Stelian Ion l-a „ars” pe Cătălin Predoiu pentru „îndrumările” transmise Parchetului General: „S-a trezit să rezolve criza energentică!”

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 16:58
2535 citiri
Stelian Ion l-a „ars” pe Cătălin Predoiu pentru „îndrumările” transmise Parchetului General: „S-a trezit să rezolve criza energentică!”
Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a publicat pe Facebook un mesaj acid la adresa succesorului său, Cătălin Predoiu. FOTO: Facebook / Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, spune că succesorul său în fotoliul de la MJ, Cătălin Predoiu, ar trebui să se concentreze pe probleme mai importante decât „îndrumările” transmise Parchetului General, respectiv acelea de a se implica în anchetarea facturilor „umflate” la energie. Stelian Ion enumeră într-un mesaj acid postat pe Facebook care ar trebui să fie prioritățile lui Cătălin Predoiu.

„S-a trezit ministrul Cătălin Predoiu să rezolve criza energetică. A dat, chipurile, îndrumare scrisă procurorului general să se ocupe de fenomenul infracțional din domeniul energiei. Evident, exercițiu ieftin de imagine. Oare vor ieși acum la iveală, că a dat Predoiu `îndrumare`, toate ițele băieților deștepți din zona energiei? Ca și cum procurorul general nu știe ce se întâmplă în țara asta, ca si cum parchetele nu primesc sesizări, era nevoie de `îndrumări` din partea ministrului Predoiu. Pasul următor, extrem de periculos, ar fi ca ministrul justiției să dea ordin procurorilor!”, scrie predecesorul lui Predoiu, Stelian Ion.

Deputatul USR-PLUS spune că ministrul Predoiu ar trebui să reia procedura de selecție procurorilor de rang înalt.

Care ar trebui să fie prioritățile lui Predoiu în viziunea lui Stelian Ion

„Domnule Predoiu, în loc de exerciții facile de imagine și îndrumări ceaușiste date procurorilor, de la partid, mai bine faceți ce e important să faceți: reluați procedura de selecție pentru procurorii de rang înalt, respectând de data asta avizele Secției pentru procurori din CSM. DIICOT are conducere interimară de când ați dat-o în bară cu numirea Georgianei Hosu la conducerea instituției”, scrie Stelian Ion.

Deputatul enumeră care ar trebui să fie, în viziunea lui, prioritățile actualului ministru al Justiției.

„În plus, continuați lupta pe care am început-o, de preluare măcar a unei părți (cca 1.000) de polițiști de poliție judiciară de către parchete, propuneți o procedură de numire a procurorilor de rang înalt echilibrată, în care rolul politicului să fie diminuat, continuați demersurile grupului de lucru pe care l-am înființat pentru DNA-ul pădurilor, luptați pentru independenta reală a magistraților, găsiți soluții pentru atragerea procurorilor către DNA si DIICOT, propuneți reforma Inspecției Judiciare și a Consiliului Superior al Magistraturii! Aveți lucruri importante de făcut, nu mai pierdeți vremea cu `îndrumări`, asigurarea cvorumului la CSM pentru promovări controversate la ÎCCJ sau majorări salariale”, mai arată Stelian Ion.

Îndrumările lui Predoiu pentru Parchetul General

Infracțiunile legate de majorarea facturilor la energie – cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu sau concurența neloială – ar trebui anchetate de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a scris pe Facebook Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

Cătălin Predoiu a arătat că i-a transmis procurorului general Gabriela Scutea, joi 13 ianuarie, o adresă prin care îi solicită să ia măsuri în acest sens.

„Am îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public”, scrie pe Facebook Cătălin Predoiu.

Ministrul precizează că acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crima organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic.

#stelian ion, #Catalin Predoiu, #ministerul justitiei, #Parchetul General, #criza energetica , #Stiri Stelian Ion