Tragedia aviatica din Apuseni Manescu: Sa-mi spuna cineva sa-mi dau demisia, sa vedem ce se intampla

Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:13
10430 citiri
Tragedia aviatica din Apuseni Manescu: Sa-mi spuna cineva sa-mi dau demisia, sa vedem ce se intampla
Foto: B1TV

Ministrul Transporturilor Ramona Manescu a vorbit, marti, despre tragedia aviatica din Apuseni, spunand ca nu se considera vinovata cu nimic, in contextul in care procurorul general al Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat ca exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru".

Intrebata daca ia in calcul sa isi dea demisia, Manescu a raspuns: "Sa-mi spuna cineva sa-mi dau demisia, sa vedem ce se intampla. Nu am emotii si nu ma simt vizata".

Ministrul Transporturilor a comentat interventia intarziata a institutiilor statului, spunand ca de vina pentru balbaiala autoritatilor este antena avionului medical. Ea a explicat ca acea antena ar fi trebuit sa transmita semnalul la centrul de decriptare din Moscova, care ar fi trebuit sa faca localizarea, dar acest lucru nu s-a intamplat pentru ca antena s-a rupt in momentul impactului.

Tragedie aviatica in Apuseni: Antena avionului care permitea localizarea, rupta

Tragedie aviatica in Apuseni: De ce nu sunt rusii de vina pentru dezastru

Interventia, intr-un timp destul de rezonabil

"In comparatie cu media unor astfel de misiuni, (interventia - n.red.) a fost facuta intr-un timp destul de rezonabil...rezonabil in conditiile date", sustine ministrul.

In contextul in care premierul Victor Ponta a catalogat reactia autoritatilor drept "un esec", Manescu a spus ca "exista o ancheta si, daca in anumite situatii nu s-au coordonat suficient, aceasta procurorii vor decide".

Intrebata daca are ceva sa isi reproseze, demnitarul a dat de inteles ca nu, argumentand ca au fost luate toate masurile administrative in interiorul Ministerului Transporturilor si ca persoanele responsabile au fost sanctionate.

Cezar Preda: Va veni si randul ministrului Transporturilor sa-si dea demisia!

"Ce ati vrea sa-mi reprosez eu, cand Romatsa a facut tot ce a considerat ca trebuie sa faca, noi am luat masurile administrative, premierul a decis sa sanctioneze responsabilii? Procurorii vor spune daca au exista vinovati in sistem si daca cei care trebuiau sa aplice (procedurile - n.red.) nu au facut-o. Cu siguranta vom afla si cei care au gresit vor plati", a subliniat Manescu.

Presa a exagerat foarte mult

Ministrul a atras atentia asupra faptul ca presa "a exagerat foarte mult" in cazul accidentului de avion din Apuseni si ca "nimeni nu a vrut sa asculte pozitiile expertilor" de la Romatsa.

"S-a creat o stare de tensiune, de neincredere fata de institutiile statului. Romatsa e singura institutie acreditata in domeniul aviatic din Romania si international. Sa spui ca, in mod voit, cineva a gresit mi se pare un pic exagerat. E o lipsa de seriozitate sa speculam cand nu avem date concrete", a adaugat Manescu.

Intrebata daca a ridicat si in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) problema ca informatiile legate de localizare sunt numai niste speculatii, ea a dat un raspuns evaziv.

Sedinta CSAT pe tragedia aviatica din Apuseni: Ministrul Transporturilor, chemat sa dea explicatii

"Coordonatele au fost luate ca atare, au fost verificate de Romatsa, dupa ce le-a primit de la ISU, si, intr-adevar, se aflau in perimetrul pe care si Romatsa a putut sa il stabileasca. S-au facut speculatii ca STS a dat coordonate eronate...nu cred ca in mod voit a dat cineva...", a replicat Manescu.

In cazul accidentului din Apuseni nu au fost intrunite conditiile pentru convocarea comitetului ministerial, a mai declarat Ramona Manescu, adaugand ca acest comitet se intruneste in momentul in care "in urma unui accident se provoaca disfunctionalitati ale infrastructurii de transport, disfunctionalitati majore care au un impact social si economic".

Totodata, ministrul Ramona Manescu a mentionat nu s-a convocat niciodata comitet ministerial, desi pana in prezent au mai avut loc accidente feroviare, rutiere, aviatice in Romania.

Ministri suspectati de "conduita culpabila"

Declaratiile demnitarului vin in contextul in care, cu putin timp inainte, Augustin Lazar, procurorul general al Curtii de Apel Alba Iulia, a declarat ca exista "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru" in cazul accidentului de avion.

Tragedie aviatica in Apuseni: Ministri suspectati de "conduita culpabila" - procurorul din Alba explica

"Exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari si care ar atrage competenta procurorului militar. De asemenea, exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza din institutiile centrale ale statului.

Acele celule de criza au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru si in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane", a detaliat Lazar.

Tragedia aviatica din Apuseni: Dosarul ajunge la Parchetul Militar

Cercetarile in dosarul tragediei din Apuseni vor fi continuate de procurorii militari ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), dupa ce procurorii din Alba si-au declinat competenta. Motivul este ca in acest caz trebuie sa fie audiate persoane din cadrul institutiilor centrale ale statului, care au atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Ramona Manescu Apuseni, #Ramona Manescu demisie, #Ramona Manescu demisie Apuseni , #Accident avion Apuseni