Mesajul lui Steve Jobs (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 18:14
8299 citiri
Mesajul lui Steve Jobs (Opinii)
Foto: Daily Mail

Scriu aceste randuri pe un iPad. Nu cred ca exista inventie mai tare a tehnologiei de astazi care sa faca un pas mai mare catre cultura si civilizatie.

"Uneltele" inventate de Steve Jobs vor dainui nu atat prin succesul comercial pe care il au, cat mai ales prin mesajul pe care il poarta intiparit ca un cod genetic. Ele pot fi in aceeasi masura o biblioteca portabila, pe cat de bine pot fi folosite "doar" pentru a citi intreaga presa desfasurata sub forma paginii unei carti virtuale.

Pentru astfel de viziuni Steve Jobs va ramane un mare inovator al secolului nostru. Scopul sau nu a fost in primul rand acela de a inventa si a produce obiecte care sa se vanda bine, ci a incercat constant sa creeze idei care sa schimbe viata oamenilor.

Din acest motiv poate ca a avut si esecuri, si nu putine. Dar ce pas inainte a fost fiecare insucces al lui Steve Jobs! Si de aici abia porneste adevarata sa opera. Daca iPod, iPhone, MacBook sau iPad ar fi fost singurele realizari din viata fondatorului Apple si tot ar fi trebuit ca lumea sa-l pastreze in memorie vesnic.

Steve Jobs a patruns insa dincolo de inovatiile sale. Viata sa poate fi o lectie pentru intreaga omenire, cu atat mai mult cu cat astazi lumea intreaga pare sa fie in pragul unei crize care va schimba pentru totdeauna modul in care traim. Filosofia simpla si onesta a vietii lui Steve Jobs, dragostea si increderea in sine, determinarea cu care si-a construit visul si apoi a incercat sa-l implineasca, dar mai ales caderile si loviturile primite - toate au facut din inovatorul de la Apple unul dintre cele mai admirabile caractere ale epocii moderne.

O constiinta care a stiut sa se impuna lumii intregi si care, de pe culmile succesului, a avut taria si onestitatea sa isi recunoasca limitele.

In acelasi timp, Steve Jobs a oferit o lectie de viata in lupta sa cu boala si cu moartea. Ambele i-au aratat care sunt lucrurile cele mai importante in viata si i-au transformat esecurile in succese. Onestitatea l-a determinat sa recunoasca diferenta uneori foarte fina si subtire dintre cele doua. Forta interioara l-a ajutat sa dea frumusete vietii. Atat lui, cat si tuturor celorlalti care au avut privilegiul de a-i fi contemporani.

"Timpul vostru este limitat, asa ca nu-l irositi traind in locul altcuiva. Nu fiti prinsi in dogme, care inseamna sa traiti cu rezultatele gandirii altor oameni. Nu lasati "zgomotul" creat de opiniile altora sa va distraga de la vocea voastra interioara. Si, cel mai important, aveti curajul sa va urmati inima si intuitia. Ele stiu, cumva, ceea ce vreti sa deveniti cu adevarat. Tot restul este secundar." - Steve Jobs.

Viata lui Steve Jobs, cu suisurile si coborasurile sale, este cel mai bun exemplu ca ideile si cuvintele de mai sus exprima cel mai optimist mesaj pe care il putem mosteni pentru viitor. Dincolo de "uneltele" pe care ni le-a lasat pentru a ne apropia culturile si identitatile, mesajul lui Steva Jobs este o induiosatoare pledoarie pentru descoperirea de sine.

Intr-adevar, "dragostea e ca un Puzzle". Steve ne-a dat cateva instrumente cu care sa exploram. Depinde de fiecare dintre noi de acum ce vom descoperi.

Citește și:
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...
Cum a devenit Curtea de Conturi cadou tradițional de pensionare în PSD. "Marii" social-democrați care au primit sinecura
Cum a devenit Curtea de Conturi cadou tradițional de pensionare în PSD. "Marii" social-democrați care au primit sinecura
În ultimii ani, Curtea de Conturi a devenit una dintre destinațiile principale de "repaos" pentru membri de la vârful PSD care fac o pauză de la politica mare ori se retrag definitiv, fiind...