DNA: Fost ministru, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 19:40
3700 citiri
DNA: Fost ministru, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este urmarit penal pentru abuz in serviciu, in dosarul "Fundulea", in care mai sunt cercetati, printre altii, sora si cumnatul acestuia, prejudiciul estimat de procurorii anticoruptie fiind de peste 1,6 milioane lei.

Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu.

In acelasi dosar sunt urmariti penal Daniel si Alexandrina State, cumnatul si sora lui Fuia, asociati la SC Procera Agrochemicals, Dragos Alin Paraschivoiu si executorul judecatoresc Constantin Oprisan, acuzati de complicitate la abuz in serviciu.

Fostul ministru Stelian Fuia, urmarit penal. Ce spune fostul sef de la Agricultura (Video)

"Fuia Stelian, in calitate de director general al SCDPAM Fundulea, desi cunostea ca impotriva statiunii de cercetare pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a sentintei civile, o procedura de executare silita a unor bunuri din domeniul public, pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.

Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele", sustin procurorii.

Din concluziile raportului de expertiza tehnica judiciara intocmit in cauza a rezultat ca valoarea de piata actualizata, estimata pentru imobilele instrainate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat, mai precizeaza DNA.

In octombrie 2008, ANI sesiza Parchetul ICCJ in cazul lui Stelian Fuia, atunci deputat PDL de Calarasi, solicitand sa faca verificari pentru fals in declaratia de interese.

ANI arata atunci ca Fuia, in calitate de director al Statiunii de Cercetare Fundulea, a incheiat un contract cu firma Procera Agrochemicals Romania SRL, la care detinea 50 la suta din actiuni, nerespectand dispozitiile legale privind conflictul de interese.

In urma verificarilor prealabile, ANI a constatat neconcordante referitoare la actionariatul SC Procera Agrochemicals Romania SRL, firma la care Fuia ar fi fost actionar, conform declaratiilor de interese depuse de acesta.

Potrivit datelor inregistrate atunci la Oficiul National al Registrului Comertului, SC Procera Agrochemicals Romania SRL nu avea asociati persoane fizice.

Procurorii Parchetului instantei supreme au dispus, in 3 martie 2010, netrimiterea in judecata a lui Fuia, pentru fals in declaratia de interese. Decizia a fost contestata de ANI la ICCJ in 30 aprilie 2010, plangerea fiind respinsa ca nefondata in 23 iunie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Stelian Fuia DNA, #Fuia DNA abuz serviciu, #Fuia urmarit penal abuz serviciu , #stiri Stelian Fuia