Despre Stefan Movila

Movila Stefan s-a nascut la 10 aprilie 1957 in comuna Poenari-Apostol, comuna Gorgota, judetul Prahova. Este casatorit cu Luisa Movila si au impreuna cinci copii.

A urmat Scoala tehnica de profil feroviar si Facultatea de Drept. A fost mecanic de locomotiva si a infiintat o companie care repara locomotive.

Studii

Scoala profesionala;

Cursuri liceale;

Scoala tehnica de profil feroviar;

Facultatea de Drept.

Activitate profesionala

Mecanic de locomotiva;

Responsabil de siguranta transportului feroviar;

Infiinteaza dupa revolutie prima companie ce repara locomotive din Romania, cu doar doi angajati; din 1993 pana in 2000, numarul angajatilor sai creste la peste 5.500, iar cifra afacerilor depaseste 100 milioane de euro. Incepand cu anul 2000, devine primul concurent al C.F.R.-ului, primind licenta numarul 001 de transport feroviar, la nivel national. Astazi, are afaceri dezvoltate in Germania si Statele Unite si a primit de curand licenta de transport feroviar la nivel european;

Movila castiga o licitatie de 12 milioane de dolari si apoi se retrage

Stefan Movila a castigat in iulie 2002 o licitatie de 12 milioane de dolari (valoarea a 60 de locomotive din parcul CFR), a achitat comisionul catre bursa si garantia, insa a refuzat apoi sa semneze contractul. Bursa l-a decazut ulterior din drepturile de castigator al licitatiei. Potrivit lui Movila, reprezentantii CFR nu aveau imputernicire. Contactati de „Ziua”, reprezentantii Bursei Romane au declarat ca Movila a solicitat CFR-ului introducerea unor noi conditii in contract, diferite de cele din caietul de sarcini.

El ar fi solicitat garantia pe 10 ani a locomotivelor respective. Movila ar fi solicitat si prezenta expresa a directorului general Nicolaiciuc la semnarea contractului, iar cand a fost refuzat nu a mai semnat contractul.

Movila, acuzat ca nu a virat in termen legal contributia pentru asigurarile de stat

In iulie 2006 „Ziua” relateaza cum un comunicat al Politiei Romane anunta ca Movila este acuzat de neplata contributiilor pentru asigurarile sociale stranse de la salariatii societatii S.C. Constructii Feroviare S.A., la care acesta era administrator unic.

El ar fi strans de la angajatii sai suma totala de 2.982.139.778 lei, reprezentand contributia acestora pentru Casa de asigurari din Transporturi si Casa de asigurari de sanatate a Municipiului Bucuresti. Suma nu a fost virata in termenul legal de 15 zile, fiind folosita in alte scopuri, potrivit comunicatului  Politiei.

Ulterior, o nota informativa sosita la redactia ziarului arata ca „suma nu a fost insusita de administratorul firmei, ci doar nu a fost virata in termenul legal, societatea a facut demersurile pentru esalonarea platilor, cauzele neplatii la timp fiind motivate cu probleme de ordin economico-financiar”. Movila a declarat ca este vorba despre „jocurile murdare ale unor politisti” si ca nu este vinovat de nimic.

Firma lui Stefan Movila, cu datorii la stat si salarii neplatite

In 2005, Firma ROVA SA din Rosiorii de Vede judetul Teleorman, una din putinele care aveau ca activitate repararea vagoanelor de tren, a fost subiect de scandal in urma datoriilor mari acumulate dar si a neplatii salariilor.

Pachetul majoritar de actiuni al firmei a fost cumparat de catre Movila prin intermediul uneia din firmele sale de la AVAS. In primavara anului 2005, oamenii au iesit in strada pentru a protesta fata de deciziile manageriale care duc firma in falimen prin decapitalizare. Ei denuntau livrarea de fier vechi din vagoanele de proprietate a CFR Marfa si utilaje ale firmei catre Tomini Trading Constanta, repararea unor vagoane fara facturarea lucrarilor, subevaluarea lucrarilor de reparatii la vagoane.

Potrivit reclamantilor, firma ar fi acumulat datorii de 531 de milioane de lei catre stat, iar salariile nu mai fusesera platite de cateva luni.

Stefan Movila, un afacerist credincios

Stefan Movila este un credincios fervent. El declara ca „dezvoltarea activitatilor economice a presupus de multe ori riscuri, presiuni si dificultati financiare, sau de alta natura”. Potrivit lui Movila, ceea ce l-a sustinut, dandu-i echilibru si liniste interioara, a fost credinta sa in Dumnezeu, pe care a pus-o intotdeauna inaintea afacerilor. Considera ca in spatele afacerilor sale nu sta priceperea sau puterea lui, in primul rand, ci sprijinul si binecuvantarea lui Dumnezeu.

A slujit ca pastor al Bisericii Penticostale din Stancesti, judetul Prahova. Movila candideaza pentru prima oara pentru Parlamentul Romaniei si este pentru prima oara inscris intr-un partid politic. Sustine ca a donat donat miliarde de lei pentru familiile afectate de inundatii, pentru construirea de noi Biserici si pentru activitati de promovare a Bibliei si a invataturilor ei.

Link-uri utile:

Stefan Movila
Stefan Movila

Data nasterii: 10.04.1957

Cariera:  om de afaceri

Evenimente importante:  firme

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Stefan Movila, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.