Ministrul Agriculturii, despre pagubele ninsorilor si refacerea irigatiilor - Interviu (I)

Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:50
7085 citiri
Ministrul Agriculturii, despre pagubele ninsorilor si refacerea irigatiilor - Interviu (I)

Ministrul Agriculturii si Devoltarii Rurale, Stelian Fuia, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre efectele ninsorii si gerului asupra culturilor, riscul de inundatii, preturile cerealelor si refacerea sistemelor de irigatii din tara noastra.

Noul ministru e de parere ca cea mai afectata cultura va fi cea de rapita, dar vor avea de suferit si pomii fructiferi sau vita de vie. Partea pozitiva a ninsorii care a lovit Romania e ca nu vom avea seceta prognozata, mai declara Stelian Fuia.

Referindu-se la planurile pentru refacerea sistemelor de irigatii, ministrul Agriculturii a marturisit ca va merge pe cateva directii strategice, printre care schimbari tehnologice pentru eficientizarea irigatiilor sau construirea canalului Siret-Baragan.

Oficialul anunta ca, deocamdata, nu exista semne ca vom avea inundatii, insa autoritatile trebuie sa fie pregatite pentru orice eventualitate. Ministrul mai crede ca, desi in 2012 am avut un an agricol excelent, mai ales datorita vremii, sistemul agricol trebuie dezvoltat, astfel incat sa nu depindem de aceasta.

Intrebat despre preturile la cereale, Stelian Fuia a spus ca acestea depind de factori externi, in special de cat grau se recolteaza in emisfera sudica, respectiv Argentina, Australia, cat grau de primavara se va semana in unele tari sau cum vor iesi din iarna suprafetele de grau de toamna din tarile UE precum si din Rusia, Ucraina sau Kazastan.

Citeste mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de ministrul Agriculturii, Stelian Fuia:

- Romania e afectata in aceasta perioada de zapada si vreme rea. In ce masura are de suferit agricultura din tara din aceasta cauza?

Inainte de ninsori vorbeam de seceta, asa ca macar o parte a problemei are un raspuns bun. Agricol, ne apropiem de un regim meteorologic normal si pentru ca totusi suntem legati de vreme sa speram ca nu o sa avem pomi infloriti si pe urma ger. Cea mai afectata va fi cultura de rapita si probabil plantatiile de vie si pomi fructiferi vor fi afectate intr-o oarecare masura, din cauza gerului.

- Daca vom avea de-a face cu inundatii, in cazul in care zapada se topeste brusc, ce zone si ce culturi au cel mai mare risc de a fi afectate?

Guvernul urmareste cu atentie ce se intampla si deocamdata si de la Administratia Nationala de Metereologie si de la Ministerul Mediului nu exista informatii ingrijoratoare. Daca nu va exista o crestere brusca de temperatura si precipitatii ar trebuie sa depasim perioada fara evenimente. Acum, insa, nu trebuie ca la nivel de autoritate locala, oamenii sa astepte sa ia masuri numai cand este o problema. Dar, repet, din punct de vedere al Ministerului Agriculturii suntem intr-un regim de vreme normal, iar vremea, cu tot cu problema mare a ninsorilor, au ajutat agricultura.

- Romania a avut un an excelent in agricultura in 2011 - se poate repeta si in 2012 sau putem macar sa ne apropiem?

Un an agricol bun depinde de vreme si depinde de organizare. Cred ca nu puteam discuta despre o crestere constanta a agriculturii daca nu avem in vedere consolidarea economica a mediului rural. Fara un efort institutional de a pune pe picioare o economie rurala inchegata, orice rezultat peste medie tine mai mult de vreme, decat de oameni. Trebuie sa consolidam o temelie economica rurala de mici fermieri - si aici sustinem toate initiativele din PAC - care sa atraga fonduri europene, care sa investeasca in tehnologie, care vor sa faca agricultura performanta.

- Cum estimati evolutia preturilor la cereale si la paine anul acesta?

Trebuie mentionat in primul rand ca pretul la grau nu il facem noi, ci este rezultatul unor factori internationali. Fermierul roman este astazi parte a unei economii globale. Daca ne referim la pretul graului, in vara acestui an, va fi influentat de cat grau se recolteaza in emisfera sudica, respectiv Argentina, Australia precum si cat grau de primavara se va semana in Canada, de exemplu.

La fel, pretul graului va fi influentat de cum vor iesi din iarna suprafetele de grau de toamna din tarile UE, precum si Rusia, Ucraina si Kazastan. Deci sunt multe variabile si pentru un specialist ca sa estimeze un pret viitor. De aceea, nu vreau sa dau un semnal gresit.

- Aveti vreun plan pentru a repune pe picioare sistemele de irigatii?

Subiectul irigatii este intotdeauna pe agenda unui ministru al Agriculturii si eu sper sa putem sa facem un plan strategic, unde vrem sa mergem cu sistemul de irigatii. Am avut saptamana trecuta o intalnire de lucru cu LAPAR, liga fermierilor, si una din problemele prioritare pentru ei este tot sistemul de irigatii si am stabilit ca trebuie sa avem cateva directii strategice:

- apa trebuie adusa, pe cat posibil, gravitational si nu pompata 2,3-4 trepte. In acest context, canalul Siret-Baragan este definit ca unul din cele 10 proiecte mari, strategice ale Guvernului.

- canalele magistrale trebuiesc impermeabilizate, pentru a reduce cu cel putin 40% pierderile de apa si efectiv costurile pe care fermierii le platesc

- accelerarea infintarii federatiilor de udatori, care sa poata prelua amenajari de imbunatatiri funciare si sa acceseze bani europeni pentru aceste amenajari;

- incercam sa indentificam surse mai ieftine de energie, pentru ca aproximativ 80-85% din costul apei de irigat il reprezinta energia;

- evaluam si posibilitatea de a trece la folosirea pentru irigat a resurselor subterane de apa, pentru a dezvolta sisteme locale de irigat.

Citeste, maine, a doua parte a interviului acordat Ziare.com de Stelian Fuia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Stelian Fuia ministrul Agriculturii, #Fuia ninsori inundatii agricultura, #sistem irigatii Romania Ceausescu , #ministru Agricultura