Adrian Nicolaescu, fost prefect al judetului Constanta, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 14:48
2702 citiri
Adrian Nicolaescu, fost prefect al judetului Constanta, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu
Foto: Facebook.com

Adrian Viorel Nicolaescu, fost prefect al judetului Constanta, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis miercuri AGERPRES, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Constanta a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Adrian Viorel Nicolaescu, la data faptei prefect al judetului Constanta si presedinte al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca, in perioada martie 2016 - iulie 2017, Adrian Viorel Nicolaescu si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de lege, in sensul ca ar fi facut toate demersurile pentru a impiedica eliberarea unor titluri de proprietate catre o persoana care obtinuse anterior recunoasterea judecatoreasca a drepturilor sale, pentru o suprafata de 19 hectare de teren amplasate in municipiul Constanta, pe malul lacului Siutghiol.

Concret, spun anchetatorii, Nicolaescu ar fi trebuit sa valideze propunerea Comisiei Locale Mihail Kogalniceanu, aspect pe care l-ar fi refuzat in mod nejustificat, ar fi trebuit sa ia act, de indata, de desfiintarea titlurilor persoanei neindreptatite si sa emita titlurile de proprietate, astfel cum au stabilit definitiv si irevocabil instantele de judecata, si ar fi impiedicat, pe toata durata mandatului sau, emiterea titlurilor de proprietate, prin restituirea documentatiei, prin refuzul de a valida propunerea Comisiei Locale Mihail Kogalniceanu si prin omisiunea intentionata de a efectua orice minim demers pentru emiterea titlurilor.

DNA mai arata ca, in anul 2011, Primaria municipiului Constanta a expropriat circa 2,3 hectare din cele 19 hectare, proprietatea persoanei vatamate. Primaria a emis in acest sens o hotarare de stabilire a despagubirilor prin care s-a dispus plata sumei de 240.465 euro catre persoana care isi va proba dreptul real asupra terenului expropriat.

"Persoana vatamata a aflat despre expropriere in anul 2015 si s-a adresat Primariei municipiului Constanta cu o cerere de eliberare, in favoarea sa, a sumei de 240.465 euro. Suma nu a fost insa eliberata, intrucat persoana vatamata nu avea titluri de proprietate pentru terenul expropriat", se mentioneaza in comunicat.

Procurorii precizeaza ca, pana la terminarea mandatului de prefect, terenul in cauza s-a aflat in posesia unei persoane careia instanta de judecata i-a anulat toate titlurile de proprietate.

"Prin demersurile precizate mai sus, inculpatul ar fi privat persoana respectiva de dreptul sau de proprietate, recunoscut de instanta de judecata, asupra terenului respectiv, evaluat la aproximativ 6.460.000 euro, dar si de suma de 240.465 euro cuvenita pentru exproprierea unei parti din acest teren, asigurandu-i totodata folosinta terenului in suprafata de 19 hectare persoanei care l-a 'detinut' in conditiile mentionate mai sus", se noteaza in rechizitoriu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#prefect Constanta, #abuz in serviciu, #DNA, #primarie, #Prefectura , #abuz