Steve Jobs, co-fondatorul companiei Apple, unul dintre pionierii industriei PC si revolutionar al felului in care oamenii privesc muzica, filmele si presa, a murit la doar 56 de ani.
Compania Apple, cu sediul in Cupertino, California, nu a dat detalii despre cauza mortii acestuia, insa un prieten al familiei a spus ca Jobs a murit in urma unor complicatii ale cancerului pancreatic de care suferea, scrie Forbes.
Sanatatea lui Steve Jobs i-a ingrijorat fanii din intreaga lume in ultimii ani. In urma cu cativa ani, acesta a suferit un transplant de ficat si in luna august a demisionat de la conducerea Apple, prea slabit pentru a mai putea lucra.
Viata lui Steve Jobs este o insiruire de superlative in ceea ce priveste inovatia. In 1976, impreuna cu partenerul Steve Wozniak, a infiintat Apple, concentrandu-se pe dezvoltarea computerelor personale.
10 produse importante "nasite" de Steve Jobs
Un an mai tarziu, cei doi au creat Apple II, care avea sa devina un punct de cotitura in dezvoltarea computerelor personale si a declansat, de fapt, revolutia computerelor personale.
In '83, l-a atras in companie pe directorul Pepsi, John Sculley, cu una din frazele care aveau sa stabileasca modul extraordinar in care Jobs isi hipnotiza audienta: "Vrei sa vinzi zahar toata viata ta sau vii cu mine sa schimbam lumea?".
Priveghi pentru Steve Jobs in Dolores Park in San Francisco (Video)
In pofida succesului Apple, Jobs s-a retras din companie in 1985, insa s-a intors in 1996, reusind sa salveze compania de pe marginea falimentului.
In acei ani tulburi, Jobs a facut una din cele mai memorabile afirmatii cu privire la felul in care se nasc ideile mari si proiectele grozave. "Picasso spunea: Artistii buni copiaza, artistii grozavi fura. Noi am furat mereu fara rusine ideile grozave... Cred ca o parte din ceea ce a facut computerul Macintosh sa fie grozav a fost faptul ca oamenii care lucrau la el erau muzicieni, poeti, artisti, zoologi si istorici, care, intamplator, au fost si cei mai buni oameni de stiinta din domeniul computerelor din lume".
Povestea mostenitoarei secrete a lui Steve Jobs
Odata reintors la Apple, Jobs s-a concentrat pe design si experienta placuta a utilizatorului, stabilind standarde de eficienta si estetica - asa s-a nascut iPod, dispozitivul care a revolutionat intreaga industrie muzicala.
"Asta a fost una dintre mantrele mele - concentrare si simplitate. Simplu poate fi mai dificil decat complexul: Trebuie sa lucrezi din greu ca sa iti cureti gandirea pentru a o face simpla. Insa merita, in cele din urma, pentru ca, odata ce ajungi acolo, poti sa muti muntii", a explicat Jobs, la un moment dat, cum munceste.
De-atunci incoace, cu o precizie de invidiat, Apple a scos pe piata un produs de succes dupa altul. Cel mai productiv capitol din viata lui Jobs a fost insa cel de final, cand a lansat iPhone si iPad. Acestea au schimbat felul in care oamenii folosesc dispozitivele mobile si consuma media digitala. In aceasta perioada s-a nascut Apple - fenomenul pop-cult.
Reactii la Moartea lui Steve Jobs - vezi ce personalitati au trimis condoleante
Jobs, caracterizat mai intai de toate de viziunea extraordinara, si-a dezvaluit, in 2005, gandurile despre moarte si motivatie: "Sa iti amintesti ca vei muri este cea mai buna cale pe care o stiu eu de a evita capcana de a gandi ca ai ceva de pierdut".
Apple.com si-a transformat pagina principala intr-un tribut adresat acestui mare lider. Toti cei care doresc sa isi exprime emotiile fata de moartea lui Steve Jobs pot scrie un mail la ememberingsteve@apple.com. Si Google ii onoreaza memoria lui Steve Jobs: imediat sub fereastra de cautare sta scris Steve Jobs 1955-2011, cu link la pagina Apple.com.