare corectitudine. Efectiv simt o mare durere. Alaturi de Pintea, Pittis, Colea Rautu, Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Amza Pelea, trebuie sa spun: intristati-va sau bucurati-va. Au inceput sa moara dinozaurii", a spus regizorul Sergiu Nicolaescu.

La randul sau, actrita Maia Morgenstern a criticat ca abia acum se vorbeste de Stefan Iordache, cand tot ce ne-a ramas sunt regretele.

"Nu-mi pot reveni. Este o lovitura cumplita, cum resimte fiecare dintre noi. Am avut sansa, bucuria, privilegiul sa lucrez cu domnul Stefan Iordache. Ne-am obisnuit cu cuvinte marete, de lemn, prea putin pentru a ingloba esenta.

Trebuia sa vorbim de "Ecaterina" acum o luna, doua, in momente de gratie. Am putea/ ati putea sa se afle mai mult despre un eveniment cultural. Nu o facem. Acum trebuie, se cuvine sa spunem cine a fost Stefan Iordache. Regrete", a punctat Maia Morgenstern.

Nelu Ploiesteanu a povestit ca Stefan Iordache i-a fost ca un frate, pe care insa l-a pierdut. "Am pierdut un frate. Am fost alaturi de dumnealui in momente cheie, il consolam daca nu era bine, il consolam cu prezenta mea. Nu-l voi uita si il voi pastra in sufletul meu", a spus artistul, adaugand ca "mancau impreuna, beau impreuna si citeau impreuna".

"Inca nu mi-l amintesc, inca il vad. El a spus ca fiecare trecem prin taramul mortilor", a spus si actorul Dorel Visan.

Dinu Sararu l-a elogiat pe Stefan Iordache ca fiind "mare intelctual, mare roman si care a murit ca un taran ("Ca niste tarani"). Cel mai mare actor din ultimii 50 de ani. Stiam ca este bolnav.

A murit intr-o tara in care exista speranta ca bolnavul este ingrijit si unde pentru medicina se plateste mai mult decat in politcianism. Se imbraca cu doua ore inainte sa urce pe scena. Unul dintre cei mai culti actori pe care i-a avut Romania".

Dinu Sararu a adaugat ca actorii de mare valoare sunt ponegriti in ziare si ca nimeni nu intervine in ziare "platite din strainatate care ostracizeaza artistii romani".

Geo Zaisescu a spus ca nu era "un actor oarecare, era un artist desavarsit", in timp ce Monica Anghel a acuzat, la randu-i, ca traim intr-o tara in care marii artisti nu sunt apreciati la adevarata lor valoare.

"Numai frumos ni-l putem aminti pe Stefan Iordache. Am avut bucuria si sansa sa ma lase sa lucrez alaturi de el. Nu am avut timp sa invat, a invata inseamna timp, dar am vazut cum este un adevarat artist: un om normal, fara ifose, dar extraordinar.

Traim intr-o tara in care marii artisti nu sunt apreciati la adevarata lor valoare, nu sunt platiti cum ar trebui platiti. Sunt multi artisti care traiesc dintr-un salariu mizer. Oamenii care ne reprezinta in afara sa traiasca in asemenea siuatie cand, politicienii, care oricum ne reprezinta prost, au mult mai mult?", a spus cantareata Monica Anghel.

"Sunt atat de afectat ca nu pot sa vorbesc. Stiam ca e bolnav, dar nu ma asteptam sa plece la clinica si apoi sa moara. Am vorbit cu el la ora pranzului, parea in regula, putin melancolic.

Sper ca spitalul sa dea un comunicat cu ce s-a intamplat. Iordache nu era doar un actor foarte mare, ci un unicat, special, integru, pasionat si serios", a spus si Ion Caramitru.

Actorul Alexandru Arsinel a adaugat ca este "profund indurerat de ceea ce a insemnat marele actor Stefan Iordache. Sugubat si in acelasi timp profund, care a interpretat un Hamlet unic, cu o personalitate caracterstica unui mare artist. Un suflet fantastic, de o discretie, de o modestie cum rar am vazut, care apartin doar marilor actori".

La randul sau, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a spus ca a murit "unul dintre cei mai mari actori ai scenei romanesti. "Extrem de direct. Mi-a dat sentimentul ca stie ce valoare poarta, dar ca are puterea de a trece dincolo de valoarea sa artisitica", a declarat Iorgulescu.

Actorul Stefan Iordache a incetat din viata, duminica dimineata, la o clinica din Viena, in urma unui stop cardio-respirator, pe fondul unei boli necrutatoare de care suferea, leucemie.

Un tablou, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, este scos la licitație cu un preț uriaș FOTO
Un tablou, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, este scos la licitație cu un preț uriaș FOTO
Un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut în ultimii 100 de ani, va fi scos la licitaţie la Viena, transmite BBC. Există multe întrebări fără răspuns cu privire...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Stefan Iordache, #murit, #leucemie, #Viena, #Sergiu Nicolaescu, #dinozauri , #stiri Stefan Iordache