Tragedia aviatica din Apuseni: Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 17:29
5842 citiri
Tragedia aviatica din Apuseni: Daca supravietuitorii nu aveau telefoane, cine ii salva?
Foto: Arhiva

Premierul Ponta doreste trecerea STS in subordinea Ministerului de Interne, acuzand serviciul ca nu si-a indeplinit atributiile ce ii revin in cazul accidentului aviatic din Apuseni. Insa, cadrul legal actual prevede atributii si responsabilitati clare in asemenea situatii, si ele nu revin STS, explica fostul ministru de Interne Gabriel Berca.

Intrebat de Ziare.com cum ar fi trebuit sa se desfasoare activitatile de salvare a supravietuitorilor daca niciunul dintre acestia nu ar fi avut telefon mobil, Gabriel Berca a reamintit, in primul rand, ca avem inca din 2004 o lege care prevede ca exista un Comitet national pentru situatii de urgenta, care este condus de ministrul de Interne si coordonat de premier.

"De asemenea, Hotararea de Guvern 741 adoptata in iulie 2008 etapizeaza procedurile speciale pentru un accident aviatic. Conform acestei hotarari, Ministerul Transporturilor actioneaza printr-un comitet ministerial de urgenta.

Dar, avand in vedere ca acest accident aviatic nu avea o suprafata clar delimitata, discutiile purtandu-se despre teritoriul mai multor judete, trebuia convocat un comitet national pentru situatii de urgenta si la aceeasi masa trebuiau sa stea toti factorii implicati, de la ISU, Armata, Ministerul Transporturilor, STS si asa mai departe. Mai mult decat atat, prefectii din judetele respective trebuiau sa dea alarma, adica sa se intervina rapid prin comitetele locale pentru situatii de urgenta", a declarat Gabriel Berca.

Acesta a vorbit si despre rolul acestor comitete.

"Eu am fost si prefect patru ani, la Bacau. In momentul in care aveam o situatie de urgenta intr-o zona a judetului, in acel moment ISU alarma comitetele locale, din care fac parte primarii si consilierii locali, si incepea procedura de urgenta. Am avut incendii, am avut gripa aviara, inundatii si asa mai departe. Asta trebuia facut, dar totul trebuia coordonat de la nivelul Ministerului de Interne", a explicat fostul ministru.

Intrebat care este responsabilitatea Ministerului Transporturilor in acest caz, Gabriel Berca a facut din nou trimiterel la Hotararea 741 din 2008.

"Ea prevede exact atributiile, prin Romatsa, ale Ministerului Transporturilor. Hotararea este initiata de ministrul de la acea vreme si este avizata de ministrul de Interne, pentru ca se intervine prin ISU. Colaborarea trebuia sa fie perfecta! Trebuiau puse cap la cap toate informatiile, inclusiv informatiile primite de la Ministerul Apararii si de la firmele de telefonie mobila.

Nu discutam ca nu avem legislatie in vigoare sau specialisti, pentru ca cel putin cei de la ISU au intervenit in nenumarate situatii si si-au facut treaba. In acest caz discutam de coordonare si de transferul de informatii de la o institutie la alta", a concluzionat fostul ministru de Interne.

Ce prevede HG 741/2008

Hotararea 741/2008 a fost adoptata in mandatul fostului premier Calin Popescu Tariceanu, cand ministru al Transporturilor era Ludovic Orban, iar ministru de Interne Cristian David.

Art.4 prevede ca, in vederea gestionarii situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila au competente urmatoarele structuri:

a) Comitetul ministerial pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Transporturilor (MT)

b) Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul MT

c) Centrul de coordonare a operatiunilor de cautare si salvare a aeronavelor aflate in pericol si a supravietuitorilor unui accident de aviatie produs in FIR-Bucuresti, din cadrul Regiei autonome "Administratia romana a serviciilor de trafic aerian" - ROMATSA (ROMATSA)

d) comitetele judetene si Comitetul municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta;

e) inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta;

f) Centrul maritim de coordonare a actiunilor de cautare si salvare de vieti omenesti pe mare din cadrul Autoritatii Navale Romane, denumit in continuare Centrul Maritim de Coordonare;

g) administratorii aerodromurilor;

h) centrele unice de preluare a apelurilor de urgenta - 112.

De asemenea, la articolul 5 se precizeaza competentele Comitetului ministerial si atributiile specifice gestionarii unei situatii de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila:

(...)

c) centralizeaza procedurile specifice si planurile operationale de interventie in caz de producere a unui accident de aviatie civila, intocmite in conformitate cu prevederile art. 24;

d) dispune suspendarea ori incetarea operatiunilor de cautare si/sau salvare, la propunerea centrelor de coordonare;

Conform Schemei conexiunilor dintre structurile organizatorice care participa la activitatea de cautare si salvare, decizia apartine Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, iar controlul intra in responsabilitatea Centrului Operativ al Ministerului Transporturilor si Centrului Operational al IGSU.

Din raportul inaintat de Guvern CSAT reiese ca ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a decis ca nu este cazul sa isi intre in atributii Comitetul ministerial, deoarece accidentul din Apuseni nu se incadra la accidente majore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gabriel Berca accident Apuseni, #STS accident Apuseni, #comitet ministerial accident aviatic , #Accident avion Apuseni