Liderul celei mai importante grupări de extremă dreapta din SUA, arestat pentru atacul asupra Capitoliului. Mesajele criptate găsite de FBI

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 12:24
3051 citiri
Liderul celei mai importante grupări de extremă dreapta din SUA, arestat pentru atacul asupra Capitoliului. Mesajele criptate găsite de FBI
Stewart Rhodes, liderul Oath Keepers FOTO: CNBS

Anchetatorii federali spun că au accesat mesaje criptate pe Signal, trimise înainte de revolta din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, și le-au folosit drept dovezi pentru a-l acuza pe Stewart Rhodes, liderul Oath Keepers, un grup de miliție extremistă de extremă-dreapta, și pe alți inculpați în procesul privind asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului.

Signal este o aplicaţie securizată de mesagerie criptată, o alternativă la WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, iMessage etc. Signal e disponibilă pentru Android, iOS, Windows, Mac şi Linux. Pentru a o folosi ai nevoie doar de un număr de telefon. Aplicaţia e gratuită. Signal nu este deţinută de o mare companie de tehnologie, este dezvoltată de o fundaţie non-profit şi este finanţată prin donaţii. Proprietarii Signal sunt Matthew Rosenfeld şi Brian Acton.

Signal nu cere multe date despre tine şi nu afişează reclame. Deşi are o interfaţă familiară, partea din spate este foarte diferită. Conversaţiile din Signal sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că nici măcar proprietarii Signal nu le pot monitoriza. Numai persoanele din conversaţie pot citi mesajele. Signal oferă, de asemenea, alte funcţii de confidenţialitate, inclusiv mesaje care dispar după o perioadă de timp. Tu setezi perioada, variantele sunt cuprinse între 5 secunde şi o săptămână. Timpul după care mesajele sunt şterse automat se setează manual pentru fiecare conversaţie în parte.

Nu este clar cum au obținut acces la mesaje investigatorii FBI în cazul Oath Keepers, dar criptarea a fost un punct de tensiune între forțele de ordine și industria tehnologică de ani de zile.

Teoretic, criptarea de la un capăt la celălalt (end-to-end) protejează datele astfel încât să poată fi citite numai la cele două capete, de către expeditor şi de către destinatar. Nimeni altcineva nu poate citi datele criptate: hackerii, guvernele sau serverul prin care trec datele.

Într-o plângere juridică făcută publică joi, Departamentul de Justiție susține că inculpații au conspirat pentru a se opune prin forță transferului de putere de la președintele în funcție Donald Trump către președintele ales, Joe Biden, încercând să preia controlul asupra Congresului SUA.

Liderul şi fondatorul Oath Keepers, unul dintre cele mai importante grupuri de extremă-dreaptă din SUA, a fost arestat joi pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului de la Washington, a anunţat Departamentul de Justiţie (DoJ) al Statelor Unite, notează AFP.

Stewart Rhodes, 56 de ani, şi alţi zece membri ai acestei miliţii au fost inculpaţi cu o zi înainte pentru "sediţie" de către un mare juriu, a precizat DoJ într-un comunicat.

Este cel mai grav cap de acuzare reţinut până în prezent împotriva participanţilor la atacul asupra sediului Congresului, la 6 ianuarie 2021, într-un moment în care parlamentarii certificau victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Dintre aceştia, nouă au fost deja arestaţi şi s-au confruntat cu puneri sub acuzare pentru "asociere criminală" cu scopul de a interfera într-un proces oficial sau de violenţe, care implică un anumit grad de coordonare.

Capul de acuzare de "sediţie", pasibil de 20 de ani de închisoare, merge mai departe. Potrivit rechizitoriului, Stewart Rhodes s-a "asociat" cu unii dintre ceilalţi acuzaţi "cu scopul de a împiedica transferul paşnic al puterii", în special "prin folosirea violenţei".

"Au organizat transporturi din toată ţara către Washington, s-au echipat cu tot felul de arme, s-au îmbrăcat în echipament de luptă şi au fost gata să răspundă chemărilor la arme ale lui Rhodes", potrivit acestui document. „Va trebui să luptăm. Nu se mai poate evita”, le-a transmis Rhodes aliaților săi pe aplicația de mesagerie Signal, susțin procurorii americani.

În momentul atacului, Stewart Rhodes, un fost militar care a fondat Oath Keepers în 2009, se afla în apropierea Capitoliului, dar nu este clar dacă a intrat în incinta acestuia.

Pe lângă Rhodes, forţele de ordine au arestat joi, în Arizona, un alt membru al acestui grup radical, Edward Vallejo, 63 de ani,

Conform procurorilor, Rhodes a trimis mai multe mesaje aliaților săi începând din noiembrie 2020, prin care i-a încurajat să se opună „cu violență” transferului pașnic de putere. Pentru acest cap de acuzare, Rhodes ar putea ajunge la închisoare pentru 20 de ani.

Comisia de anchetă citează la audieri patru reţele sociale

Comisia parlamentară însărcinată să facă lumină asupra atacului Capitoliului de la Washington a anunţat joi că citează patru reţele sociale să depună mărturie în ancheta sa, notează AFP.

Alphabet (compania mamă a YouTube), Meta (cea a Facebook), Reddit şi Twitter sunt vizate de aceste citaţii.

Comisia, al cărei rol este de a stabili responsabilitatea lui Donald Trump şi a anturajului său în asaltul asupra Congresului de către partizanii săi, a indicat că aceste citaţii au fost lansate după "răspunsuri insuficiente" din partea celor patru grupuri la solicitările anterioare de colaborare.

Două întrebări prezintă un interes deosebit pentru anchetatori: cum a contribuit difuzarea de false informaţii false la acest atac şi ce măsuri - dacă este cazul - au luat reţele sociale pentru a preveni ca platformele lor să devină un teren propice pentru radicalizare.

"Este dezamăgitor că, după luni de muncă, încă nu dispunem de documentele şi informaţiile necesare pentru a răspunde la aceste întrebări fundamentale", a deplâns preşedintele comisiei, democratul Bennie Thompson.

Twitter, fosta reţea socială preferată a fostului preşedinte, prezintă interes pentru comisie din cauza mesajelor între abonaţi "cu privire la planificarea şi executarea asaltului asupra Capitoliului" care ar fi avut loc pe platformă. Reţeaua socială, asigură anchetatorii, ar fi fost avertizată de riscurile de violenţă înainte de 6 ianuarie.

YouTube este vizată din cauza videoclipurilor pe care protestatarii le-ar fi transmis în direct pe platformă în timpul asaltului.

"Nu putem permite ca munca noastră importantă să fie întârziată în continuare", a insistat democratul Bennie Thompson, invitând reţelele sociale să coopereze.

Există o adevărată urgenţă: comisia doreşte cu orice preţ să îşi publice concluziile înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie 2022. Dacă democraţii pierd controlul Camerei în urma scrutinului, aceasta riscă să fie dizolvată de republicani, mai scrie AFP.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Stewart Rhodes, #liderul Oath Keepers, #arestare, #atac, #congres, #signal, #Mesaje , #SUA