Reprezentantii sistemului de justitie sustin un prag valoric redus pentru abuzul in serviciu. DNA propune salariul minim pe economie

Luni, 03 Iulie 2017, ora 17:48
6345 citiri
Reprezentantii sistemului de justitie sustin un prag valoric redus pentru abuzul in serviciu. DNA propune salariul minim pe economie
Foto: captura video Privesc.eu

Reprezentantii sistemului judiciar, ai asociatiilor profesionale ale magistratilor si ai mediului academic si profesiilor juridice liberale sustin, in urma deciziei CCR, impunerea unui prag valoric privind abuzul in serviciu pentru predictibilitate, insa pragul trebuie sa fie redus pentru a nu incuraja incalcarea legii.

Pozitiile au fost exprimate in cadrul celei de-a doua dezbateri organizate de Ministerul Justitiei privind modificarea dispozitiilor din Codul Penal referitoare la abuzul in serviciu.

"Nu putem ignora deciziile Curtii Constitutionale. Infractiunea de abuz in serviciu nu este singura din Codul Penal, iar alte infractiuni nu sunt supuse pragului. Dar instituirea unui prag valoric ar aduce o predictibilitate. Anumite state pedepsesc abuzul in serviciu, altele nu, dar cele care o fac nu au prag.

Eu cred ca acest prag ar trebui stabilit pornit de la o suma minima, care sa nu incurajeze incalcarea legii. Exista situatii cand raspunderea penala poate fi inlaturata daca prejudiciul este sub o anumita suma sau este reparat. Semantica acestei infractiuni trebuie avuta in vedere, sa spunem ce inseamna grav", a declarat reprezentantul Asociatiei Forumului Judecatorilor din Romania, Ciprian Coada.

El a subliniat ca este necesara stabilirea pragului, dar trebuie instituit un prag redus pentru a nu constitui un prilej pentru incalcarea legii.

Judecatorul a adaugat ca impunerea unui prag mai consistent ar crea inclusiv discriminari intre cetateni, punct de vedere sustinut si de procurorul DNA Marius Bulancea, care a spus ca valoarea care ar trebui avuta in vederea este salariul minim pe economie, intrucat o valoarea mai mare ar crea o discriminare nejustificata intre functionarii publici si demnitari.

Paul Cosac, consilierul sefului DIICOT, considera ca noua reglementare trebuie sa precizeze ca pragul a fost considerat atins si prin cumul al mai multor infractiuni mai mici.

"Decizia CCR impune un prag in acest moment. Reglementarea trebuie sa vizeze si intensitatea vatamarii intereselor prevazute de textul de lege. Consideram ca noua reglementare ar trebui sa precizeze ca acesta a fost considerat atins prin mai multe infractiuni. Daca prin mai multe infractiuni s-a atins pragul, trebuie considerat atins prin cumulul lor", a spus consilierul.

Bogdan Gabor, presedintele Asociatiilor Procurorilor din Romania (APR), considera ca ar trebui instituite niste infractiuni in clauze speciale in ceea ce priveste achizitiile publice.

"Din nevoia de respectare a celor doua decizii ar trebui instituite infractiuni speciale la nivelul achizitiilor publice, pentru ca se pot incalca proiecte si pot fi aduse prejudicii imense. In Codul Penal ar trebui sa fie trecute infractiuni specifice", a subliniat acesta.

Si alti reprezentanti ai institutiilor de judecata si ai asociatiilor au spus ca trebuie sa existe pragul, insa trebuie stabilita si gravitatea faptei pentru care inculpatul este condamnat sau amendat penal.

Vicepresedintele CSM Cristian Ban a aratat ca opinia majoritara a fost alcatuita din zece magistrati ai consiliului si anume ca nu se impune un prag, si s-a intrebat cum va putea fi cuantificata "intensitatea vatamarii", subliniind ca se impune modificarea legislatiei achizitiilor publice, relateaza Agerpres.

De asemenea, Adriana Sandru, unul dintre reprezentantii Parchetului General, a aratat ca pozitia institutiei este aceea ca nu se impune stabilirea unui prag.

La finalul dezbaterii, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a oferit pe loc o concluzie, dar s-a aratat convins ca in final se va ajunge la o intelegere comuna.

"Am purtat ambele discutii cu ambele categorii. Nu dau nicio concluzie, dar as spune ca la dezbaterea cu dansii (societatea civila si cetatenii - n.red.) vocea majoritara a spus ca nu trebuie prag, dar aici se pare ca majoritatea a fost in sensul celalalt. Noi ne-am intalnit pentru a gasi un prag rezonabil.

Citeam undeva ca suedezii au un sentiment de multumire cand isi platesc taxele si impozitele. Eu sunt convins ca ar trebui sa avem acelasi sentiment cand vom ajunge la intelegerea ca legea este opera comuna a celor care vor sa participe la impartirea ideilor si opiniilor, care sunt diferite, dar ajung la o intelegere", a declarat ministrul.

Citeste mai multe despre:

Prima dezbatere publica privind modificarea dispozitiilor din Codul Penal referitoare la abuzul in serviciu in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a fost organizata miercuri de Ministerul Justitiei, la care au participat reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri.

Ei au cerut in unanimitate ca pragul valoric sa fie eliminat, iar abuzul in serviciu, redefinit.

Citeste si Cum a fost prima dezbatere pentru abuzul in serviciu: Prag de un leu? Eu muncesc pentru leul ala, de ce sa il fure cineva?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dezbatere prag abuz serviciu , #abuz