Lumea a aflat cu stupoare, joi, ca Steve Jobs, co-fondator Apple si inovator, vizionar si pionier, a murit. Mostenirea sa va dainui insa pentru multe generatii de-acum incolo. Unele din cele mai importante lectii pe care trebuie sa le invatam de la Steve Jobs sunt sfaturile despre succes.
Realizarile lui Steve Jobs nu sunt greu de depistat - toate sunt marete, publice si remarcabil de rezistente intr-un domeniu in care tehnologia se schimba in ritm accelerat, considera CBS Business Network.
Din toate aceste realizari se pot extrage sase lectii despre succes.
1. Stilul este obligatoriu
Inca de la inceput, Jobs si Apple au crezut in stil: stilul fonturilor, graficii, designului industrial si al marketingului. Este usor de subestimat cate de excentrica era aceasta abordare in acele timpuri - si cat de excentrica ramane astazi. In vreme ce majoritatea organizatiilor cred ca stilul este apanajul exclusiv al marketingului, putini il ating chiar si numai in acest domeniu.
10 produse importante "nasite" de Steve Jobs
Majoritatea produselor, fie ele hardware sau software, raman greoaie, urate si neatractive. Stilul este privit, in aceasta industrie, ca fiind o frivolitate. Oricine isi imagineaza ca succesul Apple rezida doar in ceea ce se afla in cutie rateaza o importanta lectie de succes.
Impartim gandirea in partea stanga si partea dreapta: stanga e sistematica, rationala, lineara, in vreme ce dreapta e mai emotionala si creativa. Jobs a demonstrat ca succesul nu consta in sublinierea uneia in defavoarea alteia, ci imbinarea lor armonioasa.
2. Rabdarea e mai tare decat viteza
Desi Apple este o companie recunoscuta pentru viteza cu care dezvolta produse, adevarul este ca Jobs se pricepea de minune sa astepte. Dupa intoarcerea sa la Apple, cand compania era in pragul falimentului, a facut ceea ce ar fi facut orice CEO destept: a redus liniile de productie de la 15 modele de calculatoare desktop la 1, a redus numarul inginerilor specializati in hardware si software, a redus inventarul si comerciantii si a mutat majoritatea productiei offshore.
Nu e nimic iesit din comun aici. Insa intrebat in 1985 care va fi urmatoarea sa miscare, pentru a scoate Apple din nisa sa, a raspuns: "Am sa astept urmatorul lucru mare" ("The next big thing").
Reactii la moartea lui Steve Jobs - vezi ce personalitati au trimis condoleante
Sa astepti? In domeniul tehnologiei? E nevoie de curaj. Si, totusi, odata ce a aflat care este urmatorul lucru mare, a asteptat si a asezat, metodic, toate piesele, pentru a putea profita pe deplin de schimbarile seismice de pe piata americana cand s-a trecut la semnal analogic (broadband).
3. Drama e mai buna decat povestea de iubire
Lansarile de produse ale lui Jobs erau faimoase pentru dramatismul lor. Nu ofereau insa povesti de iubire. Produsele faceau ceea ce spuneau ca fac - marketingul din jurul lor nu promitea fantezii, iluzii sau vise. Apple si-a promovat produsele fara a le exagera - asa si-a construit increderea.
Priveghi pentru Steve Jobs in Dolores Park in San Francisco (Video)
Cand spunea ca produsele sale sunt usor de folosit, Apple nu spera ca este adevarat, ci stia ca este adevarat. Din acest motiv, odata convinsi de sinceritatea produselor, clientii Apple ramaneau loiali.
4. Nimic nu e mai bun decat o greseala buna
Cariera lui Steve Jobs nu este fara de greseala. Pierderea controlului Apple a fost, probabil, cea mai mare si mai evidenta, insa au fost si mici greseli de-a lungul timpului. Valul de sinucideri de la fabrica Foxconn care produce iPhone e una dintre acestea.
Insa Jobs nu a incercat sa nege ce se intampla si nici nu a diminuat importanta acestora. A reactionat rapid, subliniind ca Apple isi supravegheaza partenerii mai atent decat altii si a luat rapid masuri de remediere.
Povestea mostenitoarei secrete a lui Steve Jobs
Orice companie face greseli. Daca acestea sunt tratate cum trebuie, pot deveni adevarate izvoare de invataminte. Oamenii l-au iubit pe Jobs nu pentru ca nu facea greseli, ci pentru ca invata din ele.
5. Tehnologia nu este apanajul exclusiv al tineretii
In epoca companiilor care "ard" repede si mor tinere, Apple reprezinta o dovada a faptului ca poti fi inventiv si cool si dupa varsta de 25 de ani. Experienta, know how-ul si calitatile reprezinta ceva. Produsele erau cool, fara a fi construite de adolescenti care habar n-au si nu-i intereseaza constrangerile si nevoile oamenilor normali.
Jobs a continuat sa fie le fel de inovativ la 50 de ani ca si la 20, o chestiune care ar trebui analizata indelung de companii.
6. Afacerile nu trebuie sa fie un lucru rau
Intr-o epoca in care strazile sunt pline de manifestari violente impotriva dezastrului lasat in urma de o parte a lumii afacerilor, este bine sa existe si modele precum Steve Jobs. E nevoie de femei si barbati destepti, tineri si batrani, cu ambitii mari pentru munca lor, avem nevoie sa existe oameni care cred cu pasiune ca afacerile pot face bine. Acum ca Jobs nu mai e, nu putem sa nu ne ingrijoram ca nimeni altcineva nu reprezinta aceasta sinteza bogata de intelect, imaginatie si pasiune.
Realizari remarcabile. Vezi tot