Stejarul falnic din Apuseni, vechi de peste 500 de ani, care rămâne verde și iarna. Legenda lui Avram Iancu la ”Fagul Împăratului”

Autor: N.G.
Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 22:25
8029 citiri
Stejarul falnic din Apuseni, vechi de peste 500 de ani, care rămâne verde și iarna. Legenda lui Avram Iancu la ”Fagul Împăratului”
Fagul Împăratului rămâne verde în perioada iernii FOTO Facebook

Un stejar falnic denumit şi ”copacul fermecat” dăinuie de peste 500 de ani pe malul stâng al Arieşului, în amonte de Baia de Arieş, în Munții Apuseni.

Locul exact este în satul Muncelu, orașul Baia de Arieș. Frunzele acestuia nu cad decât primăvara, lucru care a determinat apariţia a multe poveşti şi legende. Una dintre acestea susţine că sub stejar s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef.

Dacă treci pe Valea Arieşului într-una din drumeţiile din Apuseni, nu se poate să nu opreşti la Muncelu. Acolo se află unul dintre cei mai măreţi copaci pe care i-ai văzut vreodată.

Odată cu el se pot afla şi legendele care se ascund sub coama sa falnică. În urmă nu cu mulţi ani, pe lângă Arieş şi implicit pe lângă stejar trecea Mocăniţa, care oferea un farmec în plus peisajului din jur. Copacul uriaş se poate observa şi din drumul naţional nr. 75, aflat la aproximativ un kilometru în linie dreaptă de dealul unde se află Fagul Împăratului.

Se ajunge lângă acesta parcurgând un drum prin pădure pe o potecă ce este folosită şi astăzi de oamenii locurilor. Coama copacului este de o frumuseţe imperială, nu degeaba este denumit ”Fagul Împăratului”.

Bătrânii locului spun că pomul ar avea peste 500 de ani. Prezintă un frunziş care se usucă, dar rămâne pe arbori în timpul iernii. Frunzele iau toamna o culoare brună-maronie şi rămân pe copac până primăvara şi cad doar când apar noile frunze.

Legendele Fagului Împăratului

Legenda afirmă că aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, pentru a negocia un pact, de unde ar proveni şi denumirea de ”Fagul Împăratului”. Povestea nu ar avea, însă, corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, când acesta a ajuns în Ţara Moţilor.

Varianta oficială a legendei transmisă din generaţie în generaţie sună astfel: ”Se spune că pe la anul 1850, dupa ce marele seism social de la 1848 s-a liniştit, pe Valea Arieşului a venit împăratul de la Viena, vroind să-i liniştească pe moţi şi să se întâlnească cu Avram Iancu. În drum spre Câmpeni, se zice că Împăratu ar fi poposit la umbră falnicului copac.

În timp ce se odihnea la umbra deasă, aude un cântec de fluier, pe partea cealaltă a Arieşului. Împăratul întreabă un călător, «cine cântă atât de frumos din fluier?». Călătorul îi spune că e Avram Iancu. Auzind aceasta, împăratul numaidecât îşi trimite pe unul dintre oamenii săi, să-l cheme pe Craiul Moţilor, la o întâlnire cu Măria Sa. Când solul împăratului ajunge la Avram Iancu şi îi spune pentru ce a fost trimis, Iancu îi răspunde: «Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot sta de vorbă!».

O altă poveste spune că pe aici ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară pomul fermecat. În apropierea fagului se află şi un izvor despre care localnicii susţin că este tămăduitor.

Eveniment Quarterly Report

Un bărbat de 60 de ani, arestat în Anglia, după ce a tăiat un arbore legendar. Scene din "Robin Hood: Prince of Thieves" au fost filmate aici
Un bărbat de 60 de ani, arestat în Anglia, după ce a tăiat un arbore legendar. Scene din "Robin Hood: Prince of Thieves" au fost filmate aici
Un bărbat în vârstă de peste 60 de ani a fost arestat vineri seară în cadrul anchetei privind doborârea unuia dintre cei mai celebri copaci din Regatul Unit, a anunţat poliţia locală,...
Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Victor Negrescu a denunțat acțiunile AUR în plenul Parlamentului European: „Un partid extremist a decis să politizeze educaţia, să incite la ură”
Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a criticat în plenul legislativului european de la Strasbourg atacurile AUR asupra profesorilor și...
#Stejar, #copac, #fagul imparatului, #Apuseni, #Avram Iancu , #stiri Avram Iancu