Stelian Ion acuză un „substrat nevăzut” în ceea ce privește remanierea sa: Numirea procurorilor de rang înalt

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 22:13
4077 citiri
Stelian Ion acuză un „substrat nevăzut” în ceea ce privește remanierea sa: Numirea procurorilor de rang înalt
Stelian Ion, ministrul Justitiei FOTO Facebook/ Stelian Ion

Stelian Ion a scris pe pagina sa de Facebook miercuri seară, după anunțul premierului privind remanierea sa că această decizie a premierului are un substrat nevăzut, și anume procedura de numire a procurorilor de rang înalt.

Ca o coincidență, remanierea s-a petrecut în chiar ziua în care s-au finalizat înscrierile pentru ocuparea acestor funcții iar joi ministrul urma să anunțe lista candidaților pentru șefia DIICOT.

Reamintim că la finalul lunii iulie, ministrul Stelian Ion a anunțat demararea procedurii de selecție pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante la nivelul Parchetului General, DNA, DIICOT. Anunțul ministrului vine în contextul în care acesta a încercat schimbarea modului de numire a șefilor marilor parchete în așa fel încât avizul CSM să devină obligatoriu pentru șeful statului.

Presa a scris că atunci președintele Iohannis nemulțumit că Stelian Ion a lansat fără acordul său concursul pentru ocuparea posturilor – cheie de procuror șef DIICOT, procuror șef adjunct la DNA și șefi de secție la DNA și Parchetul General. Iohannis ar fi vrut ca numirile să fie agreate cu el, așa cum s-a întâmplat în 2020, când fostul ministru Cătălin Predoiu a propus trei nume de procurori-șefi aprobate imediat de Iohannis, deși CSM dăduse aviz negativ pentru doi (Giorgiana Hosu la DIICOT și Gabriela Scutea la Parchetul General).

De altfel, Stelian Ion a transmis un mesaj clar într-o postare pe Facebook la adresa Klaus Iohannis, scriind că ”de-a lungul timpului, Secția pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, și nu ignorate”.

Raportul MCV critică România pentru numirea procurorilor șefi

Raportul MCV al Comisiei Europene critică Romania pentru numirea procurorilor șefi la DIICOT și Parchetul General în 2020 în ciuda avizului negativ al CSM dar și pentru că nu a desființat Secția Specială.

"Cu amendamentele din 2018-2918 la legile Justiției încă în vigoare, îngrijorările legate de afectarea sistemului de justiție rămân valide.

De la ultimul raport, au fost numiți noi șefi ai parchetelor, dar îngrijorările de lungă durată cu privire la procedură rămân. La începutul anului 2020, una dintre primele acțiuni ale ministrul justiției de atunci urma să organizeze proceduri de selecție cu creșterea

transparenței, pentru a numi noi conduceri pentru serviciile de urmărire penală.

Cu toate acestea, în timp ce noul procuror șef DNA a fost numit în urma unei opinii pozitive a CSM, procurorul general și procurorul șef al Direcției de anchetă de criminalitate organizată și terorism (DIICOT) au fost numiți în ciuda unei opinii negative a CSM. Secția pentru procurorii CSM raportează în continuare că procurorii care au votat respingerea candidaților la procurorul general si DIICOT au fost supuși unor presiuni ca urmare a SIIJ. Au existat alte cazuri în 2020 în care ministrul Justitia a nesocotit opinia CSM pentru posturile de adjunct de conducere”.

Organismul anticorupție al Consiliului Europei (GRECO) arăta la începutul lunii mai, într-un raport publicat data de 5 mai, că recomandarea făcută către autoritățile de la București este ca în procedura pentru numirea în și revocarea din funcțiile cele mai înalte din parchet Consiliului Superior al Magistraturii să i se dea un rol mai important.

Recomandarea GRECO vine în contextul în care președintele României, Klaus Iohannis, a declarat recent că nu este de acord cu avizul obligatoriu al CSM pentru numirea procurorilor șefi, propus de ministrul Stelian Ion.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 27 aprilie, că proiectul legilor justiției elaborat de ministrul Justiției, Stelian Ion, nu a fost dezbătut, ceea ce nu a corespuns "intenției coaliției".

Șeful statului a fost întrebat cu privire la introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor șefi.

"Introducerea avizului conform este opozabil ministrului și nu președintelui, este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Președintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituția României. Dacă avizul CSM-ului devine conform, atunci CSM-ul va putea să refuze propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe președinte. (...) Aceste chestiuni sunt în faza de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament, vor intra în dezbatere parlamentară și după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident ca eu nu cred ca atribuțiile președintelui României trebuie diminuate și în consecință, personal, nu sunt de acord cu această variantă, dar nu știu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#stelian ion, #Ministrul Justitiei, #Iohannis, #DIICOT , #Stiri Stelian Ion