Ministrul Agriculturii: Pregatim taxarea terenurilor nelucrate - Interviu (II)

Marti, 21 Februarie 2012, ora 08:01
7032 citiri
Ministrul Agriculturii: Pregatim taxarea terenurilor nelucrate - Interviu (II)

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a vorbit, in partea a doua a interviului acordat Ziare.com, despre proiectul de taxare a terenurilor agricole nelucrate, pe care spune ca Guvernul il are deja pregatit, atragerea fondurilor europene si rolul noului Executiv.

Ministrul Agriculturii, despre culturile lovite de ninsori si refacerea irigatiilor - Interviu Ziare.com (I)

"Trebuie sa intelegem ca pamantul muncit este aur, suntem prea saraci pentru a ne permite terenuri nelucrate, ori intelegem asta, ori ii lasam pe altii care chiar vor sa munceasca. Actul normativ este pregatit si speram sa-l promovam cat mai curand", a precizat ministrul.

Fuia a vorbit si despre atragerea de fonduri europene, spunand ca ministerul pe care il conduce are drept obiectiv sa absoarba pana la 2,6 miliarde de euro, adica 40% din obiectivul Guvernului pe anul 2012, respectiv 6 miliarde.

Un alt obiectiv pe care Fuia l-a anuntat este extinderea accesului la Internet in satele Romaniei, proiect de 100 de milioane de euro - tot din fonduri europene - la care Ministerul Agriculturii va colabora cu Ministerul Comunicatiilor.

- Ati vorbit despre accesul la Internet in zonele rurale - ce planuri aveti in directia asta?

Trebuie spus ca infrastructura in mediul rural inseamna nu numai apa, canalizare si drumuri, dar si Internet. Daca vrem sa cream un mediu economic stimulant in mediul rural, avem nevoie de comunicare. Tinerii pe care vrem sa-i convingem sa investeasca in mediul rural au nevoie de comunicare.

Impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale avem peste 100 de milioane de euro pentru proiectul RO-NET, care trebuie sa asigure in tot mediul rural acces la Internet, in broad band. Este un proiect derulat cu precadere de MCSI, aflat in intarziere si pentru care noi avem numai un segment complementar si am hotarat impreuna cu Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor, sa formam un grup comun de lucru pentru a demara acest proiect prioritar de infrastructura. Sunt convins ca acest proiect va fi demarat anul acesta.

- Ce se mai aude cu taxa pe terenurile agricole nelucrate? S-ar putea adopta anul acesta?

De la nivelul ministerului exista toata preocuparea pentru un cadru legal care sa reglementeze cat mai repede taxarea terenurilor nelucrate. Trebuie sa intelegem ca pamantul muncit este aur, suntem prea saraci pentru a ne permite terenuri nelucrate, ori intelegem asta, ori ii lasam pe altii care chiar vor sa munceasca. Actul normativ este pregatit si speram sa-l promovam cat mai curand.

- Cum sta Ministerul Agriculturii la absorbtia de fonduri europene si ce rata sperati sa atingeti in 2012?

MADR are o tinta provocatoare in privinta absortiei fondurilor europene, respectiv 2,4-2,6 miliarde euro, 40% din tinta pe care Guvernul o are. Daca noi esuam, Guvernul esueaza! Dar sunt convins ca vom reusi, pentru ca am o echipa buna, iar daca pe alocuri vor fi probleme nu am nicio problema de a face adjustari de management!

MADR si-a propus sa aduca in primul trimestru un miliard de euro din cele 2,4 si in luna ianuarie am adus peste 450 de milioane de euro, iar in martie mai asteptam decontari de aproape 500 de milioane de euro.

- Guvernul are un nou premier, PDL si-a schimbat absolut toti ministrii - e asta ultima sansa a PDL de a ramane la guvernare dupa 2012, ca noua echipa sa fie performanta?

Am fi nerealisti sa credem ca PDL isi mai permite sa dezamageasca, sa nu deschida usile si ferestrele catre strada. Nu este de acceptat ca PDL sa fie partidul care a castigat stabilitate economica dupa criza, dar a pierdut discutia cu romanii. Noilor ministri, oamenilor tineri din PDL - si ma numar printre ei - li s-a dat o sansa: sa dea romanilor incredere prin crestere economica si prin deschidere catre oameni. Si ma intorc la prioritatea ministerului: agricultura, un motor de crestere economica, mediul rural, o baza de dezvoltare economica.

- Ati ajuns in politica dupa ani buni in sectorul privat - ce veti aplica din experienta dumneavoastra acolo ?

Eficienta si management pe obiectiv. Sectorul privat nu poate si nu trebuie sa fie mai eficient si mai creativ decat sectorul public. Ideea ca la privat "lucrurile se intampla", iar la stat, "timpul trece, leafa merge", iar vineri la patru spargem usa de la birou vreau sa ramana la poarta ministerului.

In al doilea rand, creativitate si initiativa. Am cerut deja o evaluare manageriala in toate directiile, toate agentiile, ca sa vedem rezultate si obiective.

Salariile sunt acestea care sunt, iar la nivel de conducere nu sunt nici mici, nici mari. Dar mai ales tinerii din minister sa inteleaga ca, impreuna cu mine, aici pot face cariera si, cu initiativa, se poate daca nu crestere de salariu, macar o promovare. Cine considera ca este prea mult sa plece in mediul privat... si pe urma vorbim.

Citește și:
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Căile juridice în cazul Schengen, ca o Fata Morgana. Europarlamentar: ”Adică noi ne aşteptăm ca undeva, cineva să ne facă dreptate, dar aceasta nu există”
Politicienii români par că încă nu au găsit calea comunicării cu statele Schengen pentru a le convinge să ne primească în comunitate. Unii spun că există căi juridice care să rezolve...