Dosarul 10 august 2018: statul roman si impunitatea violentei

Autor: Ioan Stanomir - Profesor universitar
Sambata, 18 Iulie 2020, ora 00:01
3382 citiri

In plina pandemie, in preajma probabilei extinderi a starii de alerta, ( extindere care ar face ca intervalul pe care il traversam acum sa fie cel mai lung interval postbelic de limitare a exercitiului libertatilor constitutionale) DIICOT decide, cu intelepciune oportuna si pragmatica, sa claseze partial dosarul legat de mineriada jandarmeriei din 10 august 2018.

Nimic mai firesc si nimic mai natural in acest gest care sfideaza, deliberat, demnitatea si memoria victimelor. Nimic mai natural si mai firesc decat acest efort de a ocroti pe cei care au exercitat violenta ilegitima in raport cu compatriotii lor. Nimic mai firesc si mai natural decat acest indiciu ca unii magistrati din patria noastra poseda, asemeni colegilor lor din lungii ani de autocratie si de totalitarism, un simt infailibil al supunerii fata de stat.

A constata existenta unei complicitati morale intre protestatarii pasnici si provocatori, a exonera de raspundere pe conducatorii jandarmeriei, iata doar doua dintre consecintele actului de procedura penala alcatuit de DIICOT. Ca si predecesorii lor, cei care au asistat statul carlist, antonescian, comunist sau fesenist, in opera de sugrumare a pluralismului si a drepturilor individuale, autorii documentului de acum sunt profesionisti ai legii si cunosc arta sprijinirii pe textul normativ in scopul tagaduirii dreptatii. Justitia din Romania este familiara, de la 1938, cu acest divort dintre ceea ce este drept si ceea ce este legal.

Clasarea dosarului din 10 august reconfirma adevarul elementar pe care nu il putem ignora decat cu riscul de a fi traitori in imperiul iluziilor: slab, ineficace prin neglijenta sa criminala, ( cazul " Colectiv" nu poate fi uitat), statul roman este atent sa protejeze pe cei care actioneaza, brutal si represiv, spre a-i apara privilegiile. Impunitatea acordata jandarmilor ce au coordonat actiunea de la 10 august 2018 traduce aceasta solidaritate dintre puterea executiva, parchet si aparatul de ordine al Romaniei. Misiunea acestuia din urma este de a executa, orb si disciplinat, comenzile unei puteri politice arbitrare. Nimic nou in aceasta strategie asumata de politica DIICOT.

Clasarea dosarului de la 10 august este si un moment al despartirii de iluziiile romantice. Lungile proteste care au urmat OUG 13, ca si participarea, masiva, la referendumul de anul trecut, au fost parte din acest efort al societatii de a apara ceea ce considera ca este esential pentru libertatea ei: domnia legii si independenta magistraturii. Dar toate acestea nu au nici un efect in fata reflexelor de obedienta pe care istoria de dupa 1938 le-a inculcat in cei care ar fi fost chemati sa apere statul de drept. Realitatea prozaica a complicitatilor autohtone goleste de continut orice tentativa de reintemeiere autentica.

Capabil sa prelungeasca starea de alerta, dar nu si sa- i protejeze cetatenii de contaminarile din spitalele gestionate inept, statul roman duce mai departe traditia postbelica a autocratiei si impunitatii. Clasarea dosarului 10 august este doar un alt semn al acestui trecut care nu vrea sa treaca.

IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938-1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016). Cel mai recent volum al sau este un eseu despre Revolutia din Octombrie: Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Un preot considerat carismatic și îndrăgit de enoriașii ortodocși a făcut o serie de declarații controversate la adresa femeilor abuzate. Preotul Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, a...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#abuz, #10 August 2018, #CCR, #DIICOT , #abuz