Fost ministru PDL: Dacian Ciolos sa fie prezidentiabilul dreptei

Marti, 05 Martie 2013, ora 18:45
6008 citiri
Fost ministru PDL: Dacian Ciolos sa fie prezidentiabilul dreptei

Fostul ministru PDL al Agriculturii, Stelian Fuia, considera ca cel mai bun candidat la presedintia Romaniei in 2014 e actualul comisar european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Fuia a declarat pentru Ziare.com ca acesta gestioneaza 40% din bugetul european si e redutabil chiar si la nivel european, avand sanse importante sa castige, daca isi va dori sa candideze.

Fostul deputat PDL a anuntat ca va crea o noua formatiune politica, denumita Miscarea Agricultorilor din Romania (MAR), care va reprezenta interesele celor care lucreaza in agricultura si despre care spune ca sunt grav dezavantajati de stat. Fuia spune ca nu stie deocamdata daca acest partid se va alia cu PDL.

Fostul ministru a vorbit si despre regionalizare, pe care crede ca guvernul USL o va realiza gresit, adaugand inca un nivel de administratie si crescand birocratia. El considera ca o mare parte a comunelor ar trebui unite, astfel incat sa aiba dimensiuni mai mari si sa fie eficiente economic.

Citeste raspunsurile date Ziare.com de fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia

Inteleg ca doriti sa faceti o noua miscare politica, agrariana. Cum

se va numi si de ce ar fi nevoie de ea?

In plina criza financiara, o criza care se va adanci, din pacate, agricultura a fost singurul domeniu care a inregistrat crestere economica, sustinand pozitiv Produsul Intern Brut. Culmea, tocmai agricultura nu este sustinuta de actuala clasa poltica, pentru a le permite agricultorilor europeni de nationalitate romana sa concureze cu ceilalti agricultori europeni! Din pacate, agricultorii sunt vazuti ca niste mici chiaburi, astfel ca sistemul de impozitare ii va taxa inclusiv pe cei care fac agricultura de subzistenta. Daca ai mai mult de doua vaci, platesti impozit! Domnii din birouri sa afle cu cei cu doua vaci abia isi duc traiul, cu bani putini si multa munca!

Politicienii au pus agricultura in randul intai cand s-au facut campanii electorale sau programe de guvernare. La impartirea bugetului, locul fruntas a fost codas. Astazi, agricultorii romani inca asteapta sa primeasca subventiile pe care in anii trecuti le aveau incasate deja. Guvernantii le-au promis, dar nu le-au dat.

Repet, domnii din birouri sa stie ca insamantarile nu asteapta sa-si faca ei calculele si sa carpeasca o treanta prea zdrentuita. Asa arata bugetul si banii alocati agricultorilor, ca o zdreanta tocita pe toate partile. Grav e ca agricultorii nu au bani pentru ingrasaminte, fara de care culturile mor!

Un vechi proverb romanesc spune "Daca are taranul, are si tara!" Taranul roman nu are cu ce sa inceapa un nou ciclu agricol, nu are bani sa investeasca in achizitia de teren, pe care ni-l cumpara strainii!

Mediul rural este cel mai defavorizat si sarac din Uniunea Europeana. Peste 40% din locuintele din Romania (toate in mediul rural) nu au apa, canalizare sau gaze naturale. Suntem urmati la mare distanta de Bulgaria, unde doar 15% din locuinte nu au aceste utilitati.

In acest context, m-am intalnit in ultima vreme cu agricultori din peste 20 de judete. Cei mai multi au ridicat problema lipsei unei formatiuni de orientare agrariana care sa faca din mediul rural si din agricultura prioritate nationala nu pe hartie, ci in realitate. Adica vorbim de forta pe care agricultorii o pot avea, impreuna, in randul autoritatilor, a clasei politice. Am format impreuna cu agricultorii din tara un comitet de initiativa si urmarim posibilitatea inregistrarii unei Miscari a Agricultorilor din Romania - MISCAREA AGRICULTORILOR DIN ROMANIA (MAR).

Agricultorii au experienta trecerii cu bine prin criza, ei stiu ca la fel de bine pot contribui la un mai bun management administrativ. Agricultorii sunt oameni care muncesc real, care creaza locuri de munca si valoare adaugata!

Va veti alia in viitor cu PDL, fostul dumneavoastra partid?

Cred ca fiecare are un drum propriu de urmat, iar cei peste un milion de agricultori activi pot juca propria carte! Numai electoratul ne poate spune unde suntem si ce putem face!

Cine credeti ca ar trebui sa fie candidatul dreptei la alegerile prezidentiale din 2014?

Avem o intreaga pleiada de "politruci" care doresc sau doar viseaza sa candideze la prezidentiale, asa ca apar in sondajele de opinie.

Viitorul presedinte cred ca va avea mai mult trasaturile unui tehnocrat, care sa fie bine perceput atat de electorat, cat si de partenerii europeni. Eu va pot spune un nume rostit la unison de catre agricultori: Dacian Ciolos. O persoana care administreaza aproximativ 40% din bugetul Comisiei Europene, un buget de cateva ori mai mare decat al Romaniei. Dacian Ciolos a reusit sa negocieze intre cei 27 de membrii UE, deci anvergura europeana si nu numai, precum si respectul agricultorilor il face un candidat redutabil, daca va isi dori sa candideze!

Unul din cele mai importante evenimente ale anului va fi regionalizarea. Cum credeti dumneavoastra ca ar trebui sa se faca?

Tema este falsa, pentru ca Romania nu are nevoie numai de o regionalizare care sa adauge un nivel administrativ in plus. Romania are nevoie de o reforma, o reorganizare administrativa! Vorbim de modelul polonez, dar noi vrem sa inventam unul romanesc! Polonia a facut aceasta reorganizare si a trecut de la aproape 4000 de localitati la aproximativ 1400 comune urbane si de la peste 40 de voievodate la 16, iar astazi ei recunosc ca trebuiau sa faca numai 12

voievodate.

Romania are astazi peste 80% din localitatile rurale care nu se pot sustine din venitutile proprii si care au nevoie de sume din reechilibrari, de la guvern. Daca vrem sa punem bazele unei Romanii moderne, avem nevoie sa ne organizam in localitatii rurale care sa aiba minimum 5.000 de locuitori si orase de minimum 10.000-15.000 de locuitori, cu o descentralizare puternica a bugetului. In acest fel, primarii vor fi mai putin dependenti de factorul politic.

Dupa aceea, avem nevoie de regiunii puternice care sa faca managementul infrastructurii si dezvoltarii regionale si sa nu mai actioneze ca un adevarat "Minister al Finantelor", care distribuie banii comunelor pe criterii politice.

Daca vom lasa administratia locala asa cum este si ii mai adugam o regiune, nu facem decat sa marim birocratia si costurile, dar vom avea un esec si un alt guvern, la o alta data, va fi nevoit sa faca si aceasta reforma administrativa.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Fuia Ciolos candidat prezidentiale, #Fuia Miscarea Agricultorilor din Romania , #stiri Stelian Fuia