55 de ani de aviatie militara la Timisoara

   

Filiala Timisoara a Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii a organizat, duminica, un spectacol aviatic, care a marcat 55 de ani de aviatie militara in acest oras, eveniment la care au participat peste 3.000 de persoane. Timisoara nu mai dispune de o flota aeriana, dupa desfiintarea, in 2005, a Bazei 93 de Aviatie Militara si mutarea acesteia la Campia Turzii.

In oras a mai ramas doar o escadrila de elicoptere, subordonata Bazei de la Campia Turzii, dar, in fiecare an, Ziua Aviatiei Romane este sarbatorita si aici. Ing. comandor Aurelian Citiu a declarat duminica, pentru ROMPRES, ca Unitatea Militara de Aviatie 01969V Timisoara si Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronautica - filiala Timisoara au organizat un sir de manifestari dedicate acestui eveniment, care au cuprins expozitii, mese rotunde, proiectii de filme despre aviatie si o adunare festiva, toate culminand cu prezentarea la sol si in aer a tehnicii de aviatie.

"S-a batut o medalie jubiliara cu prilejul implinirii celor 55 de ani de aviatie timisoreana, care li s-a decernat fostilor comandanti ai Bazei 93 de la Timisoara, precum si persoanelor care s-au implicat in organizarea acestui eveniment, sponsori si autoritati", a spus Citiu. Ziua Aviatiei Romane se va incheia la Timisoara cu Ruga Aviatorilor, in fostul cartier al Aviatiei, al carei nas este, in acest an, comandantul Bazei Aeriene, generalul Ioan Avram.

"Este o sarbatoare campeneasca, pe care noi o numim 'Ruga aviatorilor banateni', desi nu mai suntem banateni, ci veniti din teritoriu', a spus comandorul Aurelian Citiu. In perioada 2003-2004, Baza 93 Aeriana de la Timisoara a intrat intr-un proces de restructurare, care a insemnat reducerea progresiva a activitatilor specifice care se derulau, pana atunci, in Aeroportul Militar Timisoara - Giarmata, pentru ca, in aprilie 2005, sa se puna punctul final. Din intreaga Baza 93, la Timisoara a ramas in functiune radarul FPS 117, componenta esentiala a sistemului de management al spatiului aerian al Romaniei - ASOC.

Toate avioanele de lupta MIG 21 Lancer din dotare au fost redistribuite altor baze, cele mai multe luand calea Campiei Turzii. De asemenea, personalul Bazei 93 a fost transferat la alte unitati, cu exceptia acelor cadre militare care au preferat sa treaca in rezerva. Desfiintarea Bazei 93 Aeriana a adus extinderea Aeroportului International - Traian Vuia - civil, deoarece cele doua aeroporturi aveau pista comuna de zbor.

La un moment dat, Baza Aeriana 93 fusese pe lista facilitatilor pe care Romania dorea sa le puna la dispozitia NATO, dar Alianta nu a agreat ideea unor aerodromuri militare comune cu cele civile. Baza 93 de Aviatie, creata in 1953, a lasat in amintirea timisorenilor "Escadrila din Ceruri", un monument impozant ridicat in memoria celor circa douazeci de "aripi frante", piloti decedati in diferite imprejurari, in accidente de aviatie. ROMPRES
Luni, 21 Iulie 2008, ora 12:40
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Strazi acoperite de apa la Timisoara, curti si garaje inundate, dupa ruperea de nori. 250 de pompieri mobilizati. Foto si video
TIMISOARA. Furtuna de joi seara a lasat in urma mai multe bulevarde inundate. Apa a patruns si in ...
Ioan Nasleu si-a cumparat apartament in Florida. Seful Piete SA a trait cu 12.000 lei lunar in anul 2019
Ioan Nasleu este singurul director de la o societate a primariei care are declaratia de avere depusa ...
SCANDALOS. Beizadelele cu bolizi de lux si fara permis, dar cu alcool la bord, insangereaza DN 58B! Nimeni, nimic?!
Adrian Constantin Micsa a murit zilele trecute dupa ce s-a izbit violent cu un Porsche de parapet, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor