De ce sunt capacele atașate de sticle? Ce stă în spatele acestei schimbări. "A doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani"

Luni, 27 Mai 2024, ora 03:45
55861 citiri
De ce sunt capacele atașate de sticle? Ce stă în spatele acestei schimbări. "A doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani"
Pe site-urile de socializare au apărut deja o mulțime de glume pe seama capacului nedetașabil FOTO Facebook

Un nou design cu capace de plastic atașate la sticlele de băuturi îi enervează pe unii consumatori, dar ce stă în spatele acestei schimbări?

Deschiderea unei sticle de cola rece într-o zi toridă este una dintre plăcerile vieții, dar acest lucru va fi o experiență diferită vara aceasta. Asta pentru că sticlele de plastic din Europa s-au schimbat ca urmare a noilor reguli UE.

Cu siguranță ai întâlnit deja noile capace de plastic care sunt prinse de sticlă.

De ce se întâmplă acest lucru și ce cred oamenii despre noul design

Noul design este destul de simplu. În locul capacelor cu care suntem obișnuiți să se desfacă complet, există benzi suplimentare de plastic care țin capacul prins de sticlă.

Coca-Cola a fost una dintre primele companii care au adoptat schimbarea, deoarece au introdus noul design în Europa în ultimul an sau doi, scrie euronews.com.

"Această mică schimbare are potențialul de a avea un impact mare, asigurând că astfel consumatorii reciclează sticlele noastre și niciun capac nu rămâne în urmă", a declarat Agnese Filippi, managerul Coca-Cola Irelanda, înaintea adoptării acestei măsuri.

Consumatorii nu sunt mulțumiți

Coca-Cola și alte companii mari de băuturi nu au fost întotdeauna atât de deschise la schimbarea designului sticlelor lor.

Atunci când regulile care impuneau schimbarea au fost anunțate pentru prima dată de UE în 2018, acestea au ripostat afirmând că va duce la o creștere a plasticului și va implica costuri suplimentare pentru producători.

Acum, că a fost implementată pe întregul continent, unii consumatori sunt și ei nemulțumiți de noul design. Ei s-au exprimat pe rețelele de socializare pentru a se plânge de faptul că dopul de plastic îi lovește în față în timp ce beau.

"Aceasta a fost a doua cea mai proastă idee pe care UE a avut-o în ultimii 10 ani."

"Se mai gândește cineva că a devenit incapabil să deschidă capacul unei sticle de plastic... fără să știe că a fost adoptată o nouă lege pentru a le ține atașate în scopuri de reciclare. Am crezut că sunt SLAB."

De ce este capătul atașat la sticla mea de plastic?

Este obligatoriu pentru toate statele membre UE să elimine treptat capacele separate până în iulie pentru sticlele de băuturi din plastic de până la trei litri. Face parte dintr-o directivă a UE anunțată în 2018, care își propune să reducă risipa deșeurilor de plastic de unică folosință.

Capacele separate au fost interzise ca parte a unui plan mai amplu de abordare a deșeurilor de plastic în Europa. Acestea sunt printre cele mai aruncate produse de plastic de unică folosință pe plajele europene.

În prezent, cantități mari nu sunt reciclate și ajung în oceane. Cercetătorii estimează că producția și incinerarea plasticului au emis în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019.

Este doar una dintre măsuri

Noul capac de plastic este doar una dintre măsurile dintr-o serie de inițiative urmărite de UE.

Ambalajele pentru fructe și legume proaspete, produsele de igienă din hoteluri și fast-food-ul din restaurante vor fi curând interzise în baza legislației adoptate în martie. Cu toate acestea, este o luptă dificilă, având în vedere eforturile mari de lobby împotriva unor astfel de măsuri și îngrijorările recente legate de Pactul Verde European.

Speranța este că, având capacul atașat, oamenii sunt mai puțin predispuși să le arunce, deoarece ar trebui să arunce întreaga sticlă împreună cu el.

Statele membre ale UE sunt libere să stabilească propriile lor cerințe de design, atâta timp cât "capacele rămân atașate la containere în timpul utilizării produselor". Așadar, designul pe care îl vedem în prezent la băuturi precum Coca-Cola nu este singurul posibil, deși va fi cel mai întâlnit, datorită dominației lor pe piață. Alte companii mari de băuturi au adoptat deja designul Coca-Cola.

De ce are Regatul Unit noi capace de sticle după Brexit?

Deși este o politică a UE să scape de ele, aceasta a avut efecte secundare și în alte țări. Companiile produc în masă sticle și capace, așa că este complicat să facă stiluri diferite pentru diferite țări. Ca rezultat, companiile mari de băuturi își lansează, de asemenea, noile capace în țările non-UE, cum ar fi Regatul Unit, chiar dacă nu sunt obligate legal să facă acest lucru.

Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
Aproximativ 37% dintre români plănuiesc să plece în vacanţă peste hotare anul acesta şi o treime dintre ei intenţionează să cheltuiască între 201 şi 600 de euro de persoană, în vreme...
Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
Vama Veche are mari probleme de infrastructură: drumuri proaste, puține locuri de parcare, puține localuri și unități de cazare, plaje destul de murdare, însă prețurile din celebra...
#sticle plastic, #capac, #directiva ue, #motive, #reactii, #reciclare , #plastic
  1. Cum susțin fără să vrea majoritatea turiștilor eliminarea cash-ului plănuită de autorități
  2. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  3. Apple face o mutare surpriză. Închide un serviciu extrem de util și le propune clienților împrumuturi în rate
  4. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  5. Aplicația BeReal, achiziționată pentru 500 de milioane de euro
  6. Ce modele de iPhone și Mac vor fi capabile să utilizeze Apple Intelligence
  7. MediaTek ar putea dezvolta procesoare ARM compatibile cu Windows
  8. Șefii UE, acuzați de scumpirea artificială a energiei. Politicile „verzi”, aspru contestate: „Au distorsionat piața”
  9. Ce se întâmplă cu prețurile carburanților după majorarea accizelor din iulie. Expert: "Posibil să ne întoarcem la cele din primăvară"
  10. Google Drive va trimite newslettere despre activitatea fișierelor utilizatorilor