Paradă militară spectaculoasă la Alba Iulia, fără masă populară. Sute de militari și zeci de vehicule de luptă vor defila de Ziua Națională

Autor: N.G.
Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 03:45
4917 citiri
Paradă militară spectaculoasă la Alba Iulia, fără masă populară. Sute de militari și zeci de vehicule de luptă vor defila de Ziua Națională
Zeci de vehicule de luptă au sosit la Alba Iulia. Foto Arhivă

Alba Iulia va fi și la 1 decembrie 2021 al doilea oraș ca importanță din țară din punct de vedere a manifestărilor dedicate Zilei Naționale. Parada militară va fi una spectaculoasă, dar va lipsi celebra masă populară.

Din program a fost scos și concertul folcloric desfăşurat în aer liber, decizia fiind luată pentru a se evita aglomerările mari de oameni. La parada militară vor participa 550 de militari, cu tehnică de luptă terestră și aeriană.

Vor fi prezente nouă detaşamente de defilare pe jos, nouă detaşamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE ale forţelor pentru operaţii speciale, complexe de artilerie antiaeriană şi terestră GEPARD şi HIMARS, transportoare PIRANHA III şi PIRANHA V, autospeciale de intervenţie ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională) şi aeronave militare ale Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" (elicoptere IAR 330 SOCAT şi avioane MiG 21 LanceR).

Parada militară va fi precedată, de la ora 15.00, de un ceremonial de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii. Anterior, de la ora 11.00 este programată primirea soliilor din Cetăţile de Scaun la Sala Unirii, iar începând cu ora 12.00 se va desfăşura slujba de Te Deum la Catedrala Ortodoxă.

Tot în programul zilei de 1 Decembrie 2021 a fost cuprins şi un eveniment organizat de Biserica Greco-Catolică, la Monumentul Unirii, de la ora 13.00, intitulat ”Declaraţia de la Alba Iulia”, ce va consta în citirea Rezoluţiei Adunării Naţionale, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu 103 ani. O surpriză va fi momentul de reenactment denumit ”Povestea Armatei Române 1918 – 1922”. Va fi reeditată, începând cu ora 16.00, intrarea armatei în Alba Iulia, pe traseul Centrul de Cultură Augustin Bena – Poarta I – Poarta a III-a – Sala Unirii.

Pe cinci ecrane amplasate în Cetatea Alba Carolina vor fi transmise toate evenimentele ce vor avea loc la interior. După mulţi ani, la Alba Iulia nu vor exista un spectacol de artificii de Ziua Naţională. Autorităţile au decis să să organizeze, în premieră, un spectacol de drone. Momentul va avea loc începând cu ora 20.00, în zona Parcului Unirii.

Publicul care va participa la acţiunile stradale, din exterior, va trebui să poarte mască şi să păstreze distanţa de 1 metru. La evenimentele din spaţii interiorare vor putea participa doar persoanele care deţin certificatul verde, care vor putea ocupa maximum 30% din capacitatea sălilor.

"Post de TikTok". Un paroh bucureștean vrea ca Postul Paștelui să includă și post pe rețelele de socializare
"Post de TikTok". Un paroh bucureștean vrea ca Postul Paștelui să includă și post pe rețelele de socializare
Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, a explicat că ortodocșii care vor să respecte Postul Mare din acest an ar trebui să facă și o pauză pe rețelele...
Începe Postul Paștelui. Când se dă dezlegare la pește și ce zile libere au românii
Începe Postul Paștelui. Când se dă dezlegare la pește și ce zile libere au românii
Postul Paștelui Ortodox din 2024 încep luni, 18 martie. Vor exista doar două zile cu dezlegare la pește. Primele șase sâmbete din Postul Marilor, denumite și Sâmbetele Moșilor sunt...
#ziua nationala, #alba iulia, #sarbatoare, #manifestari, #parada militara 1 decembrie , #1 Decembrie