Stelian Ion, atac la actuala conducere a CSM: ”Scenariul este ca reţeaua de influenţă să fie păstrată în aceeaşi zona obscură”

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 19:31
2455 citiri
Stelian Ion, atac la actuala conducere a CSM: ”Scenariul este ca reţeaua de influenţă să fie păstrată în aceeaşi zona obscură”
Stelian Ion îl acuză pe Bogdan Mateescu că se ține cu dinții de scaun FOTO Facebook / Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion l-a acuzat joi, 16 decembrie, pe Bogdan Mateescu că s-a autopropus pentru a asigura interimatul la conducerea CSM, deși nu există bază legală. Amânarea alegerii preşedintelui instituției creează un blocaj artificial, pentru ca ”reţeaua de influenţă actuală să fie păstrată în aceeaşi zona obscură”, a subliniat acesta.

”Din păcate, scenariul sumbru pe care îl anticipasem s-a adeverit. CSM nu şi-a ales astăzi noul preşedinte, ceea conduce la un blocaj creat în mod artificial chiar în anul în care ar trebui să pregătească alegerile pentru noul CSM”, a scris, joi seară, pe Facebook, Stelian Ion.

Potrivit acestuia, actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, s-a autopropus pentru a-i fi prelungit mandatul (care expiră) şi după data de 6 ianuarie, în ciuda faptului că nu există bază legală.

”Acest fapt i-a determinat pe mai mulţi membri ai CSM să-i ceară demisia. Propunerea de prelungire a mandatului a obţinut o majoritate de 10 la 9. Prin faptul că ţine cu dinţii de scaunul de preşedintele, Bogdan Mateescu aruncă CSM într-o fundătură şi confirmă temerile că scenariul este pus în scenă cu minuţiozitate pentru a păstra pârghiile de organizare a noilor alegeri din CSM de anul viitor, astfel încât reţeaua de influenţă actuală să fie păstrată în aceeaşi zona obscură”, a mai scris Stelian Ion.

Reacția vine după ce, joi, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins candidaturile judecătoarelor Gabriela Baltag şi Andrea Annamaria Chiş pentru funcţia de preşedinte al CSM, astfel că plenul Consiliului a stabilit ca actualul preşedinte, Bogdan Mateescu, să exercite funcţia interimar, dacă până în 6 ianuarie nu va fi ales un nou preşedinte.

Preşedintele şi vicepreşedintele sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia. Preşedintele şi vicepreşedintele fac parte din secţii diferite.

CSM are 19 membri, 14 fiind aleşi – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanţi ai societăţii civile, cu aceeaşi durată a mandatului, dar şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Durata mandatului membrilor aleşi, judecători şi procurori şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri CSM, #bogdan mateescu, #stelian ion, #USR, #fost ministru al justitiei, #presedinte interimar usr , #Stiri Stelian Ion