Sfaturi de afaceri de la Steve Jobs - Cum sa-ti aduci compania pe culmile gloriei (Video)

Joi, 02 Mai 2013, ora 07:02
5484 citiri
Sfaturi de afaceri de la Steve Jobs - Cum sa-ti aduci compania pe culmile gloriei (Video)
Foto: memeburn.com

Cofondatorul Apple, Steve Jobs, a fost unul dintre cei mai recunoscuti, respectati si temuti oameni de afaceri din industria IT, iar cei care aspira la un succes urias continua sa se ghideze dupa realizarile sale.

Jobs si-a condus compania catre inovatie si o glorie fara precedent. Desi a fost considerat adesea ca fiind prea dur, viziunea sa despre "calculatoarele pentru toti" a determinat crearea unor produs revolutionar, cum ar fi mp3 player-ul iPod, magazinul de muzica iTunes, smartphone-ul iPhone si tableta iPad.

Nolan Bushnell, autorul cartii "Finding the Next Steve Jobs", l-a cunoscut personal pe regretatul CEO al Apple.

Potrivit Entrepreneur.com, acesta l-a angajat pe Jobs la compania sa de jocuri, Atari, ca tehnician in 1974 si, chiar daca el a fondat Apple doi ani mai tarziu, cei doi au ramas prieteni.

Bushnell a mentionat care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care antreprenorii le pot invata de la Steve Jobs.

Fii enervant si ofensiv

Multi angajati ai Apple s-au plans de atitudinea lui Jobs, care credea ca are dreptate in toate privintele. Insa, de asemenea, el era dispus sa munceasca mai mult si sa se implice mai tare decat ceilalti care poate ca aveau o idee cel putin la fel de buna, insa se dadeau batuti foarte usor.

Conform sursei citate, cheia succesului este sa fii doar atat de enervant si impulsiv incat sa iti faci angajatii sa faca o treaba excelenta. Totusi, nu trebuie sa fii insuportabil tot timpul si fara motive, "pentru ca nu acesta este scopul final", sustine Bushnell.

Trebuie sa fii foarte pasionat de ceea ce faci

Jobs avea un entuziasm molipsitor fata de tot ceea ce facea si a stiut sa isi aduca langa el oameni cel putin la fel de pasionati.

"Asculta cu atentie cand un candidat isi descrie pasiunile. Pe termen lung, oamenii inflacarati vor contribui cel mai mult la compania ta", a spus Bushnell.

Fii creativ in ceea ce priveste delegarea sarcinilor

Bushnell isi aminteste ca Jobs ii povestea cum colegii sai de la Apple se asteptau ca el sa vina cu toate ideile creative.

"La o alta intalnire, si-a exprimat ingrijorarea pentru acei oameni care credeau ca Apple are succes doar datorita lui si ca primea prea multa atentie", a precizat scriitorul.

Insa Jobs si-a adus compania pe culmile succesului si prin faptul ca a stiut cui sa delege sarcinile. "Creativitatea trebuie sa zboare libera prin toata compania", a spus Bushnell.

Fii foarte curios

Ca antreprenor, sa fii curios este crucial. Trebuie sa vrei si sa stii cu adevarat cum merge treaba in compania ta si de ce. Curiozitatea lui Jobs a depasit domeniul tehnologiei si al design-ului produselor.

"Oamenii curiosi au mereu o gama larga de interese si o baza larga de cunostinte din multe domenii cat mai variate", spune Bushnell.

Antreprenorii de succes mai trebuie sa fie capabili sa inteleaga rapid care sunt problemele companiei si sa ia decizii "din mers".

"Sa fii capabil sa rezolvi o problema este mult mai practic decat sa stii raspunsul corect", a precizat scriitorul.

Esecul nu trebuie sa te sperie

Cat timp a fost la conducerea Apple, Jobs a invatat cateva lucruri despre esecuri. La inceputul anilor 1980, vanzarile slabe ale computerelor Apple III si LISA au injumatatit cota de piata a Apple.

"Uneori, pietele, oamenii si ideile nu sunt chiar bune, insa trebuie sa treci mai departe si sa incerci din nou. E ca la jocul de sah", a precizat Bushnell.

Steve Jobs a incetat din viata pe 5 octombrie 2011, din cauza cancerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#sfaturi afaceri Steve Jobs, #sfaturi Steve Jobs, #Steve Jobs conducere Apple , #Apple