Ministrul Agriculturii: Strainii n-or sa plece cu pamantul romanesc in geanta

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 10:29
2247 citiri
Ministrul Agriculturii: Strainii n-or sa plece cu pamantul romanesc in geanta

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, isi apara decizia de a face toate demersurile pentru a impiedica strainii sa cumpere terenuri agricole in Romania odata cu liberalizarea pietei funciare in 2014, dar sustine ca, si daca strainii ar fi cumparat teren, "n-ar fi plecat cu el in geanta".

"Teren agricol este cumparat de straini si astazi pe persoane juridice, pe firme. Diferenta dintre a fi cumparat pe firma si persoana fizica nu este foarte mare. Tot de catre strain este detinut. Bineinteles ca pentru mine este prioritar ca acest teren sa ramana in proprietatea fermierului roman si sa-l lucreze.

Dar, in final, nu trebuie sa ne speriem ca o sa vina unii sa cumpere terenuri. Nimeni nu o sa cumpere terenuri si o sa le bage in geanta, ca nu cumpara nici fier vechi, nici bijuterii, cumpara teren. Terenul nu poti sa-l iei sa-l muti. Tot aici ramane", a declarat ministrul, in cadrul unui interviu acordat Adevarul.

In Romania, nu exista o statistica a terenurilor detinute de companiile straine, pentru simplul motiv ca o firma poate avea capital strain intr-o proportie mai mica sau mai mare.

"Nu exista la ora actuala o statistica foarte clara. Nimeni nu tine evidenta terenurilor detinute de firme, pentru ca acestea pot avea capital strain in proportie de 10% sau 99%.

Este imposibil de realizat o astfel de statistica pentru a vedea exact cine este in spatele acestor sute de mii de firme pe care le avem in Romania si care potential au cumparat teren agricol", a afirmat Stelian Fuia.

In viziunea ministrului Agriculturii, este un lucru bun ca strainii detin teren in Romania, pentru ca acestia vin cu know-how si isi platesc taxele cu regularitate. In plus, ceea ce se produce pe terenurile romanesti nu este un bun al Romaniei, ci apartine lumii intregi, sustine Stelian Fuia.

"Daca noi ne gandim ca pe terenul romanesc al romanilor se produce pentru Romania, ne inselam. Suntem pe o piata globala astazi", a mai spus ministrul.

Orice strain care cumpara teren in Romania nu are dreptul sa-l lase in paragina, dar nici nu este obligat sa produca ceva pe el.

"Normele europene nu impun cultivarea terenului. Normele impun mentinerea terenului intr-o stare fitosanitara minimala. Subventiile europene sunt plati pe suprafata, nu pe productie", a adaugat oficialul.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...